Ήρθε ο καιρός για το κτίριο 'Burj Khalifa' του Ντουμπάι, να παραδώσει το στέμμα του ως το ψηλότερο κτίριο, αφού η Σαουδική Αραβία έχει πάρει έγκριση για την κατασκευή του ακόμα ψηλότερου πύργου με την ονομασία 'Τζέντα'.
Ο Riyadh, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να τελειώσει την κατασκευή του πύργου Τζέντα - ένα έργο ύψους $ 1,2 δις που προβλέπεται να ξεπεράσει τα χίλια μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο, του Burj Khalifa είναι 829 μέτρα.

Πρόσφατο δημοσίευμα της Σαουδικής κυβέρνησης, ανέφερε πως η εταιρεία οικονομιών της Jeddah που είναι η υπεύθυνη για το έργο αυτό, υπέγραψε ένα συμβόλαιο ύψους 2.2 δις. με την εταιρεία επενδύσεων “Alinma”.
Τα εν λόγω κονδύλια, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου Τζέντα .Ο πύργος Τζέντα, στο παρελθόν ονομαζόταν ως 'πύργος Βασιλείου', το οποίο βρίσκεται στην Τζέντα και συγκεκριμένα κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας.

Το έργο αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε περισσότερα από χίλια μέτρα - περίπου εννέα γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ 26 από τους 200 ορόφους έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.
«Ο πύργος θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, χώρο γραφείου, διαμερίσματα, πολυτελείς μεζονέτες και ένα παρατηρητήριο» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Adrian Smith και Gordon Gill ,οι οποίοι σχεδίασαν τον πύργο. Οι ίδιοι προσθέτουν «Θα υπάρχουν 59 ανελκυστήρες, συμπεριλαμβανομένων 54 μονώροφων και πέντε διώροφων ανελκυστήρων καθώς επίσης και κυλιόμενων σκάλες.
Παρόλα αυτά , το έργο αυτό έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις.
Μια από τις κυριότερες είναι η αποτροπή της διάβρωσης της δομής του κτηρίου από την θάλασσα που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Για αυτό τον λόγο η τεχνική εταιρία που θα αναλάβει το έργο, θα δοκιμάσει διαφορετικά σκυροδέματα για να τεστάρει την αντοχή τους σε αυτές τις συνθήκες, πριν καταλήξει σε αυτό που θα χρησιμοποιηθεί στην θεμελίωση του κτηρίου.Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές τα θεμέλια του πύργου θα φτάσουν σε βάθος 60 μέτρων.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι άνεμοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κατασκευή. Γι αυτό το ζήτημα οι σχεδιαστές του πανύψηλου κτιρίου δήλωσαν ότι ο τρόπος της ανέγερσης θα είναι τέτοιος που θα ελαχιστοποιεί το πρόβλημα.
Ένας τρίτο πρόβλημα που προκύπτει, είναι αυτό της μεταφοράς του τσιμέντου στους υψηλότερους ορόφους του κτηρίου. Στην περίπτωση του, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, το τσιμέντο αντλήθηκε προς τα επάνω, μόνο τις νυχτερινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες, έτσι ώστε να μην πήξει στην διαδρομή.

Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και στην περίπτωση του πύργου του Βασιλείου, καθώς οι θερμοκρασίες στην Τζέντα είναι πολύ υψηλές.
Εν κατακλείδι, ο πύργος Τζέντα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.