Αντιτάχθηκε των επιθέσεων που γίνονται κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής για το θέμα του ELA της τράπεζας.
Μιλώντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ανέφερε πως Λαϊκή, Κεντρική και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η Λαϊκή δεν είχε πρόβλημα φερεγγυότητας αλλά ρευστότητας. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βοηθήσει, πρόσθεσε, ξέραμε ότι έπρεπε να στραφούμε αλλού. «Υπήρχε τρύπα κεφαλαίων αλλά αν καλύπτονταν η τράπεζα θα ήταν βιώσιμη».
Ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα του Μαΐου του 2012 όταν η τράπεζα ζήτησε κρατική στήριξη ανέφερε πως είναι δύσκολο να απαντήσει αν η Λαϊκή ήταν αξιόχρεη τότε. Όταν έγινε η κρατικοποίηση της Λαϊκής τον Μάιο του 2012 ο ELA ήταν στα 3.8δις ευρώ ενώ μέχρι τον Ιούλιο έφτασε τα 9.8δις ευρώ, πρόσθεσε, για να σταθεί στις 21 Μαΐου του 2012 όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ανησυχία για τη βιωσιμότητα της τράπεζας.
Ξεκαθάρισε πάντως, πως η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία οπόταν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ θα χάνονταν. Σε απουσία οποιουδήποτε συστήματος στήριξης η ΚΤ και η EKT επέλεξαν να την στηρίξουν με ELA.
«Θέλω να υπογραμμίσω τον ρόλο της ΕΚΤ η οποία έδωσε ELA σε πολλές χώρες και δεν κατηγορήθηκε ποτέ ότι παραχωρούσε ELA πέραν των δυνατοτήτων μίας χώρας. Όταν η ΕΚΤ απείλησε ότι θα σταματήσει το ELA η δική μας κυβέρνηση προχώρησε και υπόγραψε το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου. Θα ήταν πολύ χειρότερα αν σταματούσε ο ELA, πολύ χειρότερα από αυτό που έχουμε τώρα», ανέφερε με νόημα.
Πηγαίνοντας στα πρόσφατα γεγονότα του Μαρτίου, κατά τα οποία ο κ. Σαρρής υπήρξε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Πικής πρόεδρος της Επιτροπής, τον ρώτησε αν ως υπουργός Οικονομικών διερεύνησε το θέμα αντισυνταγματικότητας του κουρέματος προτού διαπραγματευτεί. Ο Μιχάλης Σαρρής απάντησε πως επιχειρηματολόγησαν γενικά ότι τέτοια απόφαση ήταν εναντίον των δικαιωμάτων του πολίτη και η απάντηση ήταν πως τα συντάγματα γίνονται και αλλάζουν και πως δεν τους απασχολούν οι επιμέρους διευθετήσεις.
Τότε, ανέφερε, επιχειρηματολογήσαμε κι εμείς σε μία λογική αύξησης των φόρων αλλά τουλάχιστον το ΔΝΤ κι άλλοι εντός ΕΕ πίστευαν πως και οι δύο τράπεζες δεν ήταν φερέγγυες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επιτροπής ο τέως υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πιστεύει