Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουνίου 2025, το Ιράν εξαπέλυσε την επιχείρηση «Basharat al-Fath» («Άγγελμα της Νίκης») κατά Αμερικανικών Βάσεων στη Ντόχα του Κατάρ, ως άμεση απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ που είχαν προηγηθεί και στόχευσαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φορντό, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν.

Η επίθεση ανακοινώθηκε επισήμως από την κρατική τηλεόραση του Ιράν (IRIB), και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τους Φρουρούς της Επανάσταση, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη ιρανική στρατιωτική επιχείρηση άμεσων αντιποίνων κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή.

Κύριος στόχος της επιχείρησης ήταν η στρατιωτική βάση Al-Udeid στο Κατάρ – η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή, όπου φιλοξενούνται περίπου 10.000 στρατιώτες. Η επίθεση περιλάμβανε δεκάδες πυραύλους, με αναφορές για εκρήξεις και ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων πάνω από τη Ντόχα.

Ως άμεσο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Κατάρ προχώρησε σε προσωρινό κλείσιμο του εναέριου χώρου της για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αερομεταφορές και εκτροπές πτήσεων. Παράλληλα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν επείγουσες οδηγίες προς τους πολίτες τους, καλώντας τους να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια μέχρι νεωτέρας.



Διαβάστε επίσης: LIVE: Ξεκίνησε η επιχείρηση «Basharat al-Fath» του Ιράν κατά ΗΠΑ σε Κατάρ-Ιράκ

Το Κατάρ καταδίκασε την επίθεση ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και του εναέριου χώρου του, ενώ το Ιράν, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν στρεφόταν κατά του «φιλικού και αδελφικού» λαού του Κατάρ.

Το Κατάρ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως τα συστήματα αεράμυνας του αναχαίτισαν την επίθεση και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ή τραυματισμοί στο έδαφός του.  Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επίθεση σημειώθηκε και εναντίων Αμερικανικών βάσεων στο  Ιράκ, ωστόσο φαίνεται να πρόκειται για άλλες παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες στηρίζονται από το Ιράν. 

Η σημασία της Αμερικανικής Βάσης 

Η αμερικανική αεροπορική βάση στο Κατάρ, που αποτέλεσε στόχο ιρανικών πυραύλων τη Δευτέρα, είναι η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και λειτουργεί ως περιφερειακή έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM). Περίπου 10.000 στρατιώτες είναι σταθμευμένοι εκεί.

Η εγκατάσταση, γνωστή ως βάση Αλ Ουντέιντ (Al Udeid), είναι βαριά οχυρωμένη με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί την Αλ Ουντέιντ από τις ημέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν στάθμευσε εκεί αεροσκάφη για να πλήξει στόχους των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Δύο χρόνια αργότερα, η Αλ Ουντέιντ έγινε το κύριο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ υπερασπίστηκε τις αμερικανικές ενέργειες, λέγοντας ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του δικαιώματος συλλογικής αυτοάμυνας, αφού προηγουμένως είχαν εξαντληθεί όλα τα διπλωματικά μέσα.

Η επιχείρηση «Basharat al-Fath» σηματοδοτεί ουσιαστικά  μια κρίσιμη καμπή στη σύγκρουση ΗΠΑ–Ιράν, μεταφέροντας το επίκεντρο της έντασης στο Κατάρ και εγκαινιάζοντας μια νέα φάση άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.