Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένο πτυχίο επαγγέλματος Τεχνολόγου Ακτινολόγου - Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή
Η ιατρική απεικόνιση αποτελεί βασικό στοιχείο της ιατρικής τεχνολογίας και συνεπώς, η παρέμβαση και γενικά η συνεισφορά του Τεχνολόγου Ακτινολόγου – Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή στις νέες σύγχρονες διαδικασίες διάγνωσης και θεραπείας δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Για αυτό και το επάγγελμα του Τεχνολόγου Ακτινολόγου – Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή καταγράφει αύξηση της ζήτησης στην αγορά, μας εξηγεί ο καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ) Στέφανος Λεάνδρου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συμβουλίου εγγραφής του Παγκύπριου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών Κύπρου. Εξηγεί γιατί είναι σημαντικό και επίκαιρο αυτό το επάγγελμα, τι πλεονεκτήματα προσφέρει ένα τέτοιο πτυχίο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ποιες επαγγελματικές προοπτικές υπάρχουν.
Στέφανος Λεάνδρου, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Γιατί είναι σημαντικό σήμερα (και μελλοντικά) το επάγγελμα του Τεχνολόγου Ακτινολόγου – Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή;
Το επάγγελμα του Τεχνολόγου Ακτινολόγου – Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή είναι ένα σύγχρονο επάγγελμα που στηρίζεται στη εφαρμογή της φυσικής επιστήμης και συγκεκριμένα στη χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στους τομείς της ιατρικής απεικόνισης και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Αποτελεί τον αναπόσπαστο συνεργάτη των Ογκολόγων Ακτινοθεραπευτών Ιατρών, Ακτινολόγων Ιατρών και των Ιατροφυσικών σε ένα Ακτινοδιαγνωστικό ή Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο. Το επάγγελμα αυτό είναι νομικά κατοχυρωμένο, γεγονός που καθιστά την παρουσία του Τεχνολόγου νομικά απαραίτητη για την ομαλή και νόμιμη – αδειοδοτημένη – λειτουργία των σύγχρονων Ακτινοδιαγνωστικών και Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ποιες δεξιότητες αποκτάει ο φοιτητής και πώς μπορεί να τις αξιοποιήσει;
Το περιεχόμενο σπουδών του τομέα Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής βιολογικών και φυσικών επιστημών στους τομείς της ιατρικής απεικόνισης και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τομέα αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται ως Τεχνολόγοι Ακτινολογίας και Τεχνολόγοι Ακτινοθεραπείας με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ως μέρος της ιατρικής απεικόνισης και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, την εφαρμογή των κανονισμών ακτινοπροστασίας, την εκτέλεση, εφαρμογή και επίβλεψη, προγραμμάτων ποιοτικού ελέγχου για τη διασφάλιση της βέλτιστης απεικόνισης και της άρτιας λειτουργίας του εξοπλισμού των τμημάτων εργασίας τους, την ομαδική συνεργασία για την βελτίωση των διαδικασιών υγείας και του εξοπλισμού των τμημάτων εργασίας τους, την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών, καθώς και συμμετοχή στη βασική και δια βίου εκπαίδευση ως εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος.
Τι χρειάζεται κάποιος για να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα; Και γιατί να επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;
Η απόκτηση των απαραίτητων επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων για την ενάσκηση του επαγγέλματος κατορθώνεται μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση των αντίστοιχων σπουδών σε αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Συνεπώς, στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον περί Εγγραφής Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών Νόμο του 2011 (23(I)/2011), προκειμένου να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμά του Τεχνολόγου Ακτινολόγου – Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή, πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανάλογου επιπέδου, τριετούς τουλάχιστον κύκλου φοίτησης, στην ακτινοτεχνολογία ή ραδιολογία-ακτινολογία ή ακτινοδιαγνωστική ακτινογραφία ή ακτινοθεραπευτική ακτινογραφία ή ακτινοθεραπεία, αναγνωρισμένο από τη χώρα απόκτησής του και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (KYΣΑΤΣ).
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Κύπρο το οποίο έχει εναρμονιστεί πλήρως με την τρέχουσα νομοθεσία και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένο Πτυχίο Ακτινοδιαγνωστικής και Ακτινοθεραπείας, και συγκεκριμένα με γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική.
Τι ευκαιρίες εργοδότησης υπάρχουν;
Σήμερα, με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, έχει αυξηθεί σημαντικά η προσφορά εργασίας στον τομέα του Τεχνολόγου Ακτινολόγου και Τεχνολόγου Ακτινοθεραπευτή. Στην παρούσα φάση, η αυξημένη ζήτηση Τεχνολόγων έχει οδηγήσει σε απορρόφηση σε μεγάλο βαθμό του συνόλου τόσο των εγχώριων αποφοίτων όσο και των αποφοίτων εξωτερικού του κλάδου. Επιπλέον, οι εξελίξεις στο χώρο του ΓεΣΥ επιφέρουν αυξητική τάση στη ζήτηση του επαγγέλματος, που σε συνδυασμό με την μειωμένη προσφορά, δημιουργούν ευκαιρίες άμεσης εργοδότησης στους αποφοίτους του κλάδου.
Έχουν οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό τον κλάδο;
Οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι – Τεχνολόγοι Ακτινοθεραπευτές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποκτούν εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις και έχουν δικαίωμα απασχόλησης αμέσως μετά την αποφοίτησή τους σε φορείς που παρέχουν συναφείς υπηρεσίες, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό σε συνάρτηση με την μεγάλη ζήτηση εργασίας στον κλάδο λόγω του ΓεΣΥ, καθώς και την πρακτική εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους, τους καθιστά σε πλεονεκτική θέση έναντι των «εισαγόμενων» Τεχνολόγων, δίνοντας τους προτεραιότητα για εργοδότηση στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται με την πλήρη απορρόφηση – εργοδότηση των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε θέσεις εργασίας του αντικειμένου τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Ακτινοδιαγνωστικής – Ακτινοθεραπείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορείτε να βρείτε εδώ: https://euc.ac.cy/el/programs/bachelor-radiodiagnostics-radiotherapy/
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 έτη και διδάσκεται στα Ελληνικά. Περιλαμβάνει μαθήματα κλινικής και πρακτικής άσκησης από το πρώτο μέχρι και τον τελευταίο χρόνο σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ακτινολογικά εργαστήρια, υπό την καθοδήγηση έμπειρων και άρτια καταρτισμένων εκπαιδευτών.