Την άμεση αναίρεση αποκοπής του ειδικού επιδόματος των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) ζητεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, από τα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας.
Με γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Βαρνάβα ζητεί επίσης όπως μη συμπεριληφθεί στις μειώσεις το εκπαιδευτικό επίδομα του οποίο μέρος είναι και το επίδομα φοιτητών στη Σχολή Ευελπίδων και το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ και θεωρείται ως ο μισθός των φοιτητών αυτών.
Στο πλαίσιο της μείωσης κατά 15% διαφόρων επιδομάτων, δηλώνει ο κ. Βαρνάβα, "συμπεριλαμβάνεται και η μείωση κατά 15% του επιδόματος ιπταμένων, δυτών και αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς".
"Θα πρέπει να γίνει κατανοητό", συνεχίζει ο κ. Βαρνάβα, "ότι οι ειδικότητες αυτές εμπερικλείουν μεγάλη επικινδυνότητα για τις ίδιες ακόμη τις ζωές των μελών της Εθνικής Φρουράς, όπου η μείωση των επιδομάτων αυτών μπορεί να λειτουργήσει και ως αντικίνητρο στην συμμετοχή κάποιων και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις".
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βαρνάβα, "μέσα στο πλαίσιο της σύνταξης του μνημονίου από πλευράς της Κυβέρνησης και της Τρόικας, αριθμός επιδομάτων, τα οποία έχουν σχέση με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης που υπηρετούν στη Εθνική Φρουρά καταργούνται ή μειώνονται".
"Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του επιδόματος των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης", προσθέτει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, "θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όπως και αναταραχή εντός της Εθνικής Φρουράς".
Το συγκεκριμένο επίδομα το οποίο φέρει την ονομασία Ειδικό Μηνιαίο Επίδομα ενσωματώθηκε στις συμβάσεις μεταξύ του κράτους και των ΕΠΥ από το 1995 και "θα πρέπει να γίνει κατανοητό", δηλώνει ο κ. Βαρνάβα, "ότι η χορήγηση αυτού του επιδόματος δεν είναι απλή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που δίδει κατά την κρίση του παροχές και επιδόματα σε κοινωνικές ομάδες εργαζομένων, αλλά αποτελεί μέρος του μισθού των ΕΠΥ και είναι ενσωματωμένος βασικός όρος του συμβολαίου".
"Το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα, το οποίο χορηγείται σε όλους τους ΕΠΥ αναλόγως της οικογενειακής τους κατάστασης και από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού", λέει ο κ. Βαρνάβα, "παραχωρήθηκε ως βασικό κίνητρο προσέλκυσης για επαγγελματική σταδιοδρομία στην Εθνική Φρουρά, αφού οι ΕΠΥ τότε υπηρετούσαν μέχρι το 50ό έτος της ηλικίας τους και μετά την πρόσφατη τροποποίηση των κανονισμών μέχρι το 55ο έτος, χωρίς να έχουν τα οποιαδήποτε συνταξιοδοτικά ωφελήματα".
Συμφώνως των στοιχείων που παραθέτει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, οι ΕΠΥ, ανάλογα με τον βαθμό που κατέχουν, ανήκουν στις κλίμακες κρατικού μισθολογίου Α6 ή Α7+2 και το μεικτό ακαθάριστο εισόδημα ενός ΕΠΥ κυμαίνεται με ενσωματωμένο το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
"Σε αυτή την περίπτωση", συνεχίζει ο κ. Βαρνάβα, "εάν αποκοπεί το ειδικό επίδομα που στο 90% των ΕΠΥ φτάνει τα 290 ευρώ και σε συνδυασμό με την μηνιαία αποκοπή λόγω μέτρων της Τρόικας, που για κάθε ΕΠΥ θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 8%, αυτό σημαίνει ότι ένας ΕΠΥ θα υποστεί μείωση του μισθού του από 400 έως και 500 ευρώ, δηλαδή μείωση του μισθού του κατά 25% περίπου".