Ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές φαίνεται πως κερδίζει η Κύπρος, η οποία παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε στον τραπεζικό της τομέα εξακολουθεί να διατηρεί πολλά από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής υπηρεσιών.
Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου και ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προβαίνουν σε δυσφημιστικές εκστρατείες για την χώρα μας. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η Κύπρος φαίνεται να παραμένει ελκυστική για τον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων, με πλεονεκτήματα όπως το νομικό και το φορολογικό της πλαίσιο, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και το χαμηλό κόστος αυτών, το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και πολλά άλλα.
Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο στη ρωσική εφημερίδα «The Moscow Times», στο οποίο υπογραμμίζεται πως όχι μόνο ελάχιστες εταιρείες έφυγαν από το νησί αλλά και ότι καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει στους επιχειρηματίες τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος.

«Κάποιοι αποφάσισαν να φύγουν από το νησί, όμως δεν υπήρξε μαζική έξοδος. Εξαρτάται από τις εργασίες της κάθε εταιρείας», εξηγεί ο Mark Rovinskiy, deputy head of tax practice της Egorov Puginsky Afanasiev & Partners.
Όπως αναφέρει το άρθρο οι αποφάσεις των Ρώσων επενδυτών εξαρτώνται από τα κίνητρά τους, τα όποια έχουν παρερμηνευτεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγόρησαν την Κύπρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για λογαριασμό τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το βασικότερο πλεονέκτημα ήταν και παραμένει η χαμηλή φορολογία και το γενικότερο φορολογικό πλαίσιο, καθώς παρά την αύξηση από το 10% στο 12,5% δεν θα επηρεάσει καθόλου τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επενδυτικό όχημα για τις εργασίες τους.
«Κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν νέες οντότητες σε καινούριες δικαιοδοσίες παρά να μεταφέρουν τις υπάρχουσες», αναφέρει ο Andrey Goltsblat, managing partner της Goltsblat BLP, προσθέτοντας ότι μια εταιρεία μπορεί να είναι γραμμένη στην Κύπρο, αλλά να διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν είναι κυπριακές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο ισχύει η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας η οποία είναι εξαιρετικά καλή, η Κύπρος διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα. «Για όσους ελέγχουν επιχειρήσεις στη Ρωσία καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα όσα η Κύπρος. Όσοι δεν έχουν ιδιαίτερες εργασίες στη Ρωσία μπορούν να πάνε και στη Μάλτα, ενώ άλλοι ίσως επιλέξουν μια χώρα εκτός ΕΕ. Η κρίση δεν είναι μόνο κυπριακή, είναι ευρωπαϊκή», τονίζει ο κ.  Rovinskiy.

Πολύ σημαντική για την Κύπρο ήταν και η βελτίωση της νομοθεσίας πνευματικών δικαιωμάτων (Intellectual Ρroperty) προσφέροντας στις εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο για τη διαχείριση αυτών των δικαιωμάτων εξαίρεση της τάξης του τάξης του 80%. Ακόμα ένα θετικό σύμφωνα με τον άρθρο είναι η χαλαρή πολιτική μας στη φορολογία των μερισμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών από το 2006.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι ότι προσφέρει τα οφέλη του βρετανικού δικαίου που οι επιχειρηματίες συχνά θεωρούν ως πιο ευέλικτο στη διατύπωση συμβολαίων.
«Πολλές εταιρείες είναι διατεθειμένες να πάρουν το ρίσκο και να μείνουν στην Κύπρο. Ιδιαίτερα οι μικρές και οι μεσαίες δεν θα φύγουν από τη χώρα, ενώ οι πιο μεγάλες ενδεχομένως απλά να δραστηριοποιηθούν και σε άλλες δικαιοδοσίες», ανέφερε ο Vladimir Gidirim, partner, International Tax, Ernst & Young. Όπως είπε, δεν υπάρχει δικαιοδοσία που να μπορεί να αντικαταστήσει την Κύπρο. Το φορολογικό πλαίσιο είναι πολύ προχωρημένο και ευέλικτο. Υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία στο πλαίσιο της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, δεν είναι όμως τόσο βοηθητικό για τους επενδυτές όσο το κυπριακό.
«Η Κύπρος αυτή τη στιγμή εξαρτάται σημαντικά από την ψυχολογία των επενδυτών, αυτός είναι και ο λόγους που θεωρούμε ότι οι αρχές της χώρας θα είναι πιο ελαστικές από ποτέ», ανέφερε ο Boris Bruk της Dentons.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ
Ξεκάθαρος για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου αλλά και για το θέμα του εταιρικού φόρου ήταν σε δηλώσεις του στο ΙΝΒNews και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Θεόδωρος Παρπέρης. Όπως είπε, η αύξηση του εταιρικού φόρου δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου λόγω της φύσης των εργασιών των πλείστων εταιρειών. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το 12.5% θεωρείται αρκετά χαμηλός συντελεστής. «Εταιρείες όπως holdings ή που ασχολούνται με financing ή σε σχέση με τα μερίσματα δεν επηρεάστηκαν από την αύξηση αυτή».

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να επέλθει η σταθερότητα και να ξεφύγουμε από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, ένα αρνητικό κλίμα στο οποίο συμβάλουν οι ανησυχίες για την Τράπεζα Κύπρου αλλά και τα περιοριστικά μέτρα.
Όπως είπε, Κυβέρνηση, κεντρική τράπεζα, Έφορος εταιρειών, ιδιωτικός τομέας και άλλοι φορείς πρέπει να εργαστούν συντονισμένα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να γίνουμε εκ νέου ανταγωνιστικοί.
«Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να συγυριστούμε και να δουλέψουν καλύτερα οι θεσμοί, να εφαρμοστούν οι νόμοι και να επιβληθούν ποινές όπου χρειάζεται. Η λέξη κλειδί είναι η συμμόρφωση. Πλέον δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», τόνισε.