Η κρεατίνη, γνωστή κυρίως ως συμπλήρωμα για αύξηση μυϊκής μάζας, αποκτά νέο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των πιθανών ωφελειών της στη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία. Παρότι παράγεται φυσικά στο σώμα (ήπαρ, νεφρά, πάγκρεας) και αποθηκεύεται σε μυς και εγκέφαλο, η διατροφική πρόσληψη –κυρίως από κρέας και ψάρι– είναι κρίσιμη για κάλυψη των αναγκών.
Σύμφωνα με το BBC, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η κρεατίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την ταχύτητα σκέψης σε έλλειψη ύπνου, τα συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμα και τη γνωστική κόπωση σε ασθενείς με long Covid. Σημαντικές είναι και οι ενδείξεις για αντιοξειδωτική δράση, ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και πρόληψη όγκων ή επιπλοκών στην εμμηνόπαυση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στο ρόλο της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη σύλληψη ως τη γήρανση. Η κρεατίνη φαίνεται να υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, να προστατεύει από την υποξία στη μήτρα και να συμβάλλει στην ανάπτυξη βρεφών και παιδιών. Οι γυναίκες, λόγω διαφορετικού μεταβολισμού, ενδέχεται να επωφελούνται περισσότερο από συμπληρώματα, ειδικά στην εγκυμοσύνη ή αν πάσχουν από long Covid.
Παρά τα πιθανά οφέλη, υψηλές δόσεις ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως στομαχικά προβλήματα ή κατακράτηση υγρών. Άτομα με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Παρότι δεν θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, πολλοί επιστήμονες προτείνουν να κατηγοριοποιηθεί ως "ημι-απαραίτητο", αφού πολλοί άνθρωποι –ειδικά γυναίκες και χορτοφάγοι– δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα από τη διατροφή. Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες διατροφικές οδηγίες, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι η κρεατίνη αξίζει περισσότερη έρευνα και ενημέρωση του κοινού, καθώς ενδέχεται να ωφελήσει σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες.