Καθώς πλησιάζει η νέα κάθοδος της τρόικας στο νησί, κυβέρνηση και ημικρατικοί ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο θέμα που δεν είναι άλλο από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τόσο η κυβέρνηση με τη συμβολή της PwC όσο και οι ημικρατικοί με τους δικούς τους συμβούλους, ετοιμάζονται με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου να παρουσιάσουν κατάλογο με ημικρατικούς οργανισμούς που είτε προσφέρονται για αποεπένδυση είτε για αναδιάρθρωση είτε ακόμα και για λουκέτο.
Παράλληλα, μέσα και από εκτιμήσεις ακινήτων, θα γίνει ένας δεύτερος κατάλογος με όλα τα ακίνητα της Δημοκρατίας και των ημικρατικών που η αξία τους ξεπερνά το 1εκ. ευρώ. Στο μνημόνιο προβλέπεται πως όλα τα πιο πάνω στοιχεία, πρέπει να βρίσκονται στα χέρια της τρόικας εντός του τέταρτου τριμήνου του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, εξαιρουμένων των ημικρατικών είναι ιδιοκτήτρια πέραν των 50χιλ. τεμαχίων παντός είδους από δασικούς χώρους μέχρι διαμερίσματα. Η κυβέρνηση ποντάρει ότι θα μπορέσει να διαθέσει κάποια ακίνητα-φιλέτα ώστε να μαζέψει μέρος των 1.4δις ευρώ που περιλαμβάνει το μνημόνιο. Υπενθυμίζουμε πως το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος και ακόμα 400εκ. μέχρι το 2018.
Το βάθος πενταετίας που υπάρχει για τα 400εκ. κάνει την κυβέρνηση να ελπίζει πως θα μπορέσει να πωλήσει κάποια ακίνητα χωρίς τον φόβο για fire sale losses. ο μεγάλος προβληματισμός βέβαια, προέρχεται από την ασθαινεί ως ελάχιστη ζήτηση που υπάρχει σήμερα στην αγορά ακινήτων και η οποία δεν φαίνεται να φτάνει στον πάτο.
Τα νεότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν αργούν αφού στο μνημόνιο προβλέπεται η ετοιμασία συγκεκριμένου εντός Νοεμβρίου 2013 το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και ενδιάμεσα βήματα.
Και νομικό πλαίσιο
Πριν το τέλος του έτους, η κυβέρνηση με τη βοήθεια των PwC, θα πρέπει να ετοιμάσει και το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ελπίδες για ημικρατικούς
Οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί που εδώ και αρκετό καιρό κάνουν τις δικές τους ενέργειες ευελπιστούν πως θα μπορέσουν μέσω παράπλευρων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα να αποφύγουν την ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των οργανισμών.
Από την άλλη, στο αμέσως προηγούμενο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, στο 3.4 του μνημονίου αναφέρεται ρητώς πως οι μέχρι σήμερα ισχύουσες συμφωνίες κράτους-ιδιωτών πρέπει να τύχουν επανεξέτασης.
Όσον αφορά τυχόν νέες συμφωνίες, ξεκαθαρίζεται πως απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα συμφωνία προτού υιοθετηθεί το νέο νομικό πλαίσιο σε σχέση με PPPs (Public private partnerships).