Δυσχερέστατες οι συνέπειες στην αγορά με τη μη καταβολή του 13ου μισθού - Μείωση που ξεπερνά το 40% του τζίρου καταγράφουν τα καταστήματα. Οι ελπίδες των καταστηματαρχών για οικονομική ανάσα χάνονται μαζί με τις ελπίδες των εργαζομένων να τους παραχωρηθεί το δώρο των Χριστουγέννων

O ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΕΛΛΑΣ της ΠΕΟ ανέφερε ότι ο κόσμος ανησυχεί πρώτα απ’ όλα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως οι δόσεις και το ρεύμα, ενώ τα δώρα θα μείνουν τουλάχιστον για φέτος σε δεύτερη μοίρα

Μάλλον… κοτόπουλο θα αναγκαστούν να «γεμίσουν» φέτος, στο γιορτινό τους τραπέζι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αφού η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις γνωστοποιούν στο προσωπικό τους ότι κόβεται για φέτος ο 13ος μισθός. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων θα δουν φέτος τον πολυαναμενόμενο και πιο «γλυκό» μισθό του έτους, να χάνεται στον Καιάδα της οικονομικής καταστροφής που βιώνει ο τόπος μας, ενώ την ίδια στιγμή δίδεται μάχη με την Τρόικα, ώστε να δοθεί τουλάχιστον στους δημόσιους και υπαλλήλους του ημικρατικού τομέα.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσαν ότι κόβεται ο 13ος, ενώ άλλες με διάφορες ρυθμίσεις θα επιχειρήσουν να ευχαριστήσουν έστω και σε μικρότερο βαθμό το προσωπικό τους. Δεν είναι ότι θα επέλθει η καταστροφή του κόσμου, γιατί δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έμαθαν να ζουν χωρίς το «δώρο των Χριστουγέννων», αλλά σίγουρα οι συνέπειες που θα κληθεί να υποστεί η αγορά θα είναι έντονες και δυσχερέστατες. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΒΕΚ (Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών), η μείωση του τζίρου των καταστημάτων σε αντιστοιχία με την ίδια περσινή περίοδο ξεπερνά το 40% τη στιγμή που οι τιμές όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Την ίδια στιγμή οι καταστηματάρχες βλέπουν σαν σανίδα σωτηρίας αυτές τις ημέρες, βλέπουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη να είναι φρούδες, αφού η αγορά δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

«Να τηρήσουν τις συμβάσεις»

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρά την έντονη ανησυχία τους, αισιοδοξούν ότι όσες επιχειρήσεις ακολουθούν τις συμβάσεις, θα τις τηρήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις επιθυμούν να ρυθμίσουν το θέμα διαφορετικά. Είναι σαφές όμως ότι παρά τις προσπάθειες των συντεχνιών, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μιλώντας στη «Σ» ο Σωτήρης Φελλάς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες μέσα στα πλαίσια διάφορων μέτρων που επιβάλλουν, στην προσπάθειά τους για εξοικονομήσεις, αποφάσισαν να μη δώσουν 13ο.

«Το συζητάμε, αλλά δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την αποκοπή του 13ου», αναφέρει ο κ. Φελλάς. Τονίζει, παράλληλα, ότι πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις εταιρειών που ακολουθούν συλλογικές συμβάσεις και οι οποίες μέχρι στιγμής ενημέρωσαν το προσωπικό τους ότι δεν θα λάβει 13ο μισθό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών που ρυθμίζουν διαφορετικά τις αμοιβές τους, ανακοίνωσαν ότι τελικά δεν θα δώσουν.

Σε σχέση με το διαμορφούμενο περιβάλλον της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο κ. Φελλάς αναφέρει ότι ο κόσμος ανησυχεί πρώτα απ’ όλα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως οι δόσεις, το ρεύμα, ενώ τα δώρα θα μείνουν τουλάχιστον για φέτος σε δεύτερη μοίρα. Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η συντεχνία του δεν έχει πληροφόρηση για μεγάλο αριθμό εταιρειών που δεν προτίθεται να δώσει το δώρο των Χριστουγέννων στο προσωπικό τους, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που κάποιες εταιρείες δεν δώσουν τον 13ο μισθό, θα καταγγελθούν.

Έπονται λουκέτα…


ΠΟΛΛΑ καταστήματα δεν θα επιβιώσουν μετά την εορταστική περίοδο, τονίζει ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης. «Το 30% του τζίρου των καταστημάτων γίνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνολικά εκτιμάται ότι πέρυσι δαπανήθηκαν για αγορές τη συγκεκριμένη περίοδο 130 εκ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί η «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα, τότε όλοι μπορούν να καταλάβουν σε πόσο δύσκολη θέση θα βρεθεί η αγορά», πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης, χαρακτηρίζοντας «πολύ αρνητικό γεγονός» τον αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων που δεν θα λάβουν 13ο μισθό.

Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών αναφέρθηκε και στην αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στους εργαζομένους, αφού και αυτοί που έχουν τη δουλειά τους, ανησυχούν ότι είτε θα τη χάσουν είτε θα τους αποκοπεί μέρος των απολαβών τους και έτσι δεν προβαίνουν σε αγορές που κανονικά θα έκαναν την εορταστική περίοδο. «Εκεί που πήγαινε ο καταναλωτής να αγοράσει δώρο για παράδειγμα ολόκληρο το σετ ρούχων, τώρα αγοράζει μόνο το πουκάμισο ή μόνο τα παπούτσια», προσθέτει ο κ. Κουρσάρης.

