O εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, αφού πλέον θα διαθέτει ένα ισχυρότατο χαρτί που θα δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον της οικονομίας.
Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα το οποίο θα «λαδώσει» τη «μηχανή» της οικονομίας στα προσεχή χρόνια και θα την επαναφέρει σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης και συνακόλουθα θα διανοίξει νέες προοπτικές την αγορά απασχόλησης.
Ευοίωνες οι προοπτικές απασχόλησης
Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές απασχόλησης και κατάρτισης την περίοδο 2015-2019, σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, από την κατασκευή υποδομών, το τερματικό επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου μέχρι και το δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και της λειτουργίας του.
Μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, υπό τον τίτλο «Προοπτικές Απασχόλησης στον Τομέα των Υδρογονανθράκων», καταγράφει τον προκαταρκτικό εντοπισμό των άμεσων αναγκών απασχόλησης, οι οποίες υπολογίζονται προκαταρκτικά σε 4.000 θέσεις.
Γεωλόγοι, γεωφυσικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πετρελαίου και υγρών γεώτρησης, τεχνικοί βοηθοί χημείας είναι οι βασικές ειδικότητες για θέσεις που θα προκύψουν για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Οι συντάκτες της μελέτης της Αρχής βλέπουν με φακό μακροπρόθεσμο και επισημαίνουν ότι, «σε μια πιο μακροχρόνια βάση και σε ένα ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές απασχόλησης λόγω του φυσικού αερίου, από τη δυνατότητα ανάπτυξης παρεμφερών δραστηριοτήτων (χημικών προϊόντων, λιπασμάτων), συμπληρωματικών (κατασκευή αγωγών, μηχανημάτων και οργάνων, συντήρηση), υποστηρικτικών (επισιτιστικά, μεταφορές), αλλά και ευρύτερες ανάγκες που προκύπτουν σε όλη την οικονομία από την αύξηση του ΑΕΠ».
Ταυτόχρονα, η Αρχή σημειώνει ότι «η βιομηχανία φυσικού αερίου, όπως και του πετρελαίου, είναι, σε μεγάλο βαθμό διεθνής βιομηχανία, και η απασχόληση σε αυτή θεωρείται αρκετά εξειδικευμένη και απαιτεί σχετική εμπειρία».
Οι μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης, σύμφωνα με τη μελέτη, προκύπτουν από τη δημιουργία των υποδομών, που απαιτούνται για την επεξεργασία, την υγροποίηση, τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου, ενώ συγκριτικά πιο περιορισμένες είναι οι ανάγκες κατά τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Με βάση την έρευνα της ΑνΑδ για τον έγκαιρο εντοπισμό αναγκών απασχόλισης και κατάρτισης για αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι νέοι μπορούν να ακολουθήσουν κατευθύνσεις στην Δευτεροβάθμια αλλα κυρίως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με σκοπό να βρουν θεσέις όπως:
• Μηχανικοί πετρελαίου και φυσικού αερίου
• Μηχανικοί υγρών γεώτρησης
• Γεωμηχανολόγοι μηχανικοί
• Μηχανικοί αγωγών
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Μηχανική Πετρελαίων
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος στη Μηχανική Πετρελαίων (Master in Petroleum Engineering) και την προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το Σεπτέμβριο του 2013.
Το πρόγραμμα θα δεχθεί έως 20 φοιτητές το χρόνο, κατόχους πρώτου πτυχίου σε κλάδο της μηχανικής ή των θετικών επιστημών, και θα προσφέρεται αρχικά από την Πολυτεχνική Σχολή και αργότερα θα ενταχθεί σε υπό μελέτη νέο Τμήμα. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται στην Αγγλική και στην Ελληνική σε αυτοχρηματοδοτούμενη βάση. Μέρος του προγράμματος θα διδάσκεται σε εντατική βάση με στόχο τη συμμετοχή διδασκόντων από Εταιρείες Πετρελαίων και Καθηγητών από το εξωτερικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή στο πρόγραμμα είναι η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Το πρόγραμμα, Μάστερ στη Μηχανική Πετρελαίων, σχεδιάστηκε για να είναι πλήρες στα θέματα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (upstream industry) και να καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας και τις απαιτήσεις των διοικητικών και ρυθμιστικών οργάνων της Κύπρου.
To πρόγραμμα θα καλύψει τις ακόλουθες κύριες περιοχές:
1. Γεωλογία πετρελαίων και εφαρμοσμένη γεωφυσική (Petroleum Geology and Applied Geophysics)
2. Μηχανική γεωτρήσεων και εξοπλισμού ολοκλήρωσης και ανάπτυξης (Drilling and
Completion Engineering)
3. Χαρακτηρισμός ταμιευτήρα, διαχείριση και παραγωγή υδρογονανθράκων (ReservoirCharacterization, Management and Production οf Hydrocarbon Resources)
3. Παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση υδρογονανθράκων (Production, transportation andstorage facilities)
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού στην Κύπρο για πρόσληψή του από τις τοπικές αρχές, διεθνείς εταιρείες και θυγατρικές εταιρείες στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.