Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατεδάφισης του ιστορικού ξενοδοχείου Curium Palace στη Λεμεσό.
Το Curium Palace Hotel αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία της Λεμεσού και της Κύπρου.
Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του το 1948 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη της Λεμεσού, φέτος 65 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το ιστορικό ξενοδοχείο ξεκίνησε να κατεδαφίζεται.
Για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου και την ανέγερση στη θέση του ενός πολυώροφου κτιρίου με γραφεία και άλλους συναφείς χώρους, δόθηκε άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το Ξενοδοχείο άρχισε τη λειτουργία του λίγο πριν την Ανεξαρτησία του 1960. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Χρίστος Μυλωνάς, ο οποίος είχε τότε υπό τη διεύθυνσή του και το ξενοδοχείο «Κοντινεντάλ», στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού. Η ανέγερση του ξενοδοχείου στοίχισε 80 χιλιάδες λίρες. Το πρώτο κτίσμα είχε 35 δωμάτια ύπνου εφοδιασμένα με τηλέφωνο, ραδιόφωνο, κεντρική θέρμανση και μπάνιο ή ντους. Υπήρχε επίσης μεγάλη αίθουσα χορού, τραπεζαρία, βεράντες, κήποι, χώρος στάθμευσης οχημάτων και γκαράζ για πέντε αυτοκίνητα.
Μετά τον θάνατο του Χρίστου Μυλωνά η ιδιοκτησία και η διεύθυνση του Κουρίου πέρασε στον Στέλιο Μυλωνά. Αρχές του 2000, ο Στέλιος Μυλωνάς πούλησε ξενοδοχείο σε νέους ιδιοκτήτες και το ξενοδοχείο έκλεισε οριστικά το 2022, συμπληρώνοντας έναν κύκλο ζωής 65 χρόνων. Η ανακοίνωση για την κατεδάφισή του έγινε στις 26 Δεκεμβρίου 2022 από το δήμαρχο Λεμεσό Νίκο Νικολαϊδη.
Στις αρχές της δεκαετία του 1950, ο Χρίστος Μυλωνάς, ανέθεσε τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου στον γερμανο-εβραίο αρχιτέκτονα και μηχανικό Benjamin Ginsburg (1891-1956). Ο Ginsburg ζούσε τότε στο Τελ Αβίβ, αλλά ερχόταν στην Κύπρο, για να επιβλέπει μια σειρά από έργα που είχε αναλάβει. Ήταν ένας αρχιτέκτονας σταρ για την εποχή του, καθώς σχεδίασε χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού μας. Στα έργα του περιλαμβάνονται το ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες (1932-1936), το κινηματοθέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό (1930-1933), το Μέγαρο Δημαρχείου Λεμεσού (1938-1943), η οικία (σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη) Λεύκιου και Υπατίας Ζήνωνος στη Λεμεσό (1938) και το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία (1946-1949).
Αντιδράσεις προκαλεί η κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου της πόλης
Δυσαναπλήρωτη απώλεια για τη Λεμεσό, τη Κύπρο. Αυτό το κτίριο-κόσμημα που κτίστηκε το 1947 από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Gunsberg (σχεδίασε και το Ledra Palace) κατεδαφίζεται. Γιατί δεν το προστατεύσαμε, ποιος έδωσε άδεια κατεδάφισης, γιατί δεν εφαρμόσαμε τη Χάρτα Βενετίας; pic.twitter.com/Ungjqkzd3h
— Emily Yiolitis (@emilyyiolitis) June 14, 2023