Κakeibo. Η απλή στρατηγική που μας μαθαίνουν οι Ιάπωνες για να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Όσοι έχουν ζήσει στην Ιαπωνία, βιώνουν μια διαφορετική κουλτούρα που δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες και στη σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητας, χωρίς επιπόλαιες και παρορμητικές κινήσεις.

Στον δυτικό τρόπο ζωής, συνηθίζεται η κατανάλωση περισσότερων πραγμάτων από τα απαραίτητα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται αγορές όταν κάποιος νιώθει βαρεμάρα, άγχος ή έχει δυσαρεστηθεί με κάτι, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικές δαπάνες.

Ωστόσο, το να αλλάξει κανείς οικονομικές συνήθειες δεν είναι κάτι τόσο απλό, καθώς, τα έξοδα που κάνει, σχετίζονται με τη ρουτίνα και τις συναισθηματικές πτυχές του.

Kakeibo: Με ένα σημειωματάριο και ένα στυλό

Τα τελευταία 120 χρόνια, το kakeibo έχει βοηθήσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους να λαμβάνουν πιο έξυπνες οικονομικές αποφάσεις. Προφέρεται «kah-keh-boh», μεταφράζεται ως «οικιακό οικονομικό βιβλίο» και πρόκειται για μια ιαπωνική μέθοδο εξοικονόμησης χρημάτων.

Η ιδέα ανήκει σε μια γυναίκα, την Hani Motoko (γνωστή ως η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Ιαπωνίας), το 1904.

Όπως όλα τα συστήματα προϋπολογισμού, η ιδέα πίσω από το kakeibo είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σχέση σας με τα χρήματα, κρατώντας ένα «βιβλίο εσόδων – εξόδων».

Τι κάνει όμως το kakeibo να ξεχωρίζει; Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει κανένα λογισμικό προϋπολογισμού, εφαρμογές ή φύλλα Excel, αλλά δίνει έμφαση στη σημασία της φυσικής καταγραφής των πραγμάτων, ως ένας διαλογιστικός τρόπος επεξεργασίας και παρατήρησης των καταναλωτικών σας συνηθειών.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει τα πολυάριθμα οφέλη της γραφής με το χέρι: Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε θετικές αλλαγές, ενθαρρύνοντάς σας να είστε παρόντες και συνειδητοποιημένοι, ενώ παράλληλα αναγνωρίζετε τα εναύσματα που κρύβονται πίσω από τις κακές σας συνήθειες.

Πριν ξοδέψετε αναρωτηθείτε

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν αγοράσετε αντικείμενα που δεν σας είναι απαραίτητα ή όσα αγοράζετε παρορμητικά:

Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;

Με βάση την οικονομική μου κατάσταση, μπορώ να το αντέξω οικονομικά;

Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;

Έχω τον χώρο γι’ αυτό;

Πώς το βρήκα αρχικά; (Το είδα σε ένα περιοδικό; Το συνάντησα αφού περιπλανήθηκα σε ένα κατάστημα δώρων από πλήξη;)

Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση γενικά σήμερα; (Ήρεμος, -η; Αγχωμένος, -η; Έχω εορταστική διάθεση; Αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου;)

Πώς αισθάνομαι σχετικά με την αγορά του; (Χαρούμενος, -η; Ενθουσιασμένος, -η; Αδιάφορος, -η; Και πόσο θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;)

Με άλλα λόγια, η μέθοδος βοηθάει στο να είναι κανείς απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις «ανάγκες» και τα «θέλω» του. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνει τον τρόπο του να παίρνει κανείς ταχύτερες, εξυπνότερες και πιο λογικές αποφάσεις σχετικά με τα έξοδά του.

Άλλωστε, οι πράξεις της συνειδητής δαπάνης και της αποταμίευσης είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.

Πώς να ξοδεύετε πιο προσεκτικά

Για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμησή σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε απλές στρατηγικές όπως:

Αφήστε το αντικείμενο για 24 ώρες. Αυτό αναδεικνύει κατά πόσο το θέλετε ή το χρειάζεστε πραγματικά. Αν εξακολουθείτε να σκέφτεστε το αντικείμενο την επόμενη μέρα και μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, τότε κάντε την αγορά. Θα νιώσετε μεγαλύτερη ικανοποίηση για την απόφασή σας.

Μην αφήνετε τις «ευκαιρίες» να σας βάζουν σε πειρασμό. Έτσι, για κάθε εκπτωτικό προϊόν που έχετε στο καλάθι σας, αναρωτηθείτε αν θα το αγοράζατε αν ήταν στην αρχική του τιμή.

Ελέγχετε τακτικά το υπόλοιπο του τραπεζικού σας λογαριασμού. Ο έλεγχος του υπολοίπου σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο των οικονομικών σας, επειδή φέρνει στο επίκεντρο το πόσα χρήματα έχετε να ξοδέψετε.

Βάλτε υπενθυμίσεις στο πορτοφόλι σας ή ένα αυτοκόλλητο στην πιστωτική σας κάρτα που να λέει: «Το χρειάζεσαι αληθινά αυτό;». Ο,τιδήποτε σας προτρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω πριν κάνετε μια αγορά θα σας βοηθήσει να πάρετε πιο έξυπνες αποφάσεις.

Πάντως, η χαρά του να «κερνάει» κανείς τον εαυτό του κατά καιρούς, με μη απαραίτητα προϊόντα, δεν είναι κάτι κακό και κάποιες φορές χρειάζεται. Αυτό που θα κάνει το kakeibo είναι να περιορίσετε τις αγορές που σας δίνουν μόνο μια προσωρινή αίσθηση ευτυχίας.

Πηγή: moneyreview.gr