Τα δυτικά σύνορα της ευρύτερης περιοχής Βένετο βρέχονται από τα νερά της περίφημης λίμνης Γκάρντα. Μια περιδιάβαση στις μαγευτικές όχθες της λίμνης μέσα από τις λιλιπούτιες μεσαιωνικές πολίχνες που μοιάζουν με περίτεχνες πινελιές αναγεννησιακού ζωγράφου, αποτελεί από μόνη της ένα ταξίδι πνευματικής αναγέννησης. Όπως και η περιοχή της Τοσκάνης, του Πιεμόντε, της Εμίλια Ρομάνα αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί προορισμοί στην Ιταλία η λίμνη Γκάρντα αποτελεί ένα αμάλγαμα κουλτούρας όπου συνυπάρχουν αρμονικά η Θρησκεία εκφρασμένη μέσω των περίτεχνων χώρων λατρείας, η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, η υπέροχη κουζίνα που είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλείο του Ιταλικού κρασιού, και φυσικά, αλλά οι ίδιοι οι αυθεντικοί της άνθρωποι  γιομάτοι με πάθος για ζωή, ένας λαός ατόφια φιλόξενος που δηλώνει παρόν στην διαχρονικότητα της ιστορίας του και έτοιμος να τη μοιραστεί μαζί με κάθε επισκέπτη.

 
Αν και κατάσπαρτη με χωριουδάκια, οικισμούς και μικρές πόλεις θα περιοριστούμε, σε αυτή την αναφορά μας τουλάχιστον, σε 4 πόλεις της ευρύτερης περιοχής. 
 
Αρχίζομε λοιπόν την περιδιάβαση μας από την πόλη του Σιρμιόνε (Sirmione). Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αρχή χερσονήσου στο νοτιότερο άκρο της λίμνης. Η μικροσκοπική πόλη θέρετρο έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τα πρώιμα  Ρωμαϊκά χρόνια. Τα ιαματικά νερά της, τα ρωμαϊκά κτίσματα, ο περίφημος πύργος έργο του 13ου αιώνα είναι λίγα από τα στοιχεία που κρατούν και σήμερα την πόλη δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ένας κυριολεκτικά λαβύρινθος από στενά δρομάκια διασχίζει την στενή λωρίδα γης που βρέχεται από την λίμνη. Σε αυτή την λωρίδα βρίσκεται το σύνολο της γραφικής μεσαιωνικής πόλης. Αν πάμε λίγο πιο βαθειά στην ιστορία της πόλης θα βρούμε και τη Βίλα Ρομάνα (VillaRomana). Αν και σήμερα καταπονημένη από το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου διατηρεί ακόμη το μεγαλείο της άψογα καδραρισμένη από την λίμνη και λουσμένη με ελαιώνες.  
Τα αρχαία μπάνια και οι γύρω χώροι αλλά και το μικρό μουσείο της αρχαίας αυτής έπαυλης καταδεικνύει ότι η περιοχή του Σιρμιόνε ήταν πάντα διάσημη για ταιαματικάτηςλουτρά.Η ιστορία του Σιρμιόνε μας πάει ακόμη πιο πίσω,στην εποχή του ρωμαίου ποιητή Κάτουλου (Catullus) που αν και δεν έμεινε στην βίλα έζησε και έγραψε στην ευρύτερη περιοχή. Κάποτε μάλιστα είχε γράψει χαρακτηριστικά “ToΣιρμιόνε είναι το μαργαριτάρι όλων των νησιών και χερονήσων”.  
 
Ακολουθεί η ΠεσκιέραΝτελ Γκάρντα  (PeschieradelGarda)στο νοτιότερο τμήμα της περίφημης λίμνης.Εκεί θα δούμε την μεσαιωνική πόλη φρουραρχείο περιστοιχισμένη από τοίχοι του 16ου αιώνα. Η πόλη της Πεσκιέρα που συνορεύει με την λίμνη Γκάρντα και τον ποταμό Μίνσιο υπήρξε κέντρο τουρισμού και εμπορίου από τα αναγενησιακά χρόνια. Αν και σχετικά ήσυχη πόλη η Πεσκιέρα είναι σημείο για χαμηλών τόνων διακοπές με θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα, την παλιά, την εντός των τειχών, που συνυπάρχει αρμονικά με το νεόδμητο μέρος της.Για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής η Πεσκιέρα έχει πολλά  να δείξει όπως ο περίφημος ναόςτου Αγίου Μαρίνου με τις 5 ιερές τράπεζες. Υπάρχει επίσης το ιστορικό παλάτι που φυλάσσονται κειμήλια από το 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την στρατιωτική ιστορία της περιοχής.  
 
