Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φανεί συνεπής στη δέσμευσή του να μην ιδιωτικοποιηθούν ημικρατικοί οργανισμοί, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο κ. Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο ΑΚΕΛ με το ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα ενάντια στην κατάργηση του κοινωνικού ρόλου των οργανισμών δημοσίας ωφελείας, οι οποίοι, όπως είπε, στήριξαν το κράτος σε δύσκολους καιρούς και προσφέρουν σημαντικότατες υπηρεσίες στον κυπριακό λαό.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο κοινωνικός ρόλος πρέπει να συνεχίσει» ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι ένα πράμα να γίνεται αναφορά στο Μνημόνιο για την ανάγκη να συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλο ποιό περιεχόμενο επιχειρείται να προσδοθεί».
Επεσήμανε ότι η απαίτηση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι οικονομική, αλλά καθαρά πολιτική, όπως και η τοποθέτηση της Κυβέρνησης. «Πάντοτε διαφωνούσαν με το καθεστώς των οργανισμών δημοσίας ωφελείας και σήμερα βρίσκουν άλλοθι στις απαιτήσεις της Τρόικα για να προωθήσουν τις δικές τους διαχρονικές πολιτικές θέσεις» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
«Εάν ήταν οικονομικοί οι λόγοι τότε θα έμπαιναν στον κόπο, και η Κυβέρνηση και η Τρόικα να συζητήσουν διάφορες άλλες σκέψεις για το πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το ποσό των 1,4 δισ ευρώ» ανέφερε και υπέδειξε ότι η απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις έρχεται την ώρα που η αξία των περιουσιακών στοιχείων αυτών των οργανισμών ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.
Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ απαιτεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να φανεί συνεπής στη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών με την επιστολή που τους απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου και στην οποία τους υποσχόταν ότι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί ιδιωτικοποίηση των οργανισμών δημοσίας ωφελείας και ότι θα αναζητούσε εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες που προέκυπταν».
«Ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα αντιταχθούμε και επιμένουμε ότι εάν είναι οικονομικό το θέμα, μπορούν να εξευρεθούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του. Αν είναι πολιτικό εμείς διαφωνούμε με την πολιτική φιλοσοφία της Τρόικας και της Κυβέρνησης» ανέφερε.
Αν προκύπτουν ζητήματα μεγαλύτερης ευελιξίας, εκσυγχρονισμού και πιο αποτελεσματικού ελέγχου για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς σε κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς, αυτά «πρέπει να τα λύσουμε αντιμετωπίζοντας τα και όχι κατεδαφίζοντας τους οργανισμούς» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στην Αρχή Λιμένων.
Παράλληλα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι προκύπτουν και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αρχή Λιμένων, την ΑΗΚ και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών και «αυτά δεν μπορεί κανένας να τα παραγνωρίζει όταν μιλούμε για μια ημικατεχόμενη χώρα όπως η Κύπρος».
Ο Πρόεδρος της ΑΛΚ Χρύσης Πρέντζας ανέφερε ότι η Αρχή συνεχίζει τον κύκλο επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και παράλληλα να αναδείξει τις προοπτικές που υπάρχουν ιδιαίτερα με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Ο κ. Πρέντζας είπε ότι η Τρόικα προβάλλει την απαίτηση για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών για τρεις λόγους: οικονομική αποδοτικότητα, ενίσχυση ανταγωνισμού και βιωσιμότητα δημοσίου χρέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Πρέντζας η Αρχή Λιμένων έχει κέρδη 30 εκ. ευρώ ετησίως, τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν με την έναρξη μιας νέας δραστηριότητας τον επόμενο χρόνο που αφορά το τερματικό που κατασκευάζεται στο Βασιλικό. Εξήγησε επίσης ότι τα λιμάνια είναι φυσικό μονοπώλιο το οποίο θα εξακολουθήσει να υφίσταται με τη μεταφορά του από την Αρχή Λιμένων σε ιδιώτη. Είπε ακόμα ότι η Αρχή Λιμένων έχει ήδη προσφέρει χορηγία στο κράτος για το 2013 της τάξης των 30 εκ. ευρώ, πέρα από τη συνεισφορά της στην αγορά των κρατικών ομολόγων αξίας 150 εκ., προσθέτοντας πως η Αρχή «μπορεί να γίνει ένας ανεξάντλητος αιμοδότης για την ικανοποίηση αυτού του χρέους».
Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΑΛΚ ανέφερε ότι «υπάρχουν περιθώρια για να ληφθούν μέτρα για ορθολογιστική ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμό, θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές και μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια, όμως αυτά δεν είναι κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών».