Πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα του ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, συνέντευξη Τύπου, ενόψει της διήμερης πολυκλαδικής επιχειρηματικής αποστολής, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στις 27-28 Μαϊου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Eurobank, Go International.

 

Στη συνέντευξη, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και τίμησε με την παρουσία της η νέα Πρέσβειρα στη Μόσχα κα Δανάη Κουμανάκου, συμμετείχαν δημοσιογράφοι  των κυριοτέρων ρωσικών ΜΜΕ.

 

Τους στόχους της επιχειρηματικής αποστολής και του Φόρουμ, παρουσίασαν ο  Γενικός Διευθυντής της Eurobank κ. Σ. Ιωάννου, ο  αντιπρόεδρος του Ρωσικού Επιμελητηρίου  Georgy Petrov, o αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μόσχας κ. Suren Vardanyan και ο επικεφαλής της ROSSOTRUDNICHESTVO κ. Georgy Muradov, ενώ τη συνέντευξη έκλεισε η κα Πρέσβειρα.

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Ιωάννου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την Πρεσβεία και το Γραφείο Τύπου «για την ευγενική προσφορά του να διοργανώσει τη σημερινή συνέντευξη Τύπου», τόνισε, ότι η απόφαση της διοργάνωσης στη Μόσχα της πρωτοβουλίας Go International αποτελεί αναγνώριση του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και επισφράγιση των διαχρονικά άριστων σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

 

O κ. Ιωάννου επεσήμανε την άριστη σχέση των δύο χωρών, η οποία, όπως τόνισε, αποτυπώνεται και με την συνεχώς ανοδική πορεία των εμπορικών συναλλαγών, όπως καταγράφεται σήμερα, δεδομένου, ότι  η Ρωσία ήταν η 12η εξαγωγική αγορά της Ελλάδος, σε σειρά κατάταξης το 2011, με αξία εξαγωγών 386 εκ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ενώ το 2012 οι διμερείς εμπορικές μας σχέσεις την έφεραν στη 10η θέση με αξία εξαγωγών 460 εκ. ευρώ, με μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.

 

Υπογράμμισε τα αισιόδοξα νέα για την οικονομία της Ελλάδας, γεγονός που, όπως τόνισε, επιβεβαιώνεται και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της  χώρας και τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Eurobank, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

 

«Ο κίνδυνος αποχώρησης από το ευρώ εμφανώς πλέον απομακρύνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται ραγδαία, οι ιδιωτικοποιήσεις επιτέλους άρχισαν να υλοποιούνται, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Ιωάννου και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς και να προχωρήσουμε αποφασιστικά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα απελευθερώσουν τον οικονομικό δυναμισμό και την επιχειρηματικότητα».

 

“Το καλύτερο διεθνές κλίμα και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης  των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα μετατραπεί σε αρωγό και χρηματοδότη της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής προσπάθειας¨, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας,  ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να αναλάβουν οι Τράπεζες μια σειρά από δυναμικές πρωτοβουλίες, σπάζοντας το φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και της αδράνειας.

 

Επεσήμανε την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών, που έχει ξεκινήσει η η Eurobank από το 2009, με πιο σημαντική το Go International, με σκοπό τη στήριξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που προάγει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την καινοτομία και την ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής.

 

Το πρόγραμμα GO INTERNATIONAL τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί  πρότυπο, ως  Επιτυχημένο Παράδειγμα Σύμπραξης και Συνεργασίας Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας, ότι στόχος του Προγράμματος είναι,  η ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου μεταξύ της Ελλάδος και των στρατηγικών αγορών στις χώρες τις ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρωσία και η υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με στόχο την επίτευξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την προβολή σε διεθνείς αγορές.

 

Αναφέρθηκε στις τρεις αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος, στη Λευκωσία τον Φεβρουάριο 2011, στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο 2011 και στο Βουκουρέστι τον Ιούνιο 2012 και στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.000 business meetings, μεταξύ 250 ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, εκ των οποίων οι είκοσι είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας, και 500 εισαγωγικών εταιριών από 16 χώρες.

 

Σχετικά με την διοργάνωση της επιχειρηματικής αποστολής στη Ρωσία, τόνισε, ότι  υποστηρίζεται από το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, καθώς και από σημαντικότατους εμπορικούς και βιομηχανικούς φορείς της Ρωσίας, όπως το Ρωσικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μόσχας, η Opora Russia (φορέας με πάνω από 300.000 μέλη, μεσαίου μεγέθους εμπορικές επιχειρήσεις), η Delovaya Russia (φορέας που εκπροσωπεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες Ρώσικες επιχειρήσεις όλων των κλάδων), ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις , οι οποίες θα έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με 250 ρωσικές επιχειρήσεις.

 

Εκτός από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο διερεύνησης εμπορικής συνεργασίας με τη μορφή B2B, σε συνεργασία με το Invest in Greece,  διοργανώνεται και ένα Real Estate Workshop στις 27/05, το οποίο περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση των προς επένδυση ακινήτων από τις ελληνικές εταιρίες. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών συμμετέχουν και οι  δύο μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα, η Eurobank Property Services S.A. και η Lamda Development.

