Lifestyle Culture Γώγος Παρασκευαϊδης: Η ιστορία του

Γώγος Παρασκευαϊδης: Η ιστορία του

Ο Γώγος Παρασκευαΐδης, ο «μάστρος», όπως τον αποκαλούσαν όλοι στην Κύπρο, έζησε μια συναρπαστική ζωή, που όσο κι αν μοιάζει με μυθιστόρημα, άλλο τόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Με ρίζες από τη μαγευτική Λάπηθο της Κύπρου, γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στον τόπο του, ώσπου η ζωή τον έφερε στο Μιλάνο του Μεσοπολέμου για να σπουδάσει αρχιτέκτονας.

Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, διαφεύγει στο Λονδίνο και από εκεί επιστρέφει στην Κύπρο, όπου το 1941 ιδρύει μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου την εργοληπτική εταιρεία J&P, που σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά τα κρίσιμα έργα για τους Συμμάχους στα χρόνια του πολέμου, η J&P είναι εκείνη που δημιουργεί τις πρώτες μεγάλες υποδομές στην Κύπρο για να επεκταθεί, ενώ από τη δεκαετία του 1960 και μετά, διεθνώς, ξεκινώντας από τη Λιβύη, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία και εξαπλώνοντας τις δραστηριότητές της σε μια μακρά σειρά από χώρες και στους πιο σύνθετους κατασκευαστικούς τομείς. Το 1974, στην εθνική τραγωδία του Αττίλα, ο Γώγος και η J&P διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας την πιο κρίσιμη στιγμή και κατόπιν στη δημιουργία του λεγόμενου κυπριακού οικονομικού θαύματος. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν ο Γώγος πρωταγωνίστησε στις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού ζητήματος, ιδίως στις ΗΠΑ, με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του, συνεισφέροντας καθοριστικά σε κομβικές στιγμές του Κυπριακού.

Ασφαλώς όλα αυτά δεν έγιναν ούτε τυχαία ούτε μόνα τους ούτε υπήρξαν αυτονόητα. Πίσω τους κρύβονται συναρπαστικές άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες που ξεπερνούν τη φαντασία, με πρώτη εκείνη της ζωής του ίδιου του «μάστρου»: ενός οραματιστή δημιουργού, γλυκού ανθρώπου και μεγάλου πατριώτη, που τα έργα και οι ημέρες του ξετυλίγονται για πρώτη φορά, παράλληλα με την ιστορία του Κυπριακού και της Κύπρου, στις σελίδες αυτού του βιβλίου, με τη συμπλήρωση των εκατό ετών από τη γέννησή του.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες, τη Βασιλική και τη Χρυσή. Έχει εργαστεί στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος, στις εφημερίδες Καθημερινή και Ελεύθερος Τύπος και έγραφε στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Έχει συνεργαστεί με τον ΣΚΑΙ σε σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ. Το 2012 συνέγραψε τα κείμενα και είχε την ευθύνη για την ιστορική δεκάτομη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ 90 Χρόνια για την 90ή επέτειο από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας, της οποίας είναι σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος. Συνεργάστηκε με τον βασιλέα Κωνσταντίνο, πρώην βασιλέα των Ελλήνων, στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του Χωρίς Τίτλο, τα οποία εκδόθηκαν το 2015 σε 3 τόμους από Το Βήμα. Τα βιβλία του Πορεία δυτικά, Εγώ, ο Ιάκωβος, Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου 1910 / 2010 – Το χρονικό μιας οικογένειας νομικών και Η επιστροφή του Ράιχ – Η ελληνική χρεοκοπία ως μοχλός μιας γερμανικής Ευρώπης έχουν εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, όπως και οι δύο πρώτες εκδόσεις του βιβλίου του Μίκης Θεοδωράκης – Άξιος Εστί και το βιβλίο του Η άνοδος και η πτώση της γερμανικής Ευρώπης από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Top