Lifestyle Health 7+1 τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας

7+1 τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας

Ίσως μέσα στο 2016, εσείς και ο σύντροφος σας να συνειδητοποιήσατε ότι χάθηκε η μαγεία κι ο ρομαντισμός από τη σχέση σας.

Ίσως είστε πολύ καιρό μαζί για να πιστεύετε ότι μπορεί να σας ξανασυμβεί -και στους δύο- κάτι συναρπαστικό, κάτι που θα θυμάστε για καιρό και θα σας πείσει να συνεχίσετε μαζί, ειδικά αν το μόνο σας πρόβλημα είναι η ρουτίνα.    

Οι περισσότεροι, βέβαια, πιστεύουν ότι σε μία μακροχρόνια σχέση το πάθος είναι το τελευταίο που μπορεί να επαναφέρει κανείς. Υπάρχουν, όμως, και οι ειδικοί που επιμένουν ότι αυτό είναι κάτι και που γίνεται και που έχει υπέροχα αποτελέσματα μετά. Απλώς, χρειάζεται πολλή πολλή δουλειά.

Και μερικά βήματα που φρεσκάρουν τις απόψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων για τον σύντροφο τους.   

1. Δείξτε ευγνωμοσύνη στον σύντροφο σας Μελέτες και έρευνες εδώ και χρόνια επιμένουν ότι ζευγάρια που δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στον άνθρωπο τους, μένουν για περισσότερα χρόνια μαζί. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ένα απλό "ευχαριστώ" ή μια καλή κουβέντα έχουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Αυτό γιατί μία μικρή πράξη, πρακτικά πυροδοτεί έναν κύκλο γενναιοδωρίας και ευγνωμοσύνης: εσείς ευχαριστείτε για κάτι και ο/η σύντροφος σας νιώθει ότι τον/την εκτιμούν και μπορεί να συνεχίσει να επενδύει σ' αυτή τη σχέση. Σύμφωνα με τη Janice Kaplan, δημοσιογράφο και συγγραφέα των "Ημερολογίων Ευγνωμοσύνης" το να νιώθει έτσι για τον σύζυγο της (και για τα πιο απλά πράγματα: από το να φτιάξει μια χαλασμένη βρύση ή να την επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι μετά από ένα πάρτι) βελτίωσε τον γάμο της.   

2. Περιστασιακά υπενθυμίστε και το πώς έχετε συνεισφέρει εσείς σ' αυτή τη σχέση Στις επιχειρήσεις υπάρχει μία μέθοδος βάσει της οποίας ανιχνεύεται ο βαθμός ικανοποίησης του πελάτη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να καταλάβει ο καταναλωτής πόση δουλειά απαιτείται για να φτάσει στα χέρια του ένα προϊόν ή για να απολαύσει κάποια υπηρεσία. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Dan Ariely αυτή η μέθοδος χωράει και στις ανθρώπινες σχέσεις. Από καιρού εις καιρόν -όχι κάθε μέρα!- υπενθυμίστε διακριτικά στο σύντροφο σας πόσα κάνετε μέσα στη μέρα: από το να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο, να κάνετε τα ψώνια για το σπίτι, τις μικροδουλειές που δεν υπολογίζει κανείς. Ξέροντας πόσα συνεισφέρετε, και ειδικά στα μικροπράγματα που όλοι θεωρούν δεδομένα, κάνετε λιγότερο εύκολο να θεωρηθείτε δεδομένοι εσείς οι ίδιοι. 

3. Συζητήστε για τις προσωπικές σας φιλοδοξίες καριέρας - ει δυνατόν πριν παντρευτείτε  Για το νέο της βιβλίο, η δημοσιογράφος Joann Lublin χρειάστηκε να μιλήσει με δεκάδες ισχυρές γυναίκες. Κάποιες από αυτές είχαν συντρόφους με εξίσου σπουδαία καριέρα και κάπως έτσι η ρεπόρτερ κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να είναι επιτυχημένοι και οι δύο μιας σχέσης είναι μια ειλικρινής συζήτηση. Ει δυνατόν πριν από ένα σοβαρό βήμα όπως ο γάμος, γιατί μετά τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα. Στο ίδιο βιβλίο ("Earning it") η Lublin εξηγεί πώς εκείνη και ο επίσης δημοσιογράφος σύζυγος της, πριν από πολλά χρόνια υπέγραψαν κάτι σαν "γαμήλιο συμβόλαιο":  βάσει αυτού συμφωνούσαν ότι το προβάδισμα θα εναλλασσόταν αναλόγως με το ποιος θα δεχόταν μία πρόκληση καριέρας, αλλάζοντας, φυσικά, και την έδρα της οικογένειας. Δεν είναι ακριβώς πανάκεια για τη συζυγική διχόνοια, είναι όμως μια κάποια λύση που γλιτώνει το ζευγάρι από την πικρία και την απογοήτευση.   

