Αν πιστέψουμε όσα δηλώνονται, τότε οι τράπεζες χρειάζονται μόνον 5,1 δισ. - Δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος να φτάσει κοντά στο 190%, αν ληφθεί υπόψη ότι από τους υπολογισμούς απουσιάζουν και τα 2,5 δισεκατομμύρια που η Κυβέρνηση δανείστηκε από τη Ρωσία, αλλά και ο εσωτερικός δανεισμός
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ τα επόμενα τρία χρόνια, για να καλύψει τις ανάγκες του, θα χρειαστεί 5 δισ. και όχι 9, όπως ο Υπ. Οικονομικών αποκάλυψε στους βουλευτές
Πολύ πιο πάνω από το αποδεκτό 120% θα ανέλθει το δημόσιο χρέος της Κύπρου με βάση τα δεδομένα αλλά και τους αριθμούς, που η ίδια η Κυβέρνηση δίνει -σε κλειστές συνεδρίες- σε βουλευτές και άλλους πολιτειακούς αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς. Δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος να φτάσει κοντά στο 190% αν ληφθούν υπόψη οι πραγματικοί αριθμοί αλλά και το γεγονός ότι από τους υπολογισμούς απουσιάζουν και τα 2,5 δισεκατομμύρια που η Κυβέρνηση δανείστηκε από τη Ρωσία.
Τα πιο πάνω σημείωναν με δηλώσεις στους στην εφημερίδα μας βουλευτές οι οποίοι έτυχαν ενημέρωσης από την Κυβέρνηση σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμά μας, το οποίο αποδείκνυε με αριθμούς ότι και με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 148% (24,9 δισ.). Όπως αναφέρουμε πιο πάνω, στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ούτε, όμως, και ο εσωτερικός δανεισμός. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική ο εσωτερικός δανεισμός δεν λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό του ύψους του δημόσιου χρέους. Αυτό, όμως, δεν παραγράφει φυσικά τα 7,5 δισεκατομμύρια που το κράτος οφείλει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Είναι 9 τα δισ. που θέλει το κράτος
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι το χθεσινό δημοσίευμά μας, σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη κατά 4,9 δισ. με βάση τους αριθμούς που η ίδια αφήνει να διαρρεύσουν, απέχει από την πραγματικότητα κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια. Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενημερώνοντας τους βουλευτές, είπε πως οι ανάγκες του κράτους για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια. Στο ποσόν αυτό ο υπουργός περιέλαβε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και 1 δισεκατομμύριο ως αναμενόμενο έλλειμμα τριετίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο χθεσινό δημοσίευμά μας οικονομικοί αναλυτές εξηγούσαν ότι το δημόσιό μας χρέος, με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και το όριο του 120% που απαιτεί το ΔΝΤ, πρέπει να ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια, ενώ με τον δανεισμό από την Τρόικα θα φτάσει τα 25,9 δισεκατομμύρια.
Η διαφορά των 4,9 δισεκατομμυρίων δεν μπορεί να καλυφθεί με ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών, ζήτημα για το οποίο γίνεται πολύς θόρυβος, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κι αυτό διότι, από μια τέτοια πράξη, μόνον 1 δισ. θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, μειώνοντας τη διαφορά από 4,9 δισ. σε 3,9 δισ. Ούτε και τα 200 εκ. που θα εισπραχθούν από την αδειοδότηση για γεωτρήσεις θα καλύψουν το κενό, το οποίο θα στέκεται εφιαλτικά ενώπιόν μας, αλλά ούτε και η ενδεχόμενη μετατροπή σε μετοχές των αξιογράφων ύψους 1,4 δισ., θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους για ευνόητους λόγους. Οι επιλογές για κάλυψη του κενού είναι δύο, τονίζουν: Είτε κούρεμα του χρέους κατά 40% είτε προπώληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Μας επιτρέπεται χρέος 21 δισ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας με αριθμούς, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι με ΑΕΠ 17,5 δισ. και υποχρέωση για δημόσιο χρέος σε ποσοστό 120%, το επιτρεπόμενο για την Κύπρο χρέος ανέρχεται στα 21 δισ. Σήμερα το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα 14,7 δισεκατομμύρια. Αφαιρουμένης της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας με 1,8 δισ. (επειδή θα περιληφθεί στα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και ο συνεργατισμός), το δημόσιο χρέος πέφτει στα 12,9 δισ. Το κράτος θα χρειαστεί, στη διάρκεια του μνημονίου, με τους παραδεκτούς υπολογισμούς της Κυβέρνησης, δανεισμό ύψους 5 δισ.
