Παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, του γενικού εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, λειτουργών της κρατικής μηχανής αλλά και του γενικού διευθυντή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμά Καζάκου διεξήχθη συζήτηση στην επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα διορισμού ή όχι υφυπουργείων.
Έντονες ενστάσεις σχετικά με το κόστος που θα έχει η θέσπιση υφυπουργείων για την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Ιωνάς Νικολάου και λειτουργός του Υπ. Δικαιοσύνης τόνισαν ότι δεν θα προκύψει επιπλέον κόστος και η κάλυψη των όποιων θέσεων θα γίνει με υφιστάμενο προσωπικό.
Παράλληλα, η συζήτηση –κυρίως μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Ιωνά Νικολάου- επικεντρώθηκε στη φύση των ευθυνών που θα έχει ο κάθε υφυπουργός. Πάντως, τονίστηκε σε πολλά σημεία της συζήτησης ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν τρία υφυπουργεία: Ναυτιλίας/Υπηρεσιών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης. Το Υπουργείο στο οποίο θα υπαχθούν τα υφυπουργεία θα αποφασιστεί στη συνέχεια έπειτα από σχετική, νομική γνωμάτευση.
Ο Άριστος Δαμιανού στάθηκε στο ζήτημα συνταγματικότητας της δημιουργίας υφυπουργείων τονίζοντας: «Θα πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιες εξουσίες και εάν μπορεί να έχει εκτελεστική εξουσία ο εκάστοτε υφυπουργός. Παράλληλα, η οικονομική πτυχή του θέματος στέκει από μόνη της και θα πρέπει επίσης να αναλυθεί σε βάθος».
Πάντως, εάν ψηφισθεί το σχετικό ν/σ σε νόμο πριν το τέλος του έτους, τα υφυπουργεία θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία από το 2014.
Τοποθετήσεις μετά τη συζήτηση
Ιωνάς Νικολάου: Καταρχήν πρέπει να περάσει η νομοθεσία. Νομίζω και σήμερα αναλύθηκαν οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για δημιουργία υφυπουργείων. Στόχος η κάλυψη κενών και η διαφάλιση της ανάπτυξης για την Κύπρο.
Για το κόστος: Το κόστος το οποίο έχει υπολογιστεί είναι λογικό. Ένα ποσό 153 χιλιάδες για κάθε ένα υφυπουργό είναι στα πλαίσια, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι γραμματέας ή αστυνομικός θα εξασφαλιστεί από το υφιστάμενο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας. Πάντως, το κόστος υπολογίζεται στις 117 χιλιάδες ευρώ ετησίως για κάθε υφυπουργείο.
Αριθμός και αρμοδιότητες υφυπουργείων: Στο νομοσχέδιο προνοείται η δημιουργία μέχρι έξι υφυπουργείων, ωστόσο, η Βουλή μπορεί να αλλάξει τον εν λόγω αριθμό αλλά και τη φύση των υφυπουργείων. Νομίζω ότι το ορθότερο είναι να επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση πόσα και ποια υφυπουργεία θα έχει.
Σωτήρης Σαμψών, πρόεδρος της Επ. Νομικών (ΔΗΣΥ): Ο νόμος είναι συνταγματικός, όπως κατέστησε σαφές η Γενική Εισαγγελία. Με αυτό ως δεδομένο η κυβέρνηση έκανε τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τρίά θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή ήταν η αντιμισθία για τους υφυπουργούς, με τους τομείς για τους οποίους υφυπουργοί θα διορίζονται. Κοστίζει για κάθε υφυπουργό προς τη Δημοκρατία 270 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό είναι χωρίς τις αποκοπές που ψήφισε η Βουλή, με τις αποκοπές περιορίζεται στις 240 χιλιάδες ανά έτος.
Σε αυτό το κόστος συμπεριλήφθηκε και κόστος γραμματέα που ήδη όμως εργάζεται στο δημόσιο. Τα ποσά για γραμματέα, βοηθό και ενδεχομένως δύο αστυνομικούς συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του δημόσιου μισθολογίου. Οι 153 χιλιάδες αφορούν αυτές τις θέσεις και ήδη δαπανούνται από τον προϋπολογισμό.
Άριστος Δαμιανού: Θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθεί από το υφιστάμενο προσωπικό. Αλλά και αυτό να ισχύσει πρέπει να υπολογιστούν και οι ανθρωποώρες στο σενάριο δημιουργίας υφυπουργείων. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει το συνολικό ποσό που έχει εξοικονομηθεί από τις περικοπές που λέει η κυβέρνηση. Έχει κάθε υπουργός συνεργάτη, έχει διπλασιαστεί το προσωπικό στο Προεδρικό και δεν είμαι βέβαιος ότι έγινε εξοικονόμηση.
Αυτό που λέγεται είναι πως θα δημιουργηθεί μια προοπτική για την οικονομία και για τα Υπουργεία. Δεν έχουμε ενημέρωση, δεν έχουμε τα στοιχεία που αφορούν στην απόδοση που μπορεί να έχουν τα υφυπουργεία και αναμένουμε τα εν λόγω στοιχεία.
Διαφωνίες για τη δημιουργία υφυπουργείων
SigmaLive