Φεύγοντας από την Πεσκιέρα ακολουθούμε ελαφρώς βορειοανατολική κατεύθυνση με προορισμό το Λαζίς (Lazise).  Η πολίχνη αυτή, που το όνομα της σημαίνει απλά σημείο στη λίμνη, κατοικείται από λιγότερους από 1,000 κατοίκους και χαρακτηρίζεται  από έντονη και αυθεντική μεσαιωνική υφή. Το τελωνείο του Λαζίς χτισμένο από την οικογένεια Ντέλα Σκάλα (DellaScala), περίπου την ίδια χρονική περίοδο που κτιστήκαν και τα τοίχοι της πόλης, φύλασσε όπλα μέχρι που άλλαξε χρήση για να γίνει τοπικό εμπορικό κέντρο. Στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και σαν αρχηγείο του Φασιστικού Κόμματος. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται σαν χώρος διοργάνωσης εικαστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων. Το κάστρο της πόλης κατοικείται ακόμη και σήμερα και είναι επισκέψιμο μόνο μέρος των εξωτερικών του χώρων αλλά και του γειτνιάζοντος  πάρκου Μπενίνι (VillaBeniniPark). Έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις στο κάστρο και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά της λίμνης Γκάρντα. Σημαντικά μνημεία στην πόλη αυτή είναι και οι εκκλησίες του Αγίου Ζένου (SanZeno), προστάτη των νερών και των ψαράδων, κτισμένη τον 13ο αιώνα και του Αγίου Νικολάου (SanNicolo) προστάτη των σχολείων και των ναυτικών κτισμένη τον 12ο αιώνα. Η εκκλησία άλλαξε χρήση πολλές φορές (εμπορικό κέντρο, θέατρο, αποθήκη, οικία και κινηματογράφος) για μεταβληθεί εκ νέου σε χώρο θρησκευτικής λατρείας το 1953.
 
Τελικός μας προορισμός είναι η πόλη Μπαρτολίνο (Bardolino)στο ανατολικότερο σημείο της λίμνης. Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της περιδιάβασης μας η πόλη αυτή μαγεύει τον επισκέπτη με την υπέροχη θέα της λίμνης Γκάρντα. Ο δαντελλωτός πεζόδρομος κατά μήκος της λίμνης που ενώνει πολλές από τις πόλεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει και εξερευνήσει την όμορφη αυτή πόλη με το χαριτωμένο λιμανάκι, τις όμορφες τρατορίες, τα πολυάριθμα μαγαζιά τις εκκλησίες και άλλα μεσαιωνικά κτίσματα. 
 
Αυτό όμως που κάνει το Bardolinoνα ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις είναι η παραγωγή του ομώνυμου κρασιού που γίνεται στα πολυάριθμα οινοποιεία της περιοχής. Άλλωστε, οι γειτονικοί λόφοι που επιβλητικά αγκαλιάζουν το Μπαρτολίνο μοιάζουν κεντημένοι με περίτεχνους αμπελώνες όπου φύονται οι παγκοσμίου φήμης γηγενής ποικιλίες Κορβίνα, Μολινάρα και Ροντινέλλα (Corvina, Molinara, Rondinella). Οι ποικιλίες αποτελούν και τα συνιστώσα στοιχεία των περίφημων κρασιών Bardolino, Chiaretto,Valpolicella, ValpolicellaClassico, ValpolicellaRipasso, Amarone, και το γλυκό Reccioto. 
Τα θεματικά του φεστιβάλ με αντικείμενο το κρασί συμπληρώνουν το πάζλ της πόλης αυτής. Τα πλέον δημοφιλή είναι το Festadell’Uvaτον Σεπτέμβριο, το NovelloWineFestivalτον Νοέμβριο και το ChiarettoWineFestival τον Μάιο.
 
Η περιδιάβαση μας στην πόλη θα τέλειωνε επιεικώς άδοξα χωρίς την επίσκεψη στο μουσείο MuseodelVinoτης οινοποιίας CantinadiZeni.Το μουσείο είναι στην ουσία μια ζωντανή μαρτυρία, που ξεκινά από τον 18ο αιώνα, και μέσω φωτογραφιών και εξοπλισμού εποχής καταλήγει στην πλέον σύγχρονη γραμμή παραγωγής του Οινοποιείου όπου η παρουσία του ανθρώπινου χεριού είναι απλά επικουρική.   Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα, τραπεζαρία για σκοπούς γευσιγνωσίας και δείπνων. Τόσο η υπόγεια κάβα αλλά και χώροι υποδοχής και γευσιγνωσίας είναι κτισμένοι και διακοσμημένοι με τα αυστηρά κριτήρια της τοπικής αρχιτεκτονικής και ντόπιων υλικών (τοιχογραφίες, εκτεταμένη χρήση τερακότας κτλ) .   
 
Η πέμπτη γενεά πλέον παραγωγών της ομώνυμης οικογένειας Zeniκαι συγκεκριμένα τα αδέλφια Φαούστο, Φετερίκα, και Έλενα συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά κρασιά από τις πιο πάνω γηγενείς ποικιλίες. Οι παραδοσιακές αξίες, μεταλαμπαδευόμενη παρακαταθήκη των 5 γενεών παραγωγών, ενώνονται με την σύγχρονη αντίληψη που ξεκινά από την σχολαστική καλλιέργεια ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργαζομένων αμπελουργών και καταλήγει στο οινοποιείο όπου η πλέον σύγχρονη τεχνολογία οδηγεί ευλαβικά στο τελικό προϊόν που τιμά τόσο το Βαρντολίνο αλλά και ολόκληρη την Ιταλία. Τα κρασιά της Οινοποιίας CantinaZeni εξάγονται σε 18 και πλέον χώρες.
 
Τα κρασιά της οινοποιίας CantinadiZeniεισάγονται και διανέμονται στην Κύπρο από την εταιρία ACMChristofidesLtd.