Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, Κώστα Μελά, οι καταγγελίες δανειοληπτών για υπερχρεώσεις των τραπεζών και των Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων γίνονται αυθαίρετα, ανέντιμα, καταχρηστικά και αδικαιολόγητα. Θα πρέπει ο κάθε δανειολήπτης να επιμένει στην αφαίρεση του ποσού που αναλογεί σε αυτές τις υπερχρεώσεις, από το δάνειο του και όχι να τις καλύπτει, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ίσως. Αυτό συμβαίνει όταν υπογράφει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χωρίς να ελέγχει το οποιοδήποτε υπόλοιπο αναφέρεται σε αυτή. Εκείνο που έχει σημασία είναι να ελέγχεται προσεκτικά τόσο το ποσό, όσο και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα παρέχονται στις Τράπεζες και να μην αποδέχεται οποιεσδήποτε πρόνοιες του υποβάλουν, για να μην βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα», προειδοποίησε ο κ. Μελάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δανειολήπτες δεν πρέπει να φοβούνται, ούτε να γίνονται αντικείμενα πιέσεων με οποιοδήποτε τρόπο, μέθοδο ή μορφή. Να επιμένουν ευγενικά, καλόπιστα άλλα και με ευθύτητα και εντιμότητα στις θέσεις τους οι οποίες είναι νόμιμες και πλήρως δικαιολογημένες με βάση τα σημερινά δεδομένα. Καλό θα είναι να έχουν σύμβουλους για να τους βοηθούν, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες, είτε είναι συγγενείς, φίλοι ή συνεργάτες.
«Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών θα στέκεται στο πλευρό των δανειοληπτών και θα προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για να αρθούν όλες οι αδικίες εις βάρος τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ορθολογιστική αντιμετώπιση των αναδιαρθρώσεων ωφελεί και τα δυο εμπλεκόμενα μέρη αφού:
- Θα δημιουργήσει ένα υγιές πλέον χαρτοφυλάκιο για το πιστωτικό ίδρυμα.
- Θα βοηθήσει στην πιστωτική διευκόλυνση του δανειολήπτη με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Σε τελική ανάλυση θα ελαχιστοποιήσει τις περιπτώσεις καταφυγής σε ανώφελες δικαστικές διαδικασίες που διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη λόγω των ψυχικών φορτώσεων που συνεπάγονται. Θα διατηρήσει και ίσως αναπτύξει την επιχειρηματική δραστηριότητα και έτσι θα ενισχύσει την προσπάθεια για σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας σαν σύνολο.
Όπως τόνισε ο κ. Μελάς οι δανειολήπτες ζητούν κατανόηση και χρόνο από τις τράπεζες ευελπιστώντας ότι με μια αναδιάρθρωση των δανείων τους θα σταθούν και πάλι στα πόδια τους και θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Ζητούν να γίνει αυτή η διαδικασία αναδιάρθρωση γιατί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή των δανείων τους, λόγω της μείωσης των εισοδηματικών τους δυνατοτήτων», τονίζει. Αυτό, όπως αναφέρει, προήλθε από τη γενική κρίση που άρχισε να αγγίζει την Κύπρο από τα τέλη του 2010, μεγάλωνε το 2011, κορυφώθηκε το 2012, συνεχίζει σε έντονους αυξητικούς ρυθμούς το 2013 και προβλέπεται να συνεχίσει με ακόμα εντονότερες αρνητικές προοπτικές το 2014.
Ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση των δόσεων και των επιτοκίων και η μη επιβολή οποιονδήποτε επιπλέον χρεώσεων.
«Όλα αυτά επιβάλλεται να γίνουν γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι για την οικονομική κρίση δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες αλλά υποφέρουν αρκετά λόγω αυτής. Αντίθετα, σχεδόν αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι τράπεζες οι οποίες έδιναν αλόγιστα δάνεια χωρίς να έχουν τα απαραίτητα αποδεδειγμένα πειστικά εχέγγυα για την αποπληρωμή τους, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν ικανοποιητικές (πολλές φορές πλασματικές) εξασφαλίσεις. Αυτό που πληρώνει σήμερα η Κύπρος», τόνισε.
Δανειολήπτες: Παράπονα για αυθαίρετες χρεώσεις και αυξήσεις
SigmaLive
