Την ώρα που οι ζυμώσεις για διορισμό νέων μελών στα συμβούλια των  ημικρατικών είναι στο πλέον ώριμο σημείο τους, μια νέα τάξη πραγμάτων δημιουργείται τόσο από πλευράς προσώπων, όσο και από πλευράς φιλοσοφίας, δομών αλλά και εξελίξεων έναντι του ζητήματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Πιο ειδικά φαίνεται ότι το ΔΗΚΟ αφήνει την «καυτή πατάτα» της ιδιωτικοποίησης Cyta και Αρχής Λιμένων στην κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί και αντιπολιτευτικό ρόλο όντας –όμως- μέλος του κυβερνητικού σχήματος.

Παράλληλα, φαίνεται πως ο φίλος και συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργος Πίπης (Λατομεία Φαρμακάς) οδεύει προς την Αρχή Ηλεκτρισμού, ημικρατικός που δεν ιδιωτικοποιηθεί με τον ρυθμό αλλά και με το μοντέολο της Cyta Παράλληλα, κομβικής σημασίας θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ΑΗΚ τα επόμενα χρόνια στην οικονομία λόγω της ενδιάμεσης λύσης αλλά και των ευρύτερων ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επιδιώκει στην προεδρία Cyta και ΑΛΚ να τοποθετηθούν άτομα που θα συνεργαστούν στενά με το κυβερνητικό σχήμα ούτως ώστε να προχωρήσουν δίχως προβλήματα οι σχεδιασμοί ιδιωτικοποίησης. Αυτός είναι και ο λόγος επιλογής των Χρήστου Πατσαλίδη και Αλέκου Μιχαηλίδη (ΓΔ ΥΠΟΙΚ και Υπ. Συγκοινωνιών αντίστοιχα) για τις προεδρίες σε Cyta και ΑΛΚ. Πάντως, οι εν λόγω διορισμοί τελούν υπό την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, αφού φαίνεται ότι σε διάφορα επίπεδα υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και αρμοδιοτήτων της ιδιότητας των άνωθεν ατόμων με τη θέση που προτείνεται να αναλάβουν.

Την ίδια ώρα στον καθοριστικής σημασίας ημικρατικό οργανισμό του ΚΟΤ, φαίνεται πως έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Κώστα Καδή την ώρα που έδαφος έχασε το όνομα του πρώην υπουργού Εμπορίου, Αντώνη Μιχαηλίδη. Ο ΚΟΤ έχει ενώπιόν του και προκλήσεις και σειρά αλλαγών που επιβάλλεται να κάνει προκειμένου να κάνει τα σημαντικά βήματα για την επόμενη μέρα εκσυγχρονισμού του, κάθαρσης και αναδιοργάνωσης.