Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ο οποίος μίλησε για την πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Αρχικά, ανέφερε ότι δεν ανέμενε κάτι περισσότερο από αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη. «Ήταν πολύ προβλέψιμο το τι θα γινόταν, από τη στιγμή που υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».
Συμπλήρωσε ότι, αφού δεν υπήρξε κοινό έδαφος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναζήτησε κάποια μικρά βήματα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Επεσήμανε ότι, από τη στιγμή που υπήρξε πρόσκληση από τον Γκουτέρες, θα ήταν αυτοκτονικό να μην ανταποκριθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. «Αν λέγαμε ότι δεν θα πηγαίναμε, τότε θα το εκμεταλλευόταν η τουρκική πλευρά και θα μας κατηγορούσαν ότι είμαστε αδιάλλακτοι, ενώ εκείνοι θα πήγαιναν στη Νέα Υόρκη».
Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να επιτύχει την προοδευτική αλλαγή το 2028. «Αν τα πράγματα παραμείνουν στάσιμα, τότε το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει μια πολιτική που θα θέτει την Τουρκία υπό έλεγχο». Υπογράμμισε ότι, μέχρι σήμερα, η Τουρκία τη “βγάζει καθαρή”, αλλά έχει αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σημασία για τους Ευρωπαίους.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. «Πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας. Το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει προτάσεις για το πώς θα αναβαθμίσουμε τη δική μας αξιοπιστία και πώς θα ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία».
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να φανταζόμαστε πως η διεθνής κοινότητα θα έρθει και θα “βαρέσει” την Τουρκία. «Υπάρχουν εργαλεία στα ευρωτουρκικά και στα ενεργειακά που μπορούν να την αναγκάσουν να τοποθετηθεί αναφορικά με το Κυπριακό».
Ακόμη, ανέφερε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο.
«Θα συζητήσουμε με την Ειρήνη για να έχει ρόλο, όχι στο Κοινοβούλιο»
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Όπως ανέφερε, «θα συζητήσουμε μαζί της πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ώστε να έχει ρόλο και παρέμβαση στα κοινά, όχι μέσα από το Κοινοβούλιο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να ενταχθεί στο Άλμα, απάντησε: «Είχαμε μια συνεργασία εδώ και 15 χρόνια, η οποία κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν διαφορές. Θα έχουμε συναντήσεις μαζί της για να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί η νέα φάση της συνεργασίας. Εμείς έχουμε ένα καταστατικό και δεν μπορούμε να το παραβιάσουμε. Στο παρελθόν, αξιόλογοι βουλευτές με τρεις θητείες απέκτησαν ρόλους μέσα στο κόμμα».
Τέλος, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο θέμα του Βασιλικού και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο.
Στη συνέχεια μίλησε για το Βασιλικό και την ηλεκτρική διασύνδεση.
Δείτε όλη τη συζήτηση.
Διαβάστε ακόμη: Ο Τουρκικός Τύπος για την άτυπη συνάντηση στο Κυπριακό: Δύο Κράτη, Μία Γραμμή