Ακόμα μια επιτυχία για το οικοσύστημα της Κυπριακής αγροτικής οικονομίας η οποία βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη νέα ΚΑΠ έρχεται μέσα από το έργο NARA.

H συμβουλευτική εταιρία Marketmentoro Ltd υλοποιεί στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ σε συνεργασία με φορείς από την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, το έργο NARA το οποίο αφορά στην κατάρτιση των νέων γεωργών στην αειφόρο γεωργία και στοχεύει να βελτιώσει τις επαγγελματικές τεχνικές και δεξιότητες των νέων γεωργών στην Ευρώπη μέσα από την ανάλυση των αναγκών κατάρτισης τους σε έξι βασικούς τομείς:

  • Ασφάλεια τροφίμων
  • Εφαρμογές μετά τη συγκομιδή
  • Εμπορευματοποίηση και την υλικοτεχνική υποδομή
  • Εδάφος, νερό και παραπροϊόντα
  • Συσκευασία
  • Επιχειρηματική αξιοποιήση, εκμετάλλευση και εξωστρέφεια

Το έργο πρεσβεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης η οποία θα προσφέρει διαδραστική μάθηση σε όλες τις παραπάνω θεματικές ενότητες, βασισμένη στις ανάγκες των νέων γεωργών και στις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται στην Ευρώπη τη δεδομένη στιγμή. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα μπορεί να παρακολουθείται εξ’αποστάσεως και οι επιτυχώς συμπληρώσαντες τις θεματικές ενότητες θα μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσφέρεται δωρεάν για τουλάχιστον δύο έτη ενώ αναμένεται και επέκταση των θεματικών μετά το πέρας της χρηματοδότησης. 

Αναλυτικά οι θεματικές ενότητες της εκπαίδευσης

Η πλατφόρμα e-learning που θα αναπτυχθεί θα παρέχει εκπαιδευτικό υλικό για τη βελτίωση διάφορων πτυχών της γεωργικής δραστηριότητας των νέων γεωργών όπως, ζητήματα για τις μεθόδους διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων, την Ανάλυση Συστημάτων Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP), την Νομοθεσία σχετικά με την τυποποίηση, τις ποιοτικές προδιαγραφές και τις Κοινοτικές πιστοποιήσεις ποιότητας δίνοντας μια πλήρη επισκόπηση των βασικών πτυχών πρέπει να ληφθούν υπόψη στον τομέα της Ασφάλειας των Τροφίμων.

Η ενότητα Εφαρμογές μετά την Συγκομιδή θα παρέχει μια επισκόπηση των κυριότων και πιο σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών μετά την συγκομιδή τους με εμφαση σε τεχνολογίες οι οποίες αυξάνουν το χρόνο ζωής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οπωροκηπευτικών προϊόντων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων για χερσαία και αέρια ψύξη κατά τη μεταφορά των οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Η ενότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των διαμετακομιστικών υπηρεσιών, της εμπορευματοποίησης και των μεταφορών αφορά στην εφαρμογή καλών πρακτικών στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση των εξαγωγών και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και διακίνησης.

Οι Βέλτιστες Πρακτικές στην γεωργία περιγράφουν τον καλύτερο χειρισμό και τη διαχείριση των γεωργικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα για τη βελτιστοποίηση των πόρων του εδάφους, του νερού και τη χρήση των παραπροϊόντων καθως και για όλες τις κρίσιμες πτυχές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των πόρων και την αποδοτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι ενότητες για τη Συσκευασία, την υλικοτεχνική οργάνωση και το μάρκετινγκ θα περιλαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις για τη βελτιστοποίηση των τεχνολογιών και τεχνικών συσκευασίας οπωροκηπευτικών προϊόντων όσον αφορά στις ανανεώσιμες πρώτες ύλες και πρόσθετα για τη συσκευασία, την διάρκεια ζωής του προϊόντος, τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών, τη νομοθεσία, τη διαχείριση των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, η θεματική ενότητα για κατάρτιση σε ζητήματα επιχειρηματικότητας, ίδρυσης, λειτουργίας και διαχείρισης και παραλληλα δημιουργίας καινοτόμων, επιτυχημένων και βιώσιμων αγροτικών επιχειρήσεων θα παρέχει τα βασικά εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που συνδέονται με τον γεωργικό τομέα.

Το έργο χρηματοδοτείται απο την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και από το Πρόγραμμα Erasmus+ KA2