H Aon Hewitt, o παγκόσμιος οργανισμός συμβουλευτικών υπηρεσιών της Aon plc (NYSE: AON), δημοσίευσε τα ευρήματα της Παγκόσμιας Έρευνας Συνταξιοδοτικού Κινδύνου του 2013 που αφορούν Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η έρευνα περιλαμβάνει απαντήσεις από συνταξιοδοτικά ταμεία σε 7 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία ύψους €232 δις και σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη.

Το επίπεδο χρηματοδότησης για πολλά ταμεία έχει επιδεινωθεί από το 2011 (έτος διενέργειας της τελευταίας έρευνας). Παρά τις γενικά θετικές επενδυτικές αποδόσεις, οι υποχρεώσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων έχουν αυξηθεί λόγω της μείωσης των επιτοκίων των κυβερνητικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Περισσότερα από 90% των ταμείων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία κατά πλειοψηφία είναι χαμηλού κινδύνου σε σχέση με τις υποχρεώσεις (αυτάρκεια στη χρηματοδότηση) για την χρηματοδοτούσα επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες έχουν κατά κανόνα υλοποιήσει πλάνα για να φτάσουν στον μακροπρόθεσμο στόχο τους που είναι η εξαγορά των υποχρεώσεων ή η αυτάρκεια στη χρηματοδότηση.     

Η πιο συχνή απάντηση των ερωτηθέντων για τα αυξημένα ελλείμματα είναι η επιτάχυνση υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης του επενδυτικού κινδύνου και η αποδοχή του περισσότερου χρόνου που χρειάζεται για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων τους και η αύξηση της διασποράς της επενδυτικής πολιτικής.

Όσον αφορά την αλλαγή του σχεδιασμού του ταμείου, οι ερωτηθέντες υπέδειξαν πως είναι πιο πιθανό από ποτέ να προχωρήσουν σε κλείσιμο ή πάγωμα του ταμείου και να αντικαταστήσουν τα ταμεία καθορισμένου ωφελήματος με ταμεία καθορισμένης εισφοράς.

Σε σχέση με τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, οι κυριότερες ενέργειες αφορούν την αντιστάθμιση του επιτοκιακού, πληθωριστικού και συναλλαγματικού κίνδυνου, σε αυτή τη σειρά προτεραιότητας. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει τέτοιο ενδιαφέρον σε σχέση με την αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου με οποιοδήποτε κόστος.

Δεν αποτελεί έκπληξη ωστόσο ότι τα ακόλουθα ισχύουν από κοινού για τους ερωτηθέντες σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

    Η αύξηση των εισφορών, αν και δεν είναι η πιο επικρατέστερη ενέργεια   στα αυξημένα ελλείμματα, εντούτοις είναι μια από τις πιο κοινές αλλαγές που αναμένεται να γίνουν για τη μείωση των ελλειμμάτων.

    Εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης, όπως εγγυήσεις της μητρικής εταιρείας, εταιρικά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυητικές επιστολές αντί για εισφορές σε μετρητά, αν και σταδιακά αυξάνεται η χρήση τους, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

    Οι επενδυτικές στρατηγικές στην Ευρώπη αναπροσαρμόζονται με την μετατόπιση των επενδύσεων από κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις, σε εταιρικά ομόλογα ή άλλες κατηγορίες οι οποίες προσομοιάζουν τις υποχρεώσεις (liability-matching assets). Παρόμοια αλλαγή, από παγκόσμιες μετοχές σε άλλες επενδύσεις κεφαλαιουχικής ανάπτυξης όπως εγχώριες μετοχές, εναλλακτικές επενδύσεις, παράγωγα ή ενεργές στρατηγικές κατανομής ενεργητικού, αναμένεται στους επόμενους 12-24 μήνες με στόχο την αύξηση της διασποράς. Αυτό αντιστρέφει την τάση των τελευταίων 12 μηνών, και ενδεχομένως να βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν κάνει τον κύκλο τους.

    Τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία εξακολουθούν να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χρήση εξωτερικής ανάθεσης στην επενδυτική τους λειτουργία, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιλογή και παρακολούθηση διαχειριστών και τις αποφάσεις σε σχέση με την τακτική ανακατανομή του ενεργητικού.

    Η παρακολούθηση του κινδύνου που αναλαμβάνεται συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και η παρακολούθηση της προόδου σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους στόχους θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι προτάσεις  χρηματοδότησης του Solvency ΙΙ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ταμεία καθορισμένου ωφελήματος και υποστήριξαν πως θα ήταν πιο ευεργετικό να δουν περισσότερη υποστήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές παρά οποιαδήποτε μορφή εναρμονισμένων απαιτήσεων χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη.        

Παρά την ανάπαυλα από τις αναμενόμενες προτάσεις του Solvency ΙΙ μέχρι το Νοέμβριο του 2014, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν πολλά να προσέξουν μέσα στο επόμενο έτος.  Έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας των κρατικών ομολόγων από το 2011, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Παράλληλα, πολλές μετοχικές αγορές είχαν δυνατές αποδόσεις τον Γενάρη του 2013. Εάν το λεγόμενο "φαινόμενο του Ιανουαρίου" ισχύει, το 2013 θα μπορούσε να προσφέρει καλές μετοχικές αποδόσεις, αν και η υψηλή μεταβλητότητα παραμένει. Επιπλέον, οι παγκόσμιοι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν οι υφιστάμενες νομισματικές πολιτικές στον πληθωρισμό. Όλα αυτά, ενισχύουν την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τη συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε τα ταμεία να είναι σε θέση να εντοπίσουν ευκαιρίες όπου μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη μεταβλητότητα όταν παρουσιάζονται.