O αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του πρώτου "βιονικού ματιού" που επιτρέπει σε τυφλούς να δουν και πάλι - τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.
Το βιονικό μάτι, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στην Ευρώπη,σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια - μια σπάνια γενετική διαταραχή που καταστρέφει και σκοτώνει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και προβάλλει έναν άνθρωπο στους 4.000 .
Το όνομά του είναι Argus II Retinal Prosthesis System και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Second Sight Medical Products. Αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή και έναν επεξεργαστή εικόνας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε γυαλιά ηλίου. Η φωτογραφική κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις μετατρέπει σε ηλεκτρονικό σήμα και στη συνέχεια τις μεταδίδει ασύρματα σε ένα ειδικό μικροτσίπ που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή. Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που στη ακολούθως μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα. Η εικόνα κατόπιν περνά από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί.
Η συσκευή, κοστίζει περίπου 150.000 δολάρια και δεν μπορεί να κάνει ένα τυφλό άτομο να δει - τουλάχιστον όχι με τη συνήθη έννοια του όρου. Μπορεί μόνο να προσδιορίσει το περίγραμμα και τα όρια των αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο φως και σκοτάδι - επιτρέπει π.χ. την διάκριση του κρασπέδου από την άσφαλτο όταν το περπάτημα γίνεται κατά μήκος.
"Χωρίς το βιονικό μάτι, δεν θα ήμουν σε θέση να δω τίποτα. Ακόμη και αν κάποιος ήταν μπροστά μου και μετακινιόταν αριστερά και δεξιά, δεν θα αντιλαμβανόμουν οτιδήποτε" , λέει στους New York Times ο 74χρονος Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ένας από τους περίπου 50 ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει το Argus II σε δοκιμές, για αρκετά χρόνια. "Όταν δεν έχεις τίποτα, αυτό είναι κάτι. Είναι πολύ. "
Ο Δρ Μαρκ Σ. Χουμαγιούν, οφθαλμίατρος και μηχανικός βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας,ο οποίος εργάστηκε 20 χρόνια για την ανάπτυξη της συσκευής, δήλωσε ότι οραματίζεται τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, όχι μόνο στις νόσους που επηρεάζουν την όραση αλλά και σε διάφορες παθήσεις, όπως τα προβλήματα ελέγχου της κύστης ή της παράλυσης του νωτιαίου μυελού, με εμφύτευση ηλεκτροδίων στα πάσχοντα μέρη του σώματος.