Το γηρασμένο προϊόν, η ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως η έλλειψη υποδομών, είναι σύμφωνα με τον κ. Λανίτη τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, για τα οποία μίλησε στο τεύχος Ιουλίου του ΙΝ Βusiness στα πλαίσια ευρύτερης έρευνας για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Κύπρο σήμερα.
Τα προβλήματα, αν και χρονίζουν, σήμερα έχουν γίνει εντονότερα, τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση με νέα προϊόντα, που να απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό. Τέτοια είναι ο αθλητικός, ο ιατρικός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός τουρισμός και άλλα. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται και εμπλουτισμός με έργα υποδομής: «Είναι αναγκαίο να δώσουμε προτεραιότητα σε έργα όπως είναι τα γήπεδα γκολφ, τα θεματικά πάρκα, τα συνεδριακά κέντρα και οπωσδήποτε τα καζίνα». Εξάλλου, έχοντας υψηλότερο λειτουργικό κόστος από τους ανταγωνιστές μας, η Κύπρος αντιμετωπίζει και σοβαρό θέμα ανταγωνιστικότητας. «Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο οξύ δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης του τομέα από τους ξένους tour operators», πρόσθεσε ο κ. Λανίτης.
Αναφερόμενος στο προφίλ του σύγχρονου τουρίστα, εξήγησε ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ ενημερωμένος, απαιτητικός και επιζητεί τη μεγαλύτερη αξία για τα χρήματα που θα δαπανήσει. «Ο ανταγωνισμός, πλέον, από περιφερειακός έγινε παγκόσμιος», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυξάνεται η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ μειώνεται η περίοδος παραμονής στον προορισμό των διακοπών.
Παρά τα προβλήματα, ο κ. Λανίτης ξεκαθάρισε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο η σημασία του κλάδου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο. Όπως είπε, υπάρχουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης που οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε τάχιστα. Η προνομιακή γεωγραφική μας θέση, οι καιρικές συνθήκες, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο προσωπικό και η φιλόξενη κουλτούρα του, όπως και η συμμετοχή μας στη ΕΕ, είναι μερικοί από τους παράγοντες που δημιουργούν θετικές προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών.
«Για να εκμεταλλευτούμε, όμως, αυτές τις προοπτικές είναι αναγκαία η άμεση προώθηση ενεργειών για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ξενοδοχειακού μας προϊόντος. Πρέπει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να προχωρήσουμε στην παροχή γενναιόδωρων κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και οι όποιες εξαγγελίες έργων να γίνουν πραγματικότητα. Ανέφερα και πιο πάνω την προτεραιότητα και τις διευκολύνσεις που πρέπει να δοθούν για έργα υποδομής. Ειδικότερα στη Λεμεσό, στην οποία εδρεύουν εκατοντάδες ξένες επιχειρήσεις, θα πρέπει να προωθηθεί και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου», κατέληξε.
Στο τεύχος ΙΝ Business που βρίσκεται στα περίπτερα μιλούν αποκλειστικά για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία και το τουριστικό μας προϊόν που χρήζει ανανέωσης επειγόντως, εκτός από τον Πλάτωνα Λανίτη οι: Χρίστος Μουσκής, Αντρέας Τσόκκος, Γιώργος Λεπτός, Σπύρος Καραολής, Αντρέας Κωνσταντίνου, Γιάννης Παναγή και Ιάσων Περδίος.