Η συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να διατηρηθούν ή να διαλυθούν τα Ταμεία Προνοίας στην Κύπρο μετά και τις αλλαγές Μαρτίου κυριάρχησε σε συζήτηση στο 4ο συνταξιοδοτικό Φόρουμ που διοργανώνει η ΙΜΗ.
Η ευρύτερη παραδοχή που προκύπτει από το συνέδριο πάντως, είναι πως μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας λειτούργησε σωστά κι όπως πρέπει.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι από τους σύνεδρους, μετέφεραν τις αντιδράσεις των μελών των Ταμείων τους, τονίζοντας πως πλέον δεν εμπιστεύονται τον θεσμό και γι’ αυτό ζητούν και τη διάλυσή τους.

Ο διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνης Τρύφωνος, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο στην οποία τα Ταμεία Προνοίας να είναι κάθε χρόνο κερδοφόρα. Πρόσθεσε επίσης, πως υπάρχει η πρόνοια για εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100χιλ. ανά μέλος ανά Ταμείο. Το κάθε Ταμείο οφείλει να έχει σωστή διασπορά, πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής βιομηχανίας Μαρίνος Γιαλελής σημείωσε πως το θέμα πρέπει να ειδωθεί πιο σφαιρικά και όχι μόνο σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα. «Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα και να συζητήσουμε και τον πρώτο πυλώνα. Υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή που διαχειρίζεται αυτόν τον πυλώνα; Ξέρω ότι όταν θα συνταξιοδοτηθώ θα έχω σύνταξη; Πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι να διαβουλευτούν με εμπειρογνώμονες για να φτιάξουν ένα σύστημα προς όφελος των πολιτών», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, υποστήριξε πως τα Ταμεία Προνοίας στην Κύπρο δεν εξυπηρετούν τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, έχουμε ένα πυλώνα κι αυτόν κουτσουρεμένο ο οποίος δεν λειτουργούσε σωστά από το 1960 και γι’ αυτό απώλεσε τα 7δις που είχε αποθεματικό.
Ο δεύτερος πυλώνας, κατά τον κ. Μαυρίδη, λειτουργεί εντελώς λανθασμένα. Για παράδειγμα, σημείωσε, μέχρι τη συνταξιοδότηση τελικά δεν περισσεύουν χρήματα αφού οι περισσότεροι βασίζονται σ’ αυτά για αποπληρωμή δανείων κι άλλες υποχρεώσεις. «Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν μετά τη συνταξιοδότηση και όχι κατά τη διάρκεια που καταβάλλονται». 

Ο Μ. Μαυρίδης εξέφρασε την προσωπική άποψη πως ποσά από ταμεία Προνοίας και εφάπαξ και από ασφαλιστικά συμβόλαια πρέπει να φορολογούνται μία φορά από τη στιγμή που φοροαπαλλάσονται κατά τη διάρκεια των εισφορών. Αν και ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα σε σχέση με φορολόγηση των Ταμείων ή των εφάπαξ, εντούτοις αρκετοί σύνεδροι αντέδρασαν. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο οι φτωχοί να επιδοτούν τους πλούσιους», εξήγησε.

Με τη θέση του Μ. Μαυρίδη, συμφώνησε και ο Δημήτρης Γεωργιάδης επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του Πολίτη, τονίζοντας πως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τους θεσμούς όπως πρέπει. «Τα Ταμεία Προνοίας στόχο έχουν τη συνταξιοδότησή μας και όχι να σπουδάζουν τα παιδιά μας, να πληρώνουν τα χρέη μας ή να αγοράζουν κρατικά ομόλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι δουλειά ενός συστήματος συνταξιοδότησης να δίνει δάνεια».

Ο διευθυντής του ΤΚΑ, Θ. Τρύφωνος ανέφερε πως στα μέτρα που επεξεργάζεται διυπουργική επιτροπή, υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό της μερίδας που θα μπορεί να δανειοδοτηθεί.
Ανέφερε επίσης πως με βάση το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έρχεται, ενδεχομένως να είναι ασύμφορη η διαχείριση μικρών Ταμείων Προνοίας. Συμβουλευτείτε ειδικούς, ήταν η δική του εισήγηση προς τους συνέδρους.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά σύνεδρου, μέλους διαχειριστικής επιτροπής που ανέφερε πως από τη στιγμή που ο κόσμος είδε να χάνονται τόσα δις από τον πρώτο πυλώνα και σήμερα βλέπει να κινδυνεύει και ο δεύτερος πυλώνας τότε δεν είναι αδικαιολόγητα που δεν μπορούν να εμπιστευθούν το θεσμό.