Η Κύπρος κατέχει σήμερα την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τη μακροβιότητα των ατόμων με θαλασσαιμία –μια καθοριστική ένδειξη της νίκης απέναντι στην ασθένεια, αλλά και μια υπενθύμιση ότι αναδύονται νέες, σύνθετες προκλήσεις που απαιτούν προσαρμογή και επιστημονική καινοτομία, ιδίως στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας, «Μαζί για τη Θαλασσαιμία: Ενώνουμε Κοινότητες, Δίνουμε Προτεραιότητα στους Ασθενείς», «αποτυπώνει με εξαιρετική ακρίβεια τη φιλοσοφία που διέπει κάθε μας βήμα στον αγώνα για συνεχή βελτίωση της διαχείρισης της θαλασσαιμίας».

Η Κύπρος, είπε, «ήταν κάποτε δέσμια της θαλασσαιμίας. Ωστόσο, μέσα από συλλογική προσπάθεια, η Κύπρος συνέβαλε στο να αλλάξει το πρόσωπο της νόσου».

«Με εθνικές πολιτικές πρόληψης και ενημέρωσης, με την τεράστια συμβολή της εθελοντικής αιμοδοσίας που κάλυψε τις ανάγκες όλων των πασχόντων, με δωρεάν παροχή διάγνωσης και θεραπείας, οδηγηθήκαμε σταδιακά, με σύμμαχο και σύμβουλο την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στη ριζική μείωση των νέων περιστατικών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ιστορική μεταμόρφωση είχαν τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών –ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, σήμερα ΠΑΣΥΘΑΛ, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς και φωνή διεκδίκησης για τα δικαιώματα των ατόμων με θαλασσαιμία σε εθνικό επίπεδο».

Μαζί, είπε, «η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η οποία από το 1986 εδρεύει καταστατικά στην πατρίδα μας και αποτελεί τον κορυφαίο, παγκόσμιο, μη κυβερνητικό θεσμό με επίσημη συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την εκπροσώπηση των ατόμων με θαλασσαιμία και άλλες στα μετέπειτα χρόνια αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνιες αναιμίες».

Η ΔΟΘ, πρόσθεσε, «ενώνει σήμερα 230 και πλέον συλλόγους ασθενών από πάνω από 65 χώρες, επιτρέποντάς μας να διαδώσουμε την κυπριακή εμπειρία και να στηρίξουμε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς, πρότυπο συνεργασίας και φάρο ελπίδας».

Η συλλογική αυτή προσπάθεια στο εθνικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Δαμιανός, «σφραγίστηκε από τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας το 2017, με πρωτοβουλία και σταθερή στήριξη του Υπουργείου Υγείας, ώστε να διασφαλίσουμε πως κάθε απόφαση και κάθε νέα πρακτική τεκμηριώνεται επιστημονικά και τοποθετεί τον ασθενή στο επίκεντρο».

Η Κύπρος, επισήμανε, «συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που κατόρθωσαν, μέσα από συνεκτικά και ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα πρόληψης, ελέγχου και διαχείρισης, να μετατρέψουν τη θαλασσαιμία από μια θανατηφόρα παιδική νόσο σε μια χρόνια και διαχειρίσιμη πάθηση της ενήλικης ζωής».

Χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης που τέθηκε σε εφαρμογή από το 1981, είπε, «η Κύπρος πέτυχε τη μείωση των επηρεασμένων γεννήσεων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%». Παράλληλα, πρόσθεσε, «σημειώνεται εντυπωσιακή πρόοδος στην ποιότητα ζωής των ατόμων με θαλασσαιμία: ολοένα και περισσότεροι είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

«Η χώρα μας κατέχει σήμερα την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τη μακροβιότητα των ατόμων με θαλασσαιμία –μια καθοριστική ένδειξη της νίκης απέναντι στην ασθένεια, αλλά και μια υπενθύμιση ότι αναδύονται νέες, σύνθετες προκλήσεις που απαιτούν προσαρμογή και επιστημονική καινοτομία, ιδίως στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας, με τη στενή συνεργασία και εμπεριστατωμένες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, «εργάζεται για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του εθνικού προγράμματος ελέγχου και διαχείρισης της θαλασσαιμίας, την αναβάθμιση των υποδομών, τη συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας».

«Σήμερα, με υπερηφάνεια αναγνωρίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στο διεθνές πεδίο. Ο ρόλος αυτός είναι προνόμιο, αλλά και ευθύνη. Συνεργαζόμαστε, στηρίζουμε, μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία μας με χώρες που συνεχίζουν να δοκιμάζονται», είπε.

Η Κύπρος, μαζί με τη ΔΟΘ, αποτελεί «φάρο, σημείο αναφοράς και ελπίδας για όλο τον κόσμο».

«Με ιδιαίτερη τιμή σήμερα σε συνεργασία με τη ΔΟΘ ανακοινώνουμε μια παγκόσμια έκκληση για ευαισθητοποίηση, δράση και ανάληψη ευθυνών κάθε επίσημου και ανεπίσημου εμπλεκόμενου φορέα για τη βελτίωση των προγραμμάτων διαχείρισης της πάθησης αυτής», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