4. Εξασκηθείτε σ' αυτό που λέγεται εποικοδομητικός διάλογος  ...ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να βοηθά τις ρομαντικές ψυχές, αλλά είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να μάθετε να ακούτε τι ακριβώς λέει ο σύντροφος σας, το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από το να προσπαθείτε να τον διακόψετε ή να περιμένετε να τελειώσει, χωρίς να τον ακούτε καν, για να μιλήσετε εσείς.   

5. Ψάξτε για συμπληρωματικές πηγές ολοκλήρωσης πέρα από τη σχέση  Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της ψυχολόγου Eli Finkel οι προσδοκίες των ανθρώπων από τον γάμο τους έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια. Το "ασφυκτικό πρότυπο" γάμου, όπως το αποκαλεί, από τον οποίο περιμέναμε τα πάντα -έρωτα, συντροφικότητα, προσωπική ολοκλήρωση και ένα σωρό ακόμη- δεν λειτουργεί. Γι' αυτό η Finkel συνιστά ανεπιφύλακτα το να αναζητά κανείς αυτού του είδους την ολοκλήρωση όχι πάντα από τον γάμο, αλλά από άλλες πηγές, όπως οι φίλοι, η δουλειά, τα χόμπι. Είναι ένας τρόπος για να μην εναποθέτει κανείς όλες τις απαιτήσεις του σ' αυτή τη ζωή σε έναν και μοναδικό άνθρωπο. Πρόκειται για λάθος που στραγγαλίζει τον έναν σύντροφο, ενώ βυθίζει σε αδικαιολόγητη απογοήτευση τον άλλο.  

6.  Δοκιμάστε κάτι καινούριο με τον σύντροφο σας  Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι να βουτάτε μαζί σε μια νέα δραστηριότητα σας κρατά ικανοποιημένους και τους δυο. Για παράδειγμα, το 1993, ο ψυχολόγος Arthur Aron και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μία μελέτη που αποδείκνυε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που περνούσαν χρόνο μαζί, ανακαλύπτοντας μια νέα δραστηριότητα - χορό, ποδηλασία, κ.λπ- εμφανίζονταν πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους σε σύγκριση με ζευγάρια που δεν άλλαζαν απολύτως τίποτα στην καθημερινότητα τους. Είναι μια απλή υπενθύμιση ότι οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά και ότι η πλήξη δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, αν απλώς υπογραμμίζει ότι ήρθε η ώρα να ανάψουν λίγο τα αίματα.   

7. Μοιραστείτε την άποψη σας για το χρήμα με τον σύντροφο σας Πολύ συχνά, τα οικονομικά προβλήματα μιας σχέσης δεν είναι αμιγώς... οικονομικά. Γι' αυτό και η επίλυση τους απαιτεί βαθιές συζητήσεις και βουτιές στη συναισθηματική κατάσταση του άλλου. Σύμφωνα με τον Don Cloud, πρόεδρο και ιδρυτή της "Cloud Financial Inc.", είναι σημαντικό να γνωρίζετε την άποψη του συντρόφου σας για το χρήμα. Το θεωρεί μέσο εξυπηρέτησης αναγκών ή όχημα που οδηγεί στην ευτυχία; Μόνο αν γνωρίζετε αυτό, μπορείτε να κάνετε συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

BONUS +1: Μοιράστε δίκαια τις δουλειές  Μπορεί να το θεωρείτε αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Βάσει ερευνών ένα 60% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι δουλειές του σπιτιού παίζουν κομβικό ρόλο στη σχέση τους και την επιτυχία της. Επίσης, οι περισσότεροι τείνουν να υπερεκτιμούν τη βοήθεια που πραγματικά προσφέρουν στο σπίτι. "Δεν φταις εσύ, φταίνε τα πιάτα" είναι ο τίτλος του βιβλίου της Paula Szuchman, η οποία προτείνει ο καθένας να κάνει τις δουλειές που ξέρει καλύτερα ή κάνει με περισσότερο κέφι. "Αν όντως είστε καλύτεροι στο να πλένετε πιάτα, τότε αναλάβετε αυτή τη δουλειά", γράφει, δίνοντας το στίγμα του τι εννοεί.   

Πηγή: lifo.gr, Business Insider

Top