Αλλάζει η μονομελής σύνθεση της Αρχής Εξυγίανσης μετά την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο ενοποιητικού κειμένου των δύο προτάσεων νόμου του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων και, από της ημερομηνίας δημοσιεύσεως του νέου νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η Αρχή θα αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας κράτησε τελικώς πέραν των δυόμισι ωρών, με αρκετές εντάσεις και αντεγκλήσεις και παραδοχές από πολλούς Βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων για λάθη που διέπραξε η Βουλή στην προσπάθειά της πολλές φορές να νομοθετήσει κάτω από πίεση για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

Η νέα νομοθεσία περί της Αρχής Εξυγίανσης ψηφίσθηκε με 35 Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καθώς και τους Νίκο Κουτσού (Συμμαχία Πολιτών) και Ζαχαρία Κουλία να τάσσονται υπέρ, ουδεμία ψήφο εναντίον και 17 αποχές (ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ).

Όπως αναφέρεται στο νέο νόμο, θεωρούνται έγκυρες και νόμιμες όλες οι αποφάσεις, πράξεις ή ενέργειες έχουν ληφθεί/διενεργηθεί με τον υφιστάμενο νόμο περί εξυγίανσης, ενώ μελλοντικές αποφάσεις της Αρχής θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.

Επίσης, οποιεσδήποτε πράξεις ή ενέργειες έχουν αρχίσει και συνεχίζονται αναφορικά με ίδρυμα, το οποίο υπόκειται ήδη σε εξυγίανση βάσει των διατάξεων του νόμου περί εξυγίανσης, διεκπεραιώνονται βάσει των διατάξεων του βασικού νόμου, όπως αυτός τροποποιείται με το νέο νόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και αιτιολογώντας τη θέση του το ΑΚΕΛ δήλωσε, διά του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού, ότι είναι ακατανόητος ο λόγος της επείγουσας σύγκλησης της Ολομέλειας για προώθηση των αλλαγών αυτών, ιδίως μετά τις ρητές διαβεβαιώσεις των εισηγητών της νέας νομοθεσίας ότι δεν πρόκειται να επηρεασθούν οι σε εξέλιξη διαδικασίες που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου.

Για τους λόγους αυτούς και αφού είχε απορριφθεί αίτημα του κ. Κυπριανού για αναβολή της όλης συζήτησης στην Ολομέλεια και της ψηφοφορίας επί του νομοθετήματος αυτού, κατετέθη από το ΑΚΕΛ τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στην ψήφιση του νέου νόμου, αυτός να ισχύσει από της 1ης Οκτωβρίου 2013.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με 16 ψήφους από το ΑΚΕΛ υπέρ, 36 εναντίον (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Κουτσού - Συμμαχία Πολιτών και Κουλία), ενώ ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης τήρησε αποχή.

Επίσης απορρίφθηκε τροπολογία του κ. Κουλία, ο οποίος ζήτησε όπως Αρχή Εξυγίανσης είναι ο Υπουργός Οικονομικών ή Επιτροπή Εξυγίανσης που θα ορίζει ο Υπουργός. Η τροπολογία αυτή υποστηρίχθηκε από δύο Βουλευτές (Κουλία και Κουτσού), ενώ άλλοι 49 (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) τάχθηκαν εναντίον και δύο (ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι) τήρησαν αποχή.

Για τις δύο προτάσεις νόμου είχε ήδη κυκλοφορήσει έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 9 Ιουλίου 2013, ωστόσο, ύστερα από την αναβολή της συζήτησης του θέματος από την Ολομέλεια του σώματος στις 11 Ιουλίου 2013, η Επιτροπή επανεξέτασε τις προτάσεις νόμου σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου 2013.

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης του ενοποιημένου σχεδίου νόμου, εκφράσθηκαν διαφωνίες και επιφυλάξεις τόσο από Βουλευτές όσο και από τον Διοικητή της ΚΤ, σε σχέση με ορισμένες πρόνοιες του και αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία όπως προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια μόνον η σχετική τροποποίηση που αφορά τη σύνθεση της Αρχής Εξυγίανσης και όπως αργότερα μελετηθούν περαιτέρω οι υπόλοιπες πρόνοιες.

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού έγινε εισήγηση όπως η τροποποίηση, που περιλαμβανόταν στο σχέδιο νόμου και η οποία προέβλεπε ότι η Αρχή Εξυγίανσης θα αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών και την ΚΤΚ, να διαμορφωθεί έτσι ώστε στην Αρχή να περιληφθεί και ο εκάστοτε Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Ο Διοικητής της ΚΤ εξέφρασε τη διαφωνία του, δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποτελεί ουσιαστική αλλαγή της βασικής νομοθεσίας, για την οποία θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση και με την Τρόικα, καθότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση ενδέχεται να επηρεάσει το πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, από τον Διοικητή εκφράσθηκε η άποψη ότι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας, είτε υπό μορφή νομοσχεδίων είτε προτάσεων νόμου, λόγω της σημαντικότητάς τους θα πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Η ΚΤ δήλωσε ότι, χωρίς να είναι αντίθετη με τη διαφοροποίηση της σύνθεσης της Αρχής Εξυγίανσης, είναι της άποψης ότι, για σκοπούς αποδοτικότερης λειτουργίας της, αυτή θα πρέπει να αποτελείται μόνο από ένα φορέα χωρίς αυτός κατ’ ανάγκη να είναι η ΚΤ.

Από την ΚΤ λέχθηκε ακόμα ότι η διεύρυνση της Αρχής και η πρόνοια για να καταστεί τριμελής ενδέχεται να προκαλέσει επιζήμιες καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεών της, λόγω της πολυπλοκότητας της σύνθεσης της και για αυτό, εάν η εισήγηση αυτή υιοθετηθεί από τη Βουλή, η ΚΤΚ δεν θα επιθυμούσε να συμμετέχει σε αυτήν.

Όταν ζητήθηκε η νομική άποψη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επί της προτεινόμενης τροποποίησης, ο Εισαγγελέας εξέφρασε διαφωνία για συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή και, τελικώς, αποφασίσθηκε να προνοηθεί ως τρίτο μέλος της Αρχής Εξυγίανσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την οποία, όπως αναφέρθηκε στην αποψινή συνεδρία της Ολομέλειας, ενδεχομένως θα χρειασθεί η αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων - συμβούλων.