powered_by_cyta

Η αγορά κατοικίας από Κινέζους μόνο το ορεκτικό

ΚΥΠΕ | 20 Μάρτιος 2014, 16:21

 Στις τεράστιες προοπτικές επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας, μιας χώρας με μια τεράστια οικονομία μεγέθους 8 τρις δολαρίων, επικεντρώθηκε συνέδριο που διοργανώθηκε από το ΚΕΒΕ και τον Κυπρο-κινεζικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο με τίτλο "Μπορεί να καταστεί η Κύπρος το δεύτερο σπίτι για Κινέζους επενδυτές;".

Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, όσο και ο Αναπληρωτής επικεφαλής της Κινεζικής Διπλωματικής Αποστολής στην Κύπρο Φέι Σενγνκτσιάο τόνισαν τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για περαιτέρω οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε ότι η αγορά κατοικίας "μπορεί να είναι μόνο το ορεκτικό σε ένα πλούσιο μενού".

"Το μεγάλο έθνος της Κινεζικής Λαϊκής Δημοκρατίας είναι μια χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, την οποία θεωρούμε ένα στενό εταίρο στην Ασία", ανέφερε ο κ. Χάσικος σε χαιρετισμό του στο συνέδριο.

Εξαίροντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Χάσικος είπε ότι κοιτώντας προς το μέλλον ένας δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τις πολλές ευκαιρίες για την ενίσχυση και προώθηση των σχέσεων των δύο πλευρών.

"Για αυτό το λόγο επιθυμούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κινεζικού λαού και, γιατί όχι, να τους κάνουμε να νοιώσουν την Κύπρο σαν το δεύτερο τους σπίτι", είπε.

Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στα δύο σχέδια παραχώρησης άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, τα οποία ενέκρινε πέρσι το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Το πρώτο αφορά την παραχώρηση άδειας μετανάστευσης σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον €300.000 και το δεύτερο την παραχώρηση υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές που διενεργούν επενδύσεις, τουλάχιστον €5 εκατομμυρίων.

"Είναι σταθερή πεποίθησή μου πως αυτά τα σχέδια θα προσελκύσουν την προσοχή σας και θα συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των κυπροκινεζικών σχέσεων", είπε καταλήγοντας ο ΥΠΕΣ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στα τεράστια περιθώρια ενίσχυσης της οικονομικών σχέσεων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό.

Ενδεικτικά ο κ. Φέι ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο πως από 97 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών, την Κύπρο επισκέπτονται μόνο 3.000.

"Αυτό από μόνο του δημιουργεί προοπτική με την έννοια ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι οι Κινέζοι ταξιδεύουν και από πλευράς δικής μας. Φαίνεται ότι εκεί πρέπει αν δώσουμε πάρα πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, στο πώς προσελκύουμε μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων τουριστών", τόνισε ο κ. Χάσικος και πρόσθεσε: "Υπάρχει τεράστιο περιθώριο στον τομέα του τουρισμού και εκεί πρέπει να δοθεί πάρα πολύ μεγάλη έμφαση".

Σε σχέση με τον τομέα των ακινήτων, ο ΥΠΕΣ παρατήρησε πως γίνεται μια καλή δουλειά ιδιαίτερα από πλευράς ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση διευκολύνει όλες αυτές τις πράξεις, έτσι ώστε και εκεί να έχουμε αύξηση του αριθμού των επενδυτών.

Η αγορά κατοικίας μπορεί να είναι μόνο το ορεκτικό σε ένα πλούσιο μενού

Από την πλευρά του, ο κ. Φέι να εξήρε την Κύπρο, η οποία άντεξε στο σκληρό τεστ της τραπεζικής κρίσης και βρίσκεται στην πορεία αναστροφής της οικονομικής συρρίκνωσης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης. "Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη στη οικονομία της χώρας", είπε.

Ο Κινέζος διπλωμάτης έφερε ως παράδειγμα την αγορά κατοικίας, όπου οι τιμές είναι ασταθείς, για να σημειώσει ότι οι κάποτε διστακτικοί αγοραστές, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από την Κίνα, επιστρέφουν "δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης με τις επιταγές και τα πραγματικά τους χρήματα".

Αναφέρθηκε σε "τεράστιο κινεζικό ενδιαφέρον" για επενδύσεις σχεδόν σε κάθε τομέα στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στους τομείς των μεταλλωρυχείων, ακινήτων, φωτοβολταϊκών, αιολικής ενέργειας, αιολικής ενέργειας.

Λέγοντας πως Κύπρος και Κίνα έχουν εξαίρετες σχέσεις και έχουν στηρίξει η μία την άλλη σε ό,τι αφορά βασικές ανησυχίες που αφορούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, ο κ. Φέι πρόσθεσε πως η πρόκληση τώρα φορά την μετάφραση των εξαίρετων πολιτικών και ιστορικών σχέσεων σε πρακτικές οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους λαούς των δύο χωρών.

"Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Η αγορά κατοικιών μπορεί να είναι απλά το ορεκτικό σε ένα πολύ πλούσιο μενού", είπε.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Φέι είπε πως από τα 97 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες την Κύπρο επισκέπτονται μόνο 3.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Παρίσι επισκέφθηκαν 1 εκατομμύριο Κινέζοι τουρίστες πέρσι, την Ελλάδα, 150.000, το Λονδίνο 100.000, όπως και την Αίγυπτο και την Τουρκία.

"Αυτό, πιστεύω, καταδεικνύει μια τεράστια προοπτική που μπορούμε να αγγίξουμε στο μέλλον" διότι, όπως είπε, ένα επισκέπτης μπορεί την πρώτη φορά να είναι τουρίστας, τη δεύτερη φορά πιθανός αγοραστής κατοικίας και την τρίτη φορά πιθανός επενδυτές.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αναφέρθηκε στην τεράστια πρόοδο που παρουσίασε η Κύπρος όσον αφορά την τήρηση των στόχων του μνημονίου. Αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την αναμενόμενη άρση των εσωτερικών περιοριστικών μέτρων στην διακίνηση κεφαλαίου.

"Με όλα αυτά, η Κύπρος παραμένει ένα ελκυστικό περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα που επιζητούν οι ξένες επιχειρήσεις, προκειμένου να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως την βάση για διεξαγωγή των διεθνών δραστηριοτήτων τους", τόνισε.

Είπε πάντως το ΚΕΒΕ προγραμματίζει συνέδρια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Σαγκάη και την Γκουανγκζού προκειμένου να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε Κινέζους επιχειρηματίες.

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Πανίκος Καουρής είπε πως ο στόχος της Κύπρου ως δεύτερο σπίτι για Κινέζους επενδυτές έχει καταστεί πραγματικότητα για 1.000 πρόσωπα από την χώρα αυτή.

Τόνισε όμως ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας, ο αριθμός αυτός αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά δεδομένου μικρού μεγέθους της Κύπρου, μερικές ακόμη τέτοιες σταγόνες μπορούν να αποτελέσουν μια ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

"Ωστόσο πρέπει να ακούσουμε και να ακούσουμε πολύ προσεκτικά ποιες είναι οι ανάγκες των Κινέζων επενδυτών και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες δράσεις προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε τις ανάγκες αυτές", τόνισε.


© 2008-2019 InBusinessNews.com