Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την μεγαλύτερη πιθανότητα που έχουν οι άνδρες που έχουν πάρει φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως είναι το Viagra, να προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του AIDS.
Η συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όμως στους άνδρες αυτούς, ήταν ήδη υψηλότερη πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, το οποίο σημαίνει ότι η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά προηγούταν της έναρξης της αγωγής. Η έρευνα μάλιστα έδειξε πως ακόμα και οι άνδρες μέσης ηλικίας χρειάζονται συμβουλές για την προστασία τους από τα αφροδίσια νοσήματα και ιδιαίτερα το AIDS το οποίο είναι ένα θανατηφόρο νόσημα για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.
Ανάμεσα στους άνδρες που έλαβαν αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από HIV, χλαμυδίων, γονόρροιας και σύφιλης, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, μέσα στο χρονικό διάστημα των 12 τελευταίων μηνών πριν την ‘έναρξη της αγωγής. Μάλιστα οι διαφορές που βρέθηκαν στα ποσοστά κρουσμάτων HIV και χλαμυδίων ήταν στατιστικά σημαντικές. Υπολογίστηκε μάλιστα πως στους 100.000 τον τελευταίο χρόνο μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS 66,5 άνδρες που δεν είχαν πάρει ποτέ φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία και 147,2 άνδρες που είχαν ακολουθήσει αγωγή για προβλήματα στύσης. Παράλληλα το ποσοστό λοίμωξης από χλαμύδια στους άνδρες που πήραν τα φάρμακα για τη στύση τους, ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν.
Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αν τα αναφέρει κανείς με την εμπορική τους επωνυμία και λειτουργούν όλα αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Ένα ζήτημα που απασχόλησε τους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά έχουν αποκτήσει έναν lifestyle χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνονται για να εντείνουν την σεξουαλική ικανοποίηση και όχι για να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη στύση. Παράλληλα ο αριθμός συνταγογραφημένων φαρμάκων βρέθηκε πολύ μικρός σε σχέση τη συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας στο γενικό πληθυσμό. Είτε λοιπόν τα άτομα παρά τη στυτική δυσλειτουργία δεν παίρνουν τα φάρμακά, είτε τα προμηθεύονται χωρίς συνταγή από άλλες πηγές όπως είναι το διαδίκτυο.
Περίπου το 40% των ανδρών, ηλικίας από 57-85 εμφανίζουν ένα βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Η ζήτηση των φαρμάκων αυτών δείχνει πως οι άνδρες μεγαλώνοντας παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί, ακόμα κι εάν χρειάζονται φαρμακευτική υποστήριξη. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα λοιπόν αφορούν όλες τις ηλικίες και τα προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης πρέπει να απευθύνονται σε όλους.
Πηγή : reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του International Andrology Institute, www.andrology.com.cy