Ικανοποιημένο εμφανίζεται το ΔΝΤ από την πορεία της Κύπρου στο παρόν διάστημα αν και πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν.
Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλιας Βελκουλέσκου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της δανειακής σύμβασης, με την κα Βελκουλέσκου να αναφέρει ότι οι αρχές έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους του προγράμματος.
Η κα Βελκουλέσκου είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια φιλόδοξη ατζέντα με μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η αναδόμηση του συστήματος είσπραξης φόρων και παράλληλα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι πολλά πρέπει να γίνουν και όσον αφορά την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικών παροχών. «Με την ανεργία να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα πρέπει να στηριχθούν άτομα που αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένα από το σύστημα, ενώ ταυτόχρονα οι παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες», εξήγησε.
Σύμφωνα με την ίδια, η μακροοικονομική αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και το μέγεθος της συρρίκνωσης της παραμένει και η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις μελλοντικά. Αυτό είναι και ο λόγος που πρέπει να ακολουθήσει πολύ πιστά το πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, τόσο στο χρηματοοικονομικό όσο και στο δημοσιονομικό κομμάτι του μνημονίου», είπε.
Αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είπε ότι οι αλλαγές που προγραμματίζονται στην Τράπεζα Κύπρου παρακολουθούνται στενά. Όπως είπε, η Τράπεζα πρέπει να ετοιμάσει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης για να γίνει βιώσιμη και το πλάνο θα εξεταστεί ολοκληρωμένο.
Ικανοποίηση εξέφρασε και για τις προσπάθειες που γίνονται προς την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με την ίδια, η άρση των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα στην αγορά, τις εξελίξεις σε καταθέσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως είπε, η Κεντρική Τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης έχει εκτιμήσει το ρίσκο και έχει αποφασίσει να οριστικοποιήσει το μέγεθος του κουρέματος στη βάση της ανεξάρτητης αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν ότι το core tier 1 του 12% μπορεί να απορροφήσει σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», πρόσθεσε.
Πάντως για άλλη μια φορά τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν θα στηριχθεί στις καταθέσεις.