Η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν για να αποτρέψουν την Ανατολική Βουλή της Λιβύης (με έδρα την Τομπρούκ) από το να επικυρώσει συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία, που υπεγράφη το 2019 από τη Δυτική κυβέρνηση της Λιβύης με την υποστήριξη της Άγκυρας. Η Αίγυπτος φοβάται ότι η επικύρωση θα εντείνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τις συγκρούσεις σε Γάζα και Σουδάν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπάντρ Αμπντελατί, φέρεται να συζήτησε το θέμα με τον Μασάντ Μπούλος, ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, ο οποίος υποσχέθηκε να επικοινωνήσει με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης. Η βουλή της Ανατολής ελέγχεται από τον Χάφταρ, που έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ρωσία.
Το 2019, η Δυτική κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία, προκαλώντας την οργή της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής. Η Ελλάδα αντέδρασε υπογράφοντας δική της συμφωνία με την Αίγυπτο. Αν και η ανατολική βουλή της Λιβύης αρχικά είχε απορρίψει τη συμφωνία με την Τουρκία, πρόσφατα φαίνεται να πλησιάζει την επικύρωσή της, προκαλώντας ανησυχία σε Κάιρο και Αθήνα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη για να συζητήσει το ζήτημα.
Παράλληλα, η Τουρκία έχει εντείνει τις επαφές με τον Χάφταρ, φιλοξενώντας στρατιωτικές αντιπροσωπείες και τον γιο του Χάφταρ, Σαντάμ, ο οποίος επίσης είχε επισκεφθεί την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Η Αίγυπτος είναι ενοχλημένη από την αυξανόμενη σχέση Σαντάμ-Τουρκίας και πιστεύει ότι ήταν υπεύθυνος για επιδρομή στο Σουδάν υπέρ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), τις οποίες υποστηρίζουν τα ΗΑΕ.
Αν και η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη, δεν υπάρχουν γενικευμένες συγκρούσεις. Η Αίγυπτος και η Τουρκία παραμένουν σε αντίθετες πλευρές του λιβυκού ζητήματος, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν τον τακτικό στρατό του Σουδάν ενάντια στις RSF. Προσφάτως, ο Σίσι φιλοξένησε τους Χάφταρ στην Ελ Αλαμέιν για θέματα ασφαλείας των συνόρων.