Η νέα εποχή διακυβέρνησης άρχισε να εφαρμόζεται στην Κεντρική Τράπεζα αφού οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές ανέλαβαν πρόσφατα τα καθήκοντά τους έχοντας συγκεκριμένους τομείς υπό την αρμοδιότητά τους.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία, ο ρόλος των εκτελεστικών είναι υποβοηθητικός στον Διοικητή και γι’ αυτό και αποφασίστηκε οι δύο εκτελεστικοί να διαχωρίσουν τα διάφορα functions της Κεντρικής Τράπεζας.
O ρόλος μας είναι υποβοηθητικός στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε θέματα εποπτείας, ανέφερε στο InBusinessNews ο ένας εκ των δύο εκτελεστικών Στέλιος Κοιλιάρης. Ιδιαίτερα με τις συχνές απουσίες του διοικητή στο εξωτερικό, ο ρόλος μας κρίνεται επιβεβλημένος, πρόσθεσε.
Όσον αφορά διάφορους ψιθύρους που θέλουν τους ανώτερους λειτουργούς της Κεντρικής να είναι δυσαρεστημένοι με τον διορισμό εκτελεστικών, ο κ. Κοιλιάρης, σχολίασε πως όχι μόνο δεν υπάρχουν κόντρες αλλά αντίθετα, τους δέχθηκαν πολύ θετικά. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στο σημείο που έρχονται οι ίδιοι σ’ εμάς και δεν χρειάζεται να τους ψάχνουμε εμείς, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Πολυδωρίδης, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο του 2013, σημείωσε πως προσπάθεια όλων στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι να δημιουργήσουν μία ισχυρή Κεντρική Τράπεζα που θα διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, να πάμε σπίτι μας. «Πρέπει με αποφασιστικότητα η Κεντρική να διαδραματίσει το ρόλο που της αρμόζει».
Σε σχέση με τις φήμες ότι δεν υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των νέων εκτελεστικών και λειτουργών της Κεντρικής αλλά και με τον διοικητή, ο κ. Πολυδωρίδης σχολίασε πως αν υπάρχει τέτοια κατάσταση θα διαφανεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε προσωπικές διαφορές ή προσωπικά θέματα να εμποδίζουν την ορθή λειτουργίας της Κεντρικής. «Αν υπάρχει κάτι θα το επιληφθούμε», πρόσθεσε.
Πάντως στην Κεντρική, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ανοικτά μέτωπα με πρώτο και καλύτερο την ανοικτή εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ψάχνει τρόπους παύσης του Διοικητή μέσω του Ανωτάτου. Άλλο ένα καυτό θέμα που περνά από την πόρτα της δικαιοσύνης, αφορά την προσφυγή του τέως υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη στο Ανώτατο σε σχέση με την παύση του από τη θέση στην οποία τον διόρισε η κυβέρνηση Χριστόφια.
Παράλληλα, με τον διορισμό του Στ. Κοιλιάρη στη θέση εκτελεστικού και την παραίτηση του Μάικ Σπανού, στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, παραμένουν δύο θέσεις κενές.
Με τον διορισμό των δύο συμβούλων, αναμένεται να λειτουργήσουν καλύτερα και οι δύο Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου που συστάθηκαν τον Ιούνιο. Η Επιτροπή Ελέγχου και η Επιτροπή Προσωπικού.
Η αποδέσμευση της Alvarez & Marsal από τον ρόλο συμβούλου στην τράπεζα, ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ακούστηκαν επικρίσεις κατά του ξένου οίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο της Α&Μ αναλαμβάνει πλέον ο οίκος Oliver Wyman. Πάντως, η απομάκρυνση της Α&Μ αφήνει ένα κενό σχετικά με την έρευνα που… δεν έγινε ποτέ στη Λαϊκή Τράπεζα.