Πολιτιστική εκδήλωση από τον Αθλητικό Μορφωτικό Όμιλο Λύσης και τα Κέντρα Πρόληψης «Μεσόγειος»
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, η πολιτιστική εκδήλωση «Η Κύπρος απαγγέλλει Παύλο Λιασίδη».
Την εκδήλωση είχαν θέσει υπό την αιγίδα τους οι Δήμαρχοι Λύσης και Δρομολαξιάς – Μενεού, κ.κ. Ανδρέας Καουρής και Κύπρος Ανδρονίκου, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη.
Αυτή η ετήσια εκδήλωση διοργανώνεται από τον Αθλητικό Μορφωτικό Όμιλο Λύσης (ΑΜΟΛ) και τα Κέντρα Πρόληψης «Μεσόγειος» και έχει ως διαχρονικό στόχο την διάδοση της σπουδαίας ποιητικής δημιουργίας του Παύλου Λιασίδη.
Η εκδήλωση περιλάμβανε χορούς από το Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης (ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ.) απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από μουσικό σχήμα με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ, τον Σάββα Σάββα, τους Νίκο και Γιάννη Σουρουλλά, τον Αλέξη Χασάπη και τον γνωστό ηθοποιό Αντρέα Τσουρή. Ποιήματα απήγγειλαν ο Σπύρος Ζήσιμος, τα παιδιά του Λιασίδη, Ηλίας και Μαργαρίτα Λιασίδη, οι Αλέξης και Γιώργος Χασάπης, ο Χαράλαμπος Κκάρας και ο Αντρέας Τσουρής.
Παράλληλα, μέσα από την εκδήλωση τιμώνται άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη Λύση και στην Κύπρο.
Στη φετινή εκδήλωση έγιναν δύο βραβεύσεις.
Η πρώτη βράβευση αφορούσε στον διαλεκτικό ποιητή Χριστάκη Χασάπη, ο οποίος γεννήθηκε στη Λύση και έζησε και δημιούργησε στη Λάρνακα. Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα του Χριστάκη Χασάπη και ακούστηκαν τραγούδια σε στίχους του ποιητή. Ανάμεσα σε αυτά και το γνωστό τραγούδι που είχε ερμηνεύσει ο γνωστός κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Βιολάρης, το «Έλα να σμίξουμε τα δκυό».
Η δεύτερη βράβευση αφορούσε σε δύο ομάδες ανθρώπων, οι οποίες στην εποχή τους τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Οι πρώτες χορεύτριες του ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ. και τα πρώτα παιδιά – μέλη του παιδικού συγκροτήματος του ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ. βοήθησαν το ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ. να γίνει το πιο γνωστό κυπριακό χορευτικό συγκρότημα με πολλές διακρίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Οι πρώτες χορεύτριες του ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ., Χρύσω Παστελλά-Αυξεντίου, Μαρία Αντζουλή-Λάρκου, Ελλού Κοτσιντά-Κκάρα, Πόπη Κοτσιντά-Γιωρκά, Νίνα Τσαγγάρη-Ιακωβίδη, Ελένη Σκαρπάρη-Φωτίου, Αντρούλα Δάμαλου-Σιακαλλή, Κυριακού Πέτσα-Τσιμικλή, Αντωνού Γιαγγά-Κουλουμή και Ρούλα Μακαρίτη-Γρηγορά, τόλμησαν μέσα στην κλειστή κυπριακή κοινωνία της δεκαετίας του 1960 να ανέβουν στη σκηνή και να χορέψουν, αγνοώντας την κατακραυγή από τους συντηρητικούς κύκλους της Λύσης και όχι μόνο. Αν κάποιος δει από την απόσταση της σημερινής μέρας αυτή την πράξη των γυναικών θα αντιληφθεί την προοδευτικότητα που έκρυβε αυτή η πράξη και τη σημασία που είχε για τη διεκδίκηση από τις γυναίκες της εποχής περισσότερων δικαιωμάτων.
Στο παιδικό συγκρότημα συμμετείχαν οι Ευτυχία Σάββα Γιώρκαλλου, Μαργαρίτα Σάββα Γιώρκαλλου, Πόπη Ανδρέα Κεττή, Μαργαρίτα Κωνσταντή Κοτσιντά, Μαρία Μιχαήλ Ματσάγκου, Χριστίνα Συμεού Πιερή, Κατίνα Καλλή Σιακαλλή, Σπύρος Μιχαήλ Σπέτσιος, Θεοφάνης Χατζηττοφής Φαουντή, Ηλίας Παύλου Λιασίδη, Κυριάκος Γιάγκου Καουρής, Ανδρέας Λάρκος, Γεώργιος Ανδρέα Γιάννη, Κυριάκος Σακκάς Κάζιος, Κυριάκος Χατζηττοφής Ζάκκος, Γεώργιος Σάββα Γιώρκαλλου.
Πολλοί απ’ αυτούς είχαν δεχτεί πιέσεις για να σταματήσουν να χορεύουν στο ΣΥ. ΚΑ. ΛΥ. Σήμερα νοιώθουν περήφανοι που άντεξαν στις πιέσεις και βοήθησαν το συγκρότημα να γίνει τόσο σπουδαίο.
Μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η επίδοση από τον Δήμαρχο Λύσης κ. Ανδρέα Καουρή τιμητικών πλακετών του Δήμου Λύσης στον ΑΜΟΛ για την προσφορά του στον πολιτισμό, στα Κέντρα Πρόληψης Μεσόγειος για την κοινωνική τους προσφορά και στις οικογένειες των ποιητών Παύλου Λιασίδη και Χριστάκη Χασάπη ως ένδειξη εκτίμησης για το ποιητικό τους έργο και την προσφορά τους στον πολιτισμό. Ο Δήμος Λύσης στήριξε και αυτή την εκδήλωση, όπως στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις των οργανωμένων συνόλων της Λύσης, οι οποίες στηρίζουν τη διατήρηση της μνήμης για την κατεχόμενη κωμόπολη και φέρνουν τους Λυσιώτες ξανά μαζί.