News Dimosia Igeia Κορωνοϊός: Προσωρινό κλείσιμο 4 οδοφραγμάτων - Όλες οι λεπτομέρειες

Κορωνοϊός: Προσωρινό κλείσιμο 4 οδοφραγμάτων - Όλες οι λεπτομέρειες

Αναστολή της λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας με το πέρας του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι η αναστολή λειτουργίας θα είναι για περίοδο 7 ημερών.

 

Πρόκειται για τα σημεία διέλευσης, Δερύνειας, Λήδρας, Λεύκας και Αστρομερίτη. Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Για το ζήτημα των οδοφραγμάτων ενημερώθηκαν σχετικά τόσο οι Βάσεις όσο και τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η αγορά υπηρεσιών με υπερωριακή απασχόληση από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στα αυτόνομα νοσοκομεία που από αύριο στις 6 το πρωί θα στελεχώσουν τα οδοφράγματα στον Άγιο Δομέτιο, Λήδρα Πάλας και στον Πύργο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ενημέρωσε και τον κατοχικό ηγέτη. Στόχος της απόφασης είναι η προστασία και των δυο κοινοτήτων. 

Εν τω μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε σε πολιτικά κόμματα και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία λήφθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, να κλείσει τα οδοφράγματα για μια εβδομάδα ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα που αφορούν το ύποπτο περιστατικό της Λεμεσού, ο Υπουργός ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Υπουργείο ανέφερε, χειρίστηκε πολύ περισσότερα ύποπτα περιστατικά απ’ αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ακόμη, ο Υπουργός έκανε αναφορά σε καταγγελίες που έφθασαν στο Υπουργείο και αφορούν ασθενείς οι οποίοι φέρουν συμπτώματα γρίπης και ισχυρίζονται ότι προσωπικοί γιατροί αρνούνται να τους εξετάσουν.

Να σημειωθεί ότι τα οδοφράγματα θα κλείσουν αύριο στις 06:00 το πρωί ενώ επίσκεψη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Υγείας το πρωί του Σαββάτου στις 09.00. 

Θα προτείνεται ο αυτοπεριορισμός

Οι χώροι αυτοί, διευκρίνισε, «θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις». Η ενημέρωση που είχαμε χθες από το ECDC και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πως πλέον το μέτρο που προτείνεται είναι ο αυτοπεριορισμός γιατί μιλούμε για δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, σημείωσε.

Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε ο κ. Ιωάννου, στα άτομα στα οποία θα συστήνεται όπως αυτοπεριοριστούν θα δίνονται γραπτές οδηγίες για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους. Οι οδηγίες έχουν σταλεί πριν από μισή ώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα.

Διευκρίνισε ότι οι χώροι καραντίνας θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που βάσει του πρωτοκόλλου δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν όπως για παράδειγμα αν υπάρχει κάποιος με βεβαρημένο ιστορικό υγείας στο σπίτι είτε ξένοι οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό.

Υπενθύμισε ότι σε επιβάτες που έρχονται στην Κύπρο από χώρες υψηλού κινδύνου, δηλαδή το Ιράν, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, την βόρειο Ιταλία, εδώ και πέντε ημέρες ζητείται όπως αυτοπεριορίζονται για 14 μέρες και ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί.

Είπε επίσης ότι «θα γίνει και μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι Πρεσβείες όπως και τα ταξιδιωτικά γραφεία για να είναι εις γνώση πιθανού κόσμου που θέλει να έρθει για τουρισμό ότι εάν έρθει στην Κύπρο από αυτές τις χώρες θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί για 14 μέρες και σε τέτοιες περιπτώσεις θα δύναται να χρησιμοποιηθούν και οι χώροι καραντίνας».

Δεν είναι θέμα αν θα υπάρξει περιστατικό στην Κύπρο, είναι θέμα πότε

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα αν θα επιβεβαιωθεί περιστατικό στην Κύπρο, είναι θέμα πότε». Αυτό, είπε, «πρέπει να το αναμένουμε διότι μιλούμε για εξάπλωση παντού». Ενημέρωσε παράλληλα ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία ό,τι έλεγχοι και να παρθούν στα σημεία εισόδου μπορούν να έχουν μέχρι 25% αποτελεσματικότητα.

