Στη σημασία διασφάλισης της μακροπρόθεσμης προοπτικής για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ και της ανάγκης διατήρησης της στήριξης και της ανεξάρτητης χρηματοδότησης της ΚΑΠ, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο κοινό έγγραφο Ιταλίας και Ελλάδας για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική και Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου εξετάστηκε κείμενο της Προεδρίας που συνοψίζει προηγούμενες θεματικές συζητήσεις και εισηγήσεις των κρατών μελών (ΚΜ) σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για το «Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα», καθώς και η κατάσταση της αγοράς.

«Στην παρέμβασή του ο κ. Γρηγορίου, στηρίζοντας το αίτημα της πλειοψηφίας των ΚΜ για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των προκλήσεων για τη γεωργία και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ», αναφέρεται.

Υπογράμμισε, προστίθεται, την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στις τοπικές ιδιαιτερότητες, την ολοκληρωμένη εφαρμογή της αγροτικής θωράκισης, τη συμμετοχή των γεωργών στις αποφάσεις πολιτικής και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της γεωργίας για τις νέες γενιές.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία διασφάλισης της μακροπρόθεσμης προοπτικής για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, υπεραμυνόμενος της διατήρησης της στήριξης και της ανεξάρτητης χρηματοδότησης της ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος υποστήριξε και κοινό έγγραφο Ιταλίας και Ελλάδας για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική και Κοινή Αλιευτική Πολιτική, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συζήτηση για την κατάσταση των αγορών ο Γενικός Διευθυντής ανέδειξε την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, και αναφέρθηκε στους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για την παραγωγή τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Επιτροπή παρουσίασε την πρόσφατη πρότασή της για απλοποίηση της ΚΑΠ.

Αναφέρεται ότι ο κ. Γρηγορίου, στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε την Επιτροπή για την εισαγωγή προνοιών που μειώνουν το διαχειριστικό κόστος για μικροκαλλιεργητές, βιολογικές εκμεταλλεύσεις και εθνικές διοικήσεις.

«Τόνισε όμως την ανάγκη διαμόρφωσης μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και έγκαιρης και επαρκούς χρηματοδοτικής στήριξης των γεωργών. Κάλεσε δε την Επιτροπή όπως ενδυναμώσει τα εργαλεία αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων κρίσεων, με δυνατότητες ενωσιακής χρηματοδότησης και εκτός της ΚΑΠ», προστίθεται.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας με θέμα την ανάγκη σταθερής ΚΑΠ ως δίχτυ ασφαλείας σε περιόδους συνεχιζόμενης αστάθειας, ο Γενικός Διευθυντής, μαζί με αριθμό ΚΜ, υποστήριξε τη σημασία διατήρησης και βελτίωσης του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2027.

«Υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τους γεωργούς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα της ΕΕ, και αναφέρθηκε στην ανάγκη κεφαλαιοποίησης της μακρόχρονης εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή της ΚΑΠ», σημειώνεται.

Περαιτέρω, ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο χρειάζεται να διαμορφωθεί μια έξυπνη αποδοτική και στοχευμένη προσαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της ΚΑΠ και να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η γήρανση των αγροτικών περιοχών, η απώλεια γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η αποδοτική προσαρμογή της ΚΑΠ στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η επιδιωκόμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για τον τομέα της γεωργίας θα πρέπει να ενδυναμωθεί, υποστήριξε, με επενδύσεις και ταχύτερη εισαγωγή καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Καταλήγοντας, σημείωσε πως η Κύπρος προσβλέπει σε μια μελλοντική ΚΑΠ που θα είναι εύκολα εφαρμόσιμη και φιλική για τους αγρότες και το περιβάλλον.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος, μαζί με αριθμό ΚΜ, υποστήριξε το έγγραφο Ουγγαρίας για την αναγκαιότητα χρήσης του εμβολιασμού ως συμπληρωματικό εργαλείο πρόληψης ζωικών ασθενειών μαζί με τη βιοασφάλεια και την επιτήρηση.

Υποστήριξε επίσης το έγγραφο Ιταλίας στην υπό συζήτηση πρόταση Κανονισμού για τη μεταφορά των ζώων, μέσω διαμόρφωσης μιας απλής, πρακτικά εφαρμόσιμης και βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα νομοθεσίας που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ΚΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