 

«Προσεγγίζουμε τη σχέση στρατηγικά και συνολικά, έχοντας ενεργοποιήσει  σε αυτή την προσπάθεια όλες μας τις δυνάμεις, και θεωρούμε ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών», ανέφερε  ο κ. Ιωάννου, υπογραμμίζοντας, ότι  για την επιτυχή πραγματοποίηση αυτής της Αποστολής, υπάρχει στενή συνεργασία με όλους τους Φορείς και τα Επιμελητήρια, με προεξάρχοντα τον Οργανισμό MIEPA Moscow (Moscow Investment & Export Promotion Agency) καθώς και με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας.

 

Τέλος, προσκάλεσε τις ρωσικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε τη σιγουριά, ότι η συμμετοχή τους θα αποβεί αμοιβαία επωφελής.

 

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Επιμελητηρίου κ. Petrov, ο οποίος επεσήμανε από την πλευρά του την αύξηση του ισοζυγίου των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, ενώ εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία της Eurobank και του προγράμματος Go International.

 

O αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Αποδήμων Ρώσων και Ανθρωπιστικής Συνεργασίας, κ.  Muradov, αφού επεσήμανε τις μακροχρόνιες  ιστορικές, πολιτικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές  σχέσεις των δύο λαών, τόνισε, ότι οι Ρώσοι συμπάσχουν με τους Ελληνες αυτήν την περίοδο της κρίσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πέραν από το διμερές εμπόριο, υπάρχει και ο ανθρωπιστικός τομέας, για τον οποίον σας διαβεβαιώνω,  ως πρόεδρος του Οργανισμού  Ελληνο-ρωσικής Φιλίας».

 

Ανέφερε, ότι «παρά την κρίση, οι Ρώσοι επενδύουν στην Ελλάδα», τονίζοντας το  ενδιαφέρον  των Ρώσων για την αγορά ακινήτων, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Εκανε ιδιαίτερη μνεία στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και στον ιατρικό – θεραπευτικό  τουρισμό, φέροντας ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία από τα Λουτρά Αιδηψού.

 

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μόσχας κ. Vartanian, αναφέρθηκε και αυτός στη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας της Eurobank, τονίζοντας το γεγονός, ότι γίνεται αμέσως μετά τη σύγκλιση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας –Ρωσίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία, κατά την οποία σημειώθηκε αμοιβαία προσέγγιση των θέσεων των δύο χωρών, η οποία και θα συνεχισθεί με τις εργασίες του Forum.

 

Ο κ. Vartanian τόνισε, ότι στην διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρατηρήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία και  χαρακτήρισε υψηλής ποιότητας, σημειώνοντας, ότι το ευρύ φάσμα προτεινόμενων συνεργασιών διευκολύνει την αναζήτηση εταίρων από ρωσικής πλευράς.

 

--Η Πρέσβειρα κα Δανάη Κουμανάκου, κλείνοντας το κύκλο των ομιλιών, επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρας μας, ως μέλος εδώ και 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μάθει πλέον να λειτουργούν με τα πρότυπα της Ε.Ε.

 

«Πέραν αυτού, οι δύο χώρες είναι κοντά και έχουμε ιστορικά παράδοση στο εμπόριο», ανέφερε η κα Πρέσβειρα, υπογραμμίζοντας, ότι η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες των Ελλήνων εμπόρων, από τη συμβολή τους στην οικονομική εξέλιξη της Ρωσίας.

 

Επεσήμανε τα επιχειρηματικά μυαλά των Ελλήνων στον τομέα της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, φέροντας ως παράδειγμα μικρές επιχειρήσεις στη ελληνική περιφέρεια, αμιγώς εξαγωγικές, με τεχνολογία αιχμής, που συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρείες, όπως π.χ στον τομέα της αεροναυπηγικής. Ταυτόχρονα,  υπογράμμισε τις δυνατότητες των ελληνικών Περιφερειών να λειτουργούν αποκεντρωμένα, τονίζοντας, ότι «έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας». 

 

«Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, επιβεβαιώνουν, ότι τα καταφέραμε», τόνισε η κα Πρέσβειρα, σημειώνοντας, ότι η κρίση δημιούργησε τεράστιες κακουχίες και δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, αλλά ταυτόχρονα και την ευκαιρία  για εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της ε/φ Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, σχετικά με τoν αγωγό Mπουργκάς –Αλεξανδρούπολη και τη γενικότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο Σύμβουλος Εμπορικών της πρεσβείας κ. Ηλίας Θανασάς, ανέφερε, ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον αγωγό παραμένει και ότι αυτή που υποχώρησε είναι η βουλγαρική πλευρά. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι το θέμα θα αναζωπυρωθεί, όταν αλλάξουν οι συνθήκες.

 

Ως προς τον αγωγό South Stream, ανέφερε, ότι παραμένει το ενδιαφέρον εκ μέρους της Ελλάδας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν περισσότερα σχέδια αγωγών απ' ό,τι διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, καθώς και εμπλοκή πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και ορισμένων που γεωπολιτικά δεν βρίσκονται καν στην περιοχή. “Οι συνεχείς επαφές του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συνεργασία με τη Ρωσία, στον τομέα της Ενέργειας”, σημείωσε ο κ. Θανασάς.

 

Eurobank2