Από αυτά, τα 2 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση δανείων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα χρειαστεί, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς και σύμφωνα με όσα λέγονται ανεπίσημα -ακόμα- 10 δισεκατομμύρια (στο ποσόν αυτό υπολογίζεται και το 1,8 δισ. που δόθηκε στη Λαϊκή). Το άθροισμα των πιο πάνω ποσών (περιλαμβανομένου και του σημερινού δημόσιου χρέους) ανεβάζει το ποσόν που χρειάζεται η χώρα μας στα 25,9 δισεκατομμύρια, αντί των 21 δισ. που επιτρέπει το 120% του ΔΝΤ για να θεωρείται βιώσιμο. Άρα, η Κύπρος μένει εκτεθειμένη κατά 4,9 δισεκατομμύρια. Όλα αυτά φυσικά με βάση την εκτίμηση ότι οι ανάγκες του κράτους ανέρχονται στα 5 δισ. και όχι στα 9 δισ., που ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στους βουλευτές.
Από την ανάποδη…
Η πιο πάνω ανάλυση στηρίχθηκε στους αριθμούς που δίνει η Κυβέρνηση και το γεγονός ότι δηλώνεται επίμονα ότι με τον δανεισμό που θα πάρουμε, το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο, δηλαδή στο 120%.
Αν, όντως, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε οι τράπεζες πρέπει να χρειάζονται μόνον 5,1 δισ., όσα δηλαδή και η Κυβέρνηση. Με αυτήν τη συλλογιστική, όμως, καταρρίπτεται κατηγορία κατά των τραπεζών ότι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Αναλυτικά: Αν το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο αποδεκτό 120%, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, τότε το ύψος του δανεισμού μας από την Τρόικα θα ανέλθει στα 21 δισ. Τα 14,7 αποτελούν το υφιστάμενο δημόσιο χρέος από το οποίο αφαιρείται το 1,8 δισ. που δόθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα. Απομένουν 12,1 δισ. Οι δημοσιονομικές ανάγκες ανέρχονται -σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις- στα 5 δισεκατομμύρια. Από αυτά, τα 2 δισ. θα δοθούν για αναχρηματοδότηση χρέους, με αποτέλεσμα να μένουν προς χρήση 3 δισ. Το σύνολο ανέρχεται στα 15,9 δισ. Μέχρι τα 21 δισ. που μπορούμε να δανειστούμε στη βάση του αποδεκτού 120%, τα κεφάλαια που απομένουν για τις τράπεζες είναι 5,1 δισεκατομμύρια.
Με βάση, λοιπόν, τους υπολογισμούς της ίδιας της Κυβέρνησης, ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται μόνον 5,1 δισ., όσα ακριβώς και το ίδιο το κράτος. Αυτό όμως καταρρίπτει, όπως προαναφέραμε, την κατηγορία κατά των τραπεζών, την οποία επαναλαμβάνει καθημερινά η Κυβέρνηση, προφανώς για να αποσείσει από τους ώμους της την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.
Προειδοποίηση από τους Moody’s
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για νέα υποβάθμιση της Κύπρου εξέδωσε χθες ο οίκος Moody’s, λόγω των ρευστοτικών κινδύνων που δημιουργεί η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και το αυξημένο έλλειμμα. Ο οίκος βλέπει αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου, που δεν υπήρχε όταν ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των ομολόγων της Κύπρου σε B3 από Ba3 τον Οκτώβριο του 2012.