Ο Δρ Μιχαήλ συζητά μαζί μας τα περιστατικά που έρχονται στη Νεφρολογική Κλινική Λεμεσού καθώς και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι προσωπικό και ασθενείς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Πέρα από τη ενημέρωση γύρω από τη λειτουργία της κλινικής, ο γιατρός δίνει χρήσιμες συμβουλές στο κοινό για την αποφυγή νεφροπαθειών.

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της Eυρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων που διεξήχθη στη Βιέννη μεταξύ 8 και 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά:

Ποια είναι τα κυριότερα περιστατικά που έρχονται στην νεφρολογική κλινική Λεμεσού;
Στη Νεφρολογική Κλινική Λεμεσού νοσηλεύονται ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα από όλη την επαρχία Λεμεσού καθώς και αρκετά περιστατικά από την επαρχία Πάφου που λόγω της σοβαρότητάς τους δεν μπορούν να νοσηλευτούν εκεί.

Περίπου πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται το χρόνο;
Στις τελευταίες στατιστικές, του 2012, πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία γύρω στους 9,500 ασθενείς.

Ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην κλινική;
Το πρόβλημα που έχουμε είναι ο αυξημένος αριθμός πρόωρων αφυπηρετήσεων έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον ανάλογο αριθμό αιμοκαθαιρομένων  ασθενών και όπως ξέρετε χρειάζονται ειδικής εκπαίδευσης νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί.  Ως εκ τούτου υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος (σημ.για τους ασθενείς). Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται συνεχώς και τον τελευταίο καιρό εμείς δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να τον εξυπηρετήσουμε.

Είχατε κάποια επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτό το θέμα;

Επανειλημμένα έχει τεθεί το πρόβλημα προς το Υπουργείο και οπωσδήποτε γίνονται προσπάθειες, αλλά λόγω της παγοποίησης προσλήψεων η μόνη προσπάθεια που μπορεί να γίνει είναι αυτή της ανακατανομής του υπάρχοντος προσωπικού. Δηλαδή να το πάρουν από άλλους τομείς και να μεταφερθούν κοντά μας. Ωστόσο επειδή υπάρχει το πρόβλημα της εκπαίδευσης, το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Name

O δρ Άριστος Μιχαήλ, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής Λεμεσού

Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες ηλικίες εμφάνισης νεφροπαθειών;

Οι νεφροπάθειες δεν βλέπουν ούτε ηλικία, ούτε επάγγελμα ούτε οικονομική κατάσταση.  Οπωσδήποτε όμως οι ασθενείς που βλέπουμε είναι συνήθως άνω των 50-60 ετών. Έχουμε και αρκετά άτομα που ανήκουν σε πιο μικρές ηλικίες. Υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις, υπάρχουν παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με το διαβήτη και λόγω των αυξημένων ποσοστών επιβίωσης των διαβητικών αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια.

Επομένως η διαβητική νεφροπάθεια είναι μία από τις ασθένειες που εξετάζετε πιο συχνά.
Με βάση ποσοστά τα περισσότερα άτομα που εντάσσονται σε προγράμματα αιμοκάθαρσης είναι διαβητικοί.

Τι θα συμβουλεύατε το κοινό ώστε να αποφύγει νεφρολογικά προβλήματα;
Οι νεφροπάθειες είναι ως επί των πλείστων ασθένειες οι οποίες προσβάλλουν το άτομο χωρίς να το αισθανθεί. Με άλλα λόγια, δεν αισθάνονται πόνο. Συμβουλεύω με τις τακτικές αναλύσεις στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου που κάνει κάποιο άτομο (χοληστερόλη, τριγλυκεριδια κτλ) να γίνεται και μία μέτρηση ουρίας και κρεατινίνης και ανάλυση ούρων. Μία γενική ανάλυση ούρων μπορεί να μας εντοπίσει τα σημάδια νεφρικής νόσου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση αναλγητικών φαρμάκων τα οποία σε μεγάλο βαθμό προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια. Όταν λέμε αναλγητικά μιλάμε για παυσίπονα της κατηγορίας των αντιφλεγμονοδών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Novartis  για την αμέριστη υποστήριξή της στην πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη του δρ Μιχαήλ Χατζηγαβριήλ, Ειδικού Νεφρολόγου και Μέλους της EUROPEAN SOCIETY OF ΑRΤΙFΙCIΑL ORGANS (E.S.A.O),  εδώ.