Τα κακώς κείμενα και τις αλλαγές που πρέπει να τροχοδρομηθούν στον Τομέα της Παιδείας κατέγραψε σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στην Κύπρος η World Bank.
Στην παρουσίαση που έγινε καταγράφηκαν διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε η χαμηλή αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς τόσο στη πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αναλογεί 11.2 μαθητές ανά εκπαιδευτικό ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναλογούν 8.2 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Η σχετική αναλογία, κατά την World Bank μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια όταν και μειώθηκε από 15 μαθητές ανά καθηγητή το 2002 σε 11 μαθητές ανά καθηγητή το 2011.

Παράλληλα, παρατηρεί δυσανάλογη αύξηση εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μαθητές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ καταγράφεται μείωση μαθητών οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν να αυξάνονται.
Τα δημόσια έξοδα για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα δεύτερα ψηλότερα στην ΕΕ και σημαντικά ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, η Κύπρος ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε αναλογία του κατά κεφαλήν εισοδήματος ανά μαθητή. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κάτω του 30% στην Κύπρο πλησιάζει το 50%. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό πλησιάζει το 80% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 40%.

Πρωτιά στην Ευρώπη καταλαμβάνουν και οι αμοιβές των εκπαιδευτικών αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η World Bank κυμαίνονται από 1.3-2.8 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ο χρόνος εργασίας, είναι λίγο χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην ΕΕ, ωστόσο, σημειώνεται ο φόρτος εργασίας μειώνεται με τα χρόνια υπηρεσίας και την εμπειρία που συμμαζεύουν οι εκπαιδευτικοί.

Και θετικά…

Στα θετικά για το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα η World Bank καταγράφει τα ψηλά επίπεδα ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης. Ειδικά στην τριτοβάθμια, αναφέρεται πως αυξήθηκε εντυπωσιακά την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα το ποσοστό όσων εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ερωτηματικά για ποιότητα

Από την άλλη, τίθενται κάποιες ανησυχίες για την ποιότητα της εκπαίδευσης αφού σημειώνεται πως τα επίπεδα είναι κάτω από τον μέσο όρο άλλων συγκριτικών χωρών. Την ίδια ώρα, η Κύπρος δεν αποκομίζει οφέλη ανάλογα με τα ποσά που ξοδεύονται.

Η WorldBank προτείνει αξιολόγηση των αλλαγών που έγιναν στην Παιδεία τα τελευταία οκτώ χρόνια, διενέργεια ανάλυσης του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζεται με την Παιδεία, τόσο εκπαιδευτικών όσο και δημοσίων υπαλλήλων.

Εισηγείται επίσης τη δημιουργία Πολιτικής η οποία θα αναγνωρίζει πράξεις προτεραιότητας με συγκεκριμένο σχεδιασμό και δημοσιονομικό κόστος.
Παράλληλα, δεν αποκλείει, μετά από μελέτες που θα γίνουν την ενοποίηση τάξεων και την βελτιστοποίηση του σχολικού δικτύου.

Η World Bank προτείνει τη διενέργεια μελέτης την οποία θα παραδώσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για σχόλια ενώ η τελική έκθεση θα είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο.

Προτείνει επίσης την χρήση της εφαρμογής SABER-Teachers framework το οποίο εντοπίζει πραγματοποιήσιμες προτεραιότητες για ενδυνάμωση των συστημάτων εκπαίδευσης.