Πολλοί από εμάς έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το τι θα αντικρίσουμε στην Ιορδανία. Αναζητούμε βίντεο και φωτογραφίες για να σχηματίσουμε μία ιδέα για το τι θα δούμε όταν βρεθούμε εκεί. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχαν κάποιοι ενδοιασμοί, αλλά με το ταξίδι μου εκεί καταρρίφθηκαν παντελώς. 

Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Μέσης Ανατολή και είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο. Μία πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, η οποία έχει να αφηγηθεί μια συναρπαστική ιστορία από την εποχή των Ασσυρίων και της αρχαίας Φιλαδέλφειας μέχρι σήμερα.

Είναι ένας τόπος μαγικών αντιθέσεων, όπου το παλιό συνυπάρχει με το καινούργιο, τα εξαίσια ρωμαϊκά μνημεία με τα μοντέρνα κτίρια, τα μαγαζιά της παλιάς αγοράς με τα εμπορικά κέντρα και τα μουσεία με τους σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Οι καμπάνες ηχούν ανενόχλητα

Στην Ιορδανία, οι καμπάνες ηχούν ανενόχλητα από το πρωί ως το βράδυ. Πρόκειται για μία χώρα με έντονη θρησκευτική κληρονομιά, εκεί όπου η συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών είναι απόλυτα αρμονική. Συνεπώς, η Ιορδανία είναι μια χώρα ασφαλής και ειρηνική για κάθε ταξιδιώτη.

Προχωρώντας στον πιο δημοφιλή προορισμό του θρησκευτικού τουρισμού, που δεν είναι άλλος από τον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη-Ισραήλ. Πρόκειται για το σημείο όπου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής συνάντησε και βάφτισε τον Ιησού. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που «βαφτίζονται» εκεί, θεωρούν τον εαυτό τους ξεχωριστό και αγιασμένο. Μάλιστα, παίρνουν και τον τίτλο «χατζής», λέξη η οποία προέρχεται από την αραβική λέξη «χατζ» που σημαίνει «ταξίδι σε ιερό μέρος».

Όσο για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, βρίσκεται πολύ κοντά στον Ιορδάνη ποταμό και χτίστηκε το 2003 με δωρεά από τον Σταύρο Νιάρχο.

Νεκρά θάλασσα

Κατηφορίζοντας προς την Νεκρά θάλασσα νιώθεις έντονα την άνοδο της θερμοκρασίας, αφού η διαφορά μπορεί να φτάσει μέχρι και δέκα βαθμούς κελσίου. Είναι μοναδική όμως η εμπειρία να κολυμπάς στο χαμηλότερο σημείο της γης. Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκετε 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου και περιέχει 33% αλάτι γι’ αυτό, όσο και να προσπαθήσεις δεν γίνεται να βουλιάξεις, απλά επιπλέεις. Επιπλέον, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αλατιού που έχει, δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής.

Σημειώνεται ότι πριν μπεις στην νεκρά θάλασσα, μπορείς να βρεις λάσπη, η οποία  βρίσκεται εκτός νερού για να βάλεις στο σώμα σου προτού μπεις στην θάλασσα και την ξεπλύνεις. Η συγκεκριμένη λάσπη είναι ευρέως γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες της στο ανθρώπινο σώμα, όπως την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος, τον καθαρισμό του σώματος από τοξικές ουσίες και την βελτίωση της επιδερμίδας. Μια φαγούρα σε συνοδεύει για λίγα λεπτά, μέχρι που μπαίνεις στο νερό και αντιλαμβάνεσαι πως το δέρμα σου γίνεται πιο απαλό και άξιζε τον κόπο η μικρή φαγούρα που προηγήθηκε.

Πέτρα: Η ιστορία των αρχαίων τάφων της Ιορδανίας

Παρόλο που οι ντόπιοι λένε πως Ιορδανία δεν είναι μόνο η Πέτρα, θεωρώ πως είναι το «must see» αξιοθέατο της χώρας και δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

 

Διασχίζοντας το πέρασμα ανάμεσα σε ογκώδη πετρώματα, φτάνεις στο θησαυροφυλάκιο, το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, το οποίο είναι σκαλισμένο σε βράχο με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων και τα χαρακτηριστικά του οποίου εκφράζουν μια παγκόσμια αξία. Η Πέτρα ήταν τόσο σαγηνευτική, που δικαιολογεί πλήρως την κατάταξή της στα εφτά θαύματα του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η Πέτρα περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. χάθηκε από τον χάρτη και παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακάλυψε ο Ελβετός εξερευνητής Γιόχαν Λούντβιγκ Μπούρκχαρντ το 1812.

