Lifestyle Culture Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης «στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού»

Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης «στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού»

Νέα Υόρκη: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω μιας επιστολής προς τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα του την επικείμενη παράσταση του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής «Οιδίπους Τύραννος».

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στο «Queens Theatre on the Park», στο Φλάσινγκ, στη διεύθυνση 14 United Nations Ave S, Corona, NY 11368 και τη σκηνή θα μοιραστούν περισσότεροι από τριάντα ομογενείς και Αμερικανοί ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές.

Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη «άκρως συγκινητική επιστολή» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως για την αναφορά του στις προηγούμενες παραστάσεις, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης, καταδεικνύουν τον Λεωνίδα Λοϊζίδη «στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδος, σε μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας, όπως είναι η Αμερική».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «για το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου η επιτυχία μιας παράστασης αποτελεί την αφετηρία για την προετοιμασία της επόμενης και εν προκειμένω την τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος»

Η αφίσα της νέας παράστασης του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου.

«Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής και τον πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ που ασπάστηκαν και έκαναν πράξη το όραμα του μεγάλου ευεργέτη και ηγέτη της ομογένειας του αειμνήστου Νίκου Μούγιαρη» συμπλήρωσε ο κ. Λοϊζίδης.

Αυτούσια η Επιστολή Αναστασιάδη                                 

Αγαπητέ κύριε Λοϊζίδη, Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που πληροφορήθηκα τη συνέχιση για ακόμη μία χρονιά του άξιου λόγου εγχειρήματος που έχετε συνειδητά αναλάβει μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άμεσα συνυφασμένου με τον στόχο της προβολής και διάδοσης στο ομογενειακό και ευρύτερο αμερικανικό κοινό του πλούτου και της σπουδαιότητας που χαρακτηρίζει την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Ανεβάζοντας φέτος επί σκηνής το αρχαίο δράμα «Οιδίπους Τύραννος» και μέσα από τη μοναδική ερμηνεία των ηθοποιών που πλαισιώνουν την παράσταση, παρέχετε τη δυνατότητα να ζωντανέψουν οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που συνέθεσε ο μεγάλος τραγικός ποιητής Σοφοκλής, κάνοντάς τους κοινωνούς των μηνυμάτων που ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει με το ξεχωριστό αυτό του έργο, με πρώτιστο αυτό της ελευθερίας του ανθρώπου απέναντι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή και προσωπικές.

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας υπόψη αφενός το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις προηγούμενες παραστάσεις, την επιτυχία και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν και αφετέρου τη συνολική δραστηριοποίησή σας, αναντίλεκτα αναδεικνύεστε στους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου και της Ελλάδος, σε μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας, όπως είναι η Αμερική.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που δέχθηκα πρόθυμα να θέσω υπό την αιγίδα μου την παράσταση.

Συγχαίροντας σας για τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες που προωθείτε από κοινού με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, άκρως επωφελείς όσον αφορά τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά σας και την καθοδήγηση της νέας γενιάς ομογενών, εύχομαι κάθε επιτυχία στην παράσταση, ως επίσης και στους μελλοντικούς στόχους που θέτετε.

Με εκτίμηση,Νίκος Αναστασιάδης

Top