Εννέα βασικούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου εκτός πορείας και γενικότερα την ευρύτερη πορεία της οικονομίας καταγράφει στο προσχέδιο της αξιολόγησης που ετοίμασαν οι διεθνείς δανειστές.

Ως πρώτος κίνδυνος καταγράφει πιθανή ισχυρότερη συρρίκνωση της οικονομίας από την αναμενόμενη με περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας και μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ακινήτων με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί η περίοδος χαμηλής εμπιστοσύνης.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά παρατεταμένη περίοδο χαμηλής εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα λόγω της αναδιάρθρωσης και συρρίκνωσης του.

Ο τρίτος κίνδυνος σχετίζεται με το σχετικό ψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο αυστηρούς τους όρους παραχώρησης πίστωσης με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η ανάπτυξη και να επηρεαστεί η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.

Τέταρτος κίνδυνος είναι η επιδείνωση της οικονομίας σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει οικονομική σχέση.

Πέμπτος κίνδυνος είναι η μη ικανότητα της χώρας να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε λόγω μη επαρκών μέτρων πολιτικής.

Ο έκτος κίνδυνος αφορά ανεπαρκή εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που να στηρίξουν τα συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ό έβδομος κίνδυνος αφορά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν.

Όγδοος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από ανεπαρκή εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η στέγαση.

Ο τελευταίος κίνδυνος αφορά τυχόν αποτυχία της χώρας να επιστρέψει στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε λογικό κόστος δανεισμού.