Διασχίζοντας το Wadi Rum

Φεύγοντας από την Πέτρα, κατευθυνόμενοι προς την έρημο του Wadi Rum, ήμασταν σχεδόν σίγουροι  πως δεν θα αντικρίζαμε κάτι άλλο που θα αποκαθήλωνε την Πέτρα στα μάτια μας ως τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Ιορδανίας. Και όντως, δεν υπήρξε. Όμως, η καφεκόκκινη έρημος της «κοιλάδας των ψηλών βουνών» ισοφάρισε.

Με την άφιξη μας στο camp, οι ντόπιοι μας κάλεσαν να αφήσουμε για λίγο την σκηνή μας, για να δούμε την προετοιμασία του δείπνου μας και συγκεκριμένα του παραδοσιακού τους φαγητού «zarb». Ένα παραδοσιακό πιάτο των Βεδουίνων, που τρώγεται στην έρημο της Ιορδανίας. Πρόκειται για μια ανάμειξη κρέατος από αρνί και κοτόπουλο, ρύζι και λαχανικά, τα οποία σιγοψήνονται για 3-4 ώρες σε μια τρύπα στο έδαφος γεμάτη με αναμμένα κάρβουνα. Στη συνέχεια, η τρύπα καλύπτεται με μερικές στρώσεις από κουβέρτες και στο τέλος καλύπτεται με άμμο.

Το βράδυ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε καθαρά πλανήτες και αστέρια βρισκόμενοι στην μέση της ερήμου. Πιο συγκεκριμένα, ο αστρονόμος εκεί στην έρημο, μας παρότρυνε να αφήσουμε τα κινητά τηλέφωνα μας στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, με σκοπό τα μάτια μας να συνηθίσουν στο σκοτάδι και να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά τα αστέρια και τους πλανήτες Δία και Κρόνο . Πραγματικά ήταν μια μοναδική εμπειρία την οποίο ο καθένας θα πρέπει να ζήσει.

Το επόμενο πρωί δοκιμάσαμε τον παραδοσιακό τους καφέ με κάρδαμο και αφού τελειώσαμε με το πρωινό μας φορτωθήκαμε στην καρότσα διπλοκάμπινου, οργώνοντας την απέραντη έρημο. Οι υπερμεγέθεις βραχώδεις σχηματισμοί, αλλά και η εναλλαγή χρωματισμών στην άμμο ήταν τα μοναδικά σημεία αναφοράς μας στο απόκοσμο τοπίο της ερήμου.  Στο πέρασμα μας συναντήσαμε κάποιους ακόμα τουρίστες, μερικές καμήλες και βεδουίνους που μας πρόσφεραν τσάι.

Σημειώνεται ότι, το άγριο τοπίο της την έκαναν πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες όπως το «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Star Wars», «Transformers», και πιο πρόσφατα το «The Martian».

Ο καθένα που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ιορδανία επιβάλλετε να συμπεριλάβει την έρημο Wadi Rum στο πρόγραμμά του.  Μία διανυκτέρευση στις σκηνές τους θα με επιβεβαιώσει.

Ευχαριστίες

Ένα ταξίδι χρειάζεται και την κατάλληλη παρέα. Ευχαριστώ τους συνάδελφους που ζήσαμε μαζί αυτή την αξέχαστη εμπειρία, αλλά και τον ξεναγό μας, Ahamad Hdeib.

Ευχαριστώ επίσης τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιορδανία, Μιχάλη Ιωάννου, τον Managing Director, Jordan Tourist Board, Dr. Abdul Razzaq Arabiyat αλλά και τον Faith Tourism specialist, Amer Al Twal για την υπέροχη κουβέντα που είχαμε κατά την διαμονή μας στην Ιορδανία.