H δυνατότητα ανάπτυξης Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins) για την προσομοίωση σύνθετων καταστάσεων και την καλύτερη κατανόηση της πορείας του καρκίνου και των αποτελεσμάτων των θεραπειών, συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Επικεφαλή Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρη Σκουρίδη, με τη διεύθυνση του ΠΑΣΥΚΑΦ.
Στόχος της συνάντησης ήταν η συμβολή της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και τη στήριξη του σημαντικού έργου που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ.
Ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει πως σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Κύπρο, με ποσοστό 24% επί των συνολικών θανάτων ετησίως. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί δε η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρές ηλικίες.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Νικόλας Φιλίππου, ο Επιτελικός Διευθυντής και Διευθυντής Υπηρεσιών Αντώνης Τρύφωνος και ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Δεδομένων, Δρ Παναγιώτης Ανδρέου, ο οποίος εργάζεται σε αυτόν τον ρόλο εθελοντικά, στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus με τον ΠΑΣΥΚΑΦ.
Κατά τη συνάντηση, σημειώνεται, τέθηκε επί τάπητος η εθελοντική συμβολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus για τη νέα στρατηγική δεδομένων του ΠΑΣΥΚΑΦ και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση στρατηγικών απαιτήσεων και τον σχεδιασμό μίας αποθήκης δεδομένων.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα πλάνα για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο την εξατομίκευση των υπηρεσιών φροντίδας, την πρόβλεψη των αναγκών των ασθενών και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού.
Συζητήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins) για την προσομοίωση σύνθετων καταστάσεων και την καλύτερη κατανόηση της πορείας της νόσου και των αποτελεσμάτων των θεραπειών, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις και αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.
«Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ιδιωτικοί ερευνητικοί οργανισμοί, και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά ουσιαστική συμβολή στην κοινότητα μέσω της διάχυσης της ερευνητικής γνώσης», σημείωσε ο κ. Σκουρίδης.
Τόνισε, παράλληλα, ότι, «με τη σωστή αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγει ο Οργανισμός μέσω των υπηρεσιών και προγραμμάτων του, αλλά και νέων δεδομένων που μπορεί να δημιουργήσει μέσω ερευνητικών συνεργασιών, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά και αειφόρα το έργο του σε όλα τα επίπεδα και να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις φροντίδας και υποστήριξης για τους ασθενείς που βιώνουν τον καρκίνο και τις οικογένειές τους».
Ο Επικεφαλής Επιστήμονας εξέφρασε το βαθύ σεβασμό του για τους ανθρώπους του ΠΑΣΥΚΑΦ και την πεποίθηση ότι, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία συμπορεύονται με κοινό όραμα και αλληλεγγύη, μπορούν να φέρουν ουσιαστική και βιώσιμη αλλαγή.
Πηγή: ΚΥΠΕ