Στην οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας για τον τελευταίο μήνα της ταραχώδους χρονιάς του 2013 γίνονται εκτιμήσεις και αναλύσεις για τις τρέχουσες καταστάσεις στην τοπική οικονομία αλλά και για την επόμενη χρονιά.

Σχετικά με τον πληθωρισμό η Κεντρική αναφέρει: Ο εγχώριος πληθωρισμός με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) συνέχισε την καθοδική του πορεία και τον Οκτώβριο του 2013 διαμορφώθηκε στο -1,6% σε σύγκριση με πληθωρισμό -1% τους προηγούμενους δύο μήνες. Για την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013 ο ΔΤΚ σημείωσε μηδενική μεταβολή σε σύγκριση με αύξηση 2,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Παράλληλα, ο πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ κατέγραψε επίσης σημαντική μείωση στο -0,5% τον Οκτώβριο του 2013 σε σύγκριση με 0,3% τον Σεπτέμβριο του 2013 και 2,6% τον Οκτώβριο του 2012. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2013 ο ΕνΔΤΚ κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 0,7% έναντι 3,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (Διάγραμμα Α.15).

Κατά την εν λόγω περίοδο, χαμηλότερο πληθωρισμό κατέγραψαν, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όλες οι συνιστώσες του ΕνΔΤΚ με εξαίρεση τα επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία περιλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα που ενσωμάτωσαν την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και, τουλάχιστον εν μέρει, την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ τον Ιανουάριο του 2013. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο μειώθηκε στο 0,7% σε σύγκριση με θετικό ρυθμό αύξησης 2,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οριακή πτώση δανειστικών πιτοκίων: Κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2013, τα πλείστα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο, αν και συνέχισαν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κατέγραψαν κατά μέσο όρο ελαφρά μείωση σε σύγκριση τόσο με το τέλος του 2012 όσο και με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στη διατήρηση υψηλών εγχώριων δανειστικών επιτοκίων συνέβαλαν σημαντικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το μέχρι πρόσφατα ύψος των καταθετικών επιτοκίων, η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα πλείστα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, το αυξημένο ρίσκο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες για χορήγηση νέων δανείων λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών στο εγχώριο περιβάλλον.

Παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν προσδοκίες για μερική αποκλιμάκωση των εγχώριων δανειστικών επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, είναι η επιτυχής εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, η μείωση στα καταθετικά επιτόκια μετά την παρέμβαση της ΚΤΚ για επιβολή επιπρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περιπτώσεις προσφοράς ψηλών καταθετικών επιτοκίων από τον Μάιο του 2013, καθώς και η πρόσφατη περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τη ζήτηση: Πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν σχετικά βελτιωμένη εικόνα για την εγχώρια ζήτηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Θετική εικόνα καταγράφεται και στον τουρισμό με τις εισπράξεις το τρίτο τρίμηνο του 2013 να φτάνουν στο 13,1% ενώ πολύ καλή εικόνα καταγράφεται και στον χειμερινό τουρισμό, κυρίως από τη Ρωσία. Αντίθετα, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα και οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων συνέχισαν όμως μεγάλη πτωτική πορεία.

Σε ότι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών τον Οκτώβριο του 2013 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 21,4%, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή οφείλεται στην χρήση πιστωτικών καρτών για αποπληρωμή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 η χρήση πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με αύξηση 5,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Η πορεία της απασχόλησης: Σε συνάρτηση με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η απασχόληση κατέγραψε σημαντική ετήσια μείωση της τάξης του 5,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 έναντι μείωσης 3,3% κατά το 2012. Σε σχέση με τις συνολικές ώρες εργασίας, αυτές κατέγραψαν μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 6,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, υποδηλώνοντας έτσι μείωση κατά 1,1% στις ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο. Σημειώνεται ότι μια διαφορετική εικόνα προκύπτει όταν εξεταστούν οι μεταβολές στις ώρες ανά εργοδοτούμενο και ανά αυτοεργοδοτούμενο λόγω της εμφανούς τάσης των αυτοεργοδοτουμένων να απολύουν υπαλλήλους τους και να εργάζονται οι ίδιοι επιπλέον ώρες.