Η πτώση που λέει πολλά


Μείωση 10% παρουσιάζουν ακόμα και οι εισαγωγές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης των οποίων η ζήτηση αν και δεν εφάπτεται απόλυτα με τη χριστουγεννιάτικη αγορά εντούτοις είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακόμα και γι’ αυτά τα προϊόντα. Ερωτώμενος από τη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής της Christodoulides Bros Ltd και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Κύπρου Ζήνωνας Μαρκίδης για τις εκτιμήσεις του για την περίοδο των Χριστουγέννων ανέφερε ότι θα αυξηθεί κάπως η ζήτηση τουλάχιστον των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει τα επίπεδα προηγούμενων ετών.

Οι εργοδότες θα πράξουν κατά το δοκούν

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες τονίζουν ότι όσες επιχειρήσεις είναι σε θέση να δώσουν 13ο μισθό θα τον παραχωρήσουν, ενώ κάποιες άλλες δεν θα τα καταφέρουν.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημειώνει ότι δεν υπάρχει οδηγία από το Κυπριακό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ώστε να δοθεί ή να μη δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων και η κάθε επιχείρηση βάσει των οικονομικών της αποτελεσμάτων θα κρίνει.

Απαντώντας στην ερώτηση αν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν δώσουν 13ο μισθό στους υπαλλήλους τους η αγορά δεν θα «κινηθεί» και έτσι δεν θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις τους τα λεφτά, ο κ. Τσιακκής είπε ότι αν και γνωρίζουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην αγορά, εντούτοις το κόστος που θα προκύψει στις εταιρείες που δεν παρουσιάζουν κέρδη και τελικά δώσουν τον 13ο μισθό θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα τους επιστραφεί.

Οι λύσεις στο πρόβλημα!


ΕΙΝΑΙ σίγουρο ότι οι περικοπές στους μισθούς, η αρνητική ψυχολογία και το αβέβαιο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο θα φέρει περικοπές και στις αγορές. Η «Σ» συνομιλώντας με οικονομολόγους εξασφάλισε πέντε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων:

1. Φτιάξτε ειδικό προϋπολογισμό για τα Χριστούγεννα. Γράψτε τις ανάγκες σας αναλυτικά, δείτε από πού μπορείτε να «κόψετε» και κάντε το!
2. Οργανώστε ρεβεγιόν στο σπίτι. Μπορεί οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων να έχουν ρίξει τις τιμές τους, αλλά η λύση του σπιτιού είναι πάντοτε πιο οικονομική. Προσκαλέστε τους φίλους σας και πέστε τους να προσφέρουν τον οβολό τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αλκοόλ, εδέσματα και ό,τι άλλο θέλουν.
3. Φτιάξτε τα γλυκά και τα πιάτα των γιορτών στο σπίτι. Οι έτοιμες λύσεις κοστίζουν και αν έχετε και λίγο ταλέντο, μπορείτε να κάνετε θαύματα.
4. Το ίδιο ισχύει και για τη διακόσμηση. Μη διστάσετε να κατεβάσετε από την αποθήκη περσινά ακόμα και προπέρσινα στολίδια. Αν πάλι δεν έχετε και πολύ απόθεμα, φτιάξτε τα μόνοι σας. Αρκεί η καλή διάθεση και υλικά και ιδέες υπάρχουν.
5. Κάντε δημιουργικά και οικονομικά δώρα. Οι εποχές δεν επιτρέπουν για τους περισσότερους σπατάλες σε γνωστές μάρκες. Αρκεστείται στις φθηνές λύσεις.

Χρήσιμα, αλλά η τιμή;

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι το 87% των Ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει ότι η χρηστικότητα ενός δώρου είναι πολύ σημαντική, η τιμή έχει καταστεί καθοριστική για το 92%. Για παράδειγμα: Το 84% των Ευρωπαίων θα αναζητήσει προϊόντα σε έκπτωση, σε σύγκριση με το μόλις 65% το 2011. Το 77% θα έχει επίσης την τάση να προτιμάει τα λιγότερο ακριβά δώρα (έναντι 57% πέρυσι) και το 78%, φυσικά, θα έχει την τάση να ψωνίζει σε καταστήματα τα οποία θεωρεί πιο οικονομικά. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για τα Χριστούγεννα του 2012 περισσότεροι καταναλωτές θα επηρεαστούν από την προώθηση των πωλήσεων στην Ιρλανδία (44%), τη Γαλλία (35%), την Ισπανία (36%), την Πορτογαλία (46%), την Ελλάδα (63%), το Βέλγιο (33%), την Ολλανδία (41 %) και τη Νότια Αφρική (42%).

Η ζήτηση για πιο οικονομικά δώρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα (57%), την Ισπανία και την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (33%).

Οι καταναλωτές θα έχουν την τάση να ψωνίζουν περισσότερο από καταστήματα που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο ακριβά, στην Ελλάδα (57%), στην Πορτογαλία (37%) και στην Ολλανδία (33%). Το 77% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι κατά προτίμηση θα αγοράσουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και εκπτωτικά προϊόντα, σε σύγκριση με το 55% πέρυσι. Η τάση αυτή είναι διαδεδομένη στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Ορισμένες αποταμιευτικές στρατηγικές μπορεί να περιοριστούν, δεδομένου ότι το 18% των Ευρωπαίων τείνει περισσότερο στην προσφορά λιγότερων δώρων (έναντι 21% το 2011), το 14% σχεδιάζει να κάνει περισσότερες ομαδικές αγορές (έναντι 16% πέρυσι) και το 8% θα αγοράσει περισσότερα μεταχειρισμένα προϊόντα.

Το 64% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι θα ήθελε να αγοράσει προϊόντα εγχώριας παραγωγής (έναντι 60% το 2011).