Με τα τελευταία 650εκ. ευρώ που έλαβε η Ιρλανδία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σηματοδοτήθηκε η αρχή του τέλους για το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της χώρας που ξεκίνησε το 2010. Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, η χώρας βρέθηκε και επίσημα εκτός προγράμματος στήριξης.

Το συνολικό ποσό στήριξης της χώρας, έφτασε τα 21.8δις ευρώ.

Την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δεν είδε θετικά μόνο η Ιρλανδία αλλά και η Ευρώπη που θεωρεί την προσπάθεια ως την επιτυχημένη στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν. Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε να εξετάσει ενδεχόμενο μείωσης φόρων αν κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2014, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.

«Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως η έξοδος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία του τερματισμού του προγράμματος στήριξης του Δουβλίνου.

«Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά», πρόσθεσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

«Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε», κατέληξε.