Σε όλους τους πολίτες στους οποίους έχει ζητηθεί ή θα ζητηθεί όπως αυτοπεριοριστούν καθώς και όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους οι οποίοι επίσης θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν θα παρέχεται δικαιολογητικό από το Υπουργείο Υγείας, με βάση το οποίο θα μπορούν να παίρνουν άδεια ασθενείας από το Υπουργείο Εργασίας βάσει και της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα επιδόματα ασθενείας.

Επανέλαβε ότι «πρέπει όλοι να έχουν εις γνώση τους τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, να αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας». Ανέφερε ακόμη ότι από χθες έχει ξεκινήσει πιο έντονη διαφημιστική εκστρατεία για ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης.

Απεύθυνε προσωπικά και ως Κυβέρνηση, όπως είπε, «αυστηρή σύσταση στις ευάλωτες ομάδες όπως αποφεύγουν χώρους μαζικών συγκεντρώσεων». Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής του ιού δείχνουν ότι ο ιός είναι θανατηφόρος κυρίως σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή προχωρημένης ηλικίας.

Σε ερώτηση για τον χώρο περίθαλψης τυχόν κρουσμάτων που έχει επιλεγεί, απάντησε ότι έχει παρθεί η απόφαση εδώ και δύο εβδομάδες αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες. Έκανε λόγο για άγνοια και για καταγγελίες που έχουν φτάσει κοντά στο Υπουργείο ότι ακόμα και επαγγελματίες υγείας, προσωπικοί γιατροί ή παθολόγοι αρνούνται να εξυπηρετήσουν κόσμο που δηλώνει ότι έχει συμπτώματα γρίπης, δηλαδή να τον δεχθούν στο ιατρείο τους.

«Το 1420, το κέντρο στο οποίο μπορεί να αποτείνεται κάποιος ο οποίος έχει συμπτώματα, έχει κατακλειστεί από κλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε δημιουργήσει μονάδα κρίσης και στο Υπουργείο Υγείας η οποία έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς ούτως ώστε αυτοί να μπορούν να επισκέπτονται ανά δύο ή τρεις μέρες τον κόσμο που θα αυτοπεριορίζεται».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «ανακοινώσεις θα κάνουμε εάν και μόνο υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό».  Είπε ότι το Υπουργείο έχει χειριστεί πολλά ύποπτα περιστατικά μέχρι τώρα «και δεν είναι σωστό κάθε φορά που υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό να δημοσιεύεται ή να δίνεται υπερβολική δημοσιότητα»

«Χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση και όχι πανικός», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση αν έχει ζητηθεί βοήθεια για την πυρκαγιά σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στη Λεμεσό επανέλαβε την σύσταση της Κυβέρνησης όπως οι πολίτες που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες αποφεύγουν να παρευρίσκονται σε τόπους μαζικών συγκεντρώσεων.

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στα αποτελέσματα του χθεσινού ύποπτου κρούσματος απάντησε ότι «το Ινστιτούτο έχει κατακλυστεί από αιτήματα για εξετάσεις».

«Μπορεί τα πρώτα (ύποπτα κρούσματα) να ήμασταν σε θέση να τα διεκπεραιώσουμε άμεσα, αντιλαμβάνεστε ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χρειαστούν κάποιες ώρες, μπορεί και 24 ώρες μέχρι να έχουμε κάποια τελικά αποτελέσματα}. Υπενθύμισε ότι το άτομο για το οποίο υπάρχει υποψία είναι σε απομόνωση στο νοσοκομείο. «Εάν επιβεβαιωθεί θα συνεχίσει και να περιθάλπτεται αν όχι τότε θα μπει σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, που αυτό θα ισχύει για όλους», πρόσθεσε. 
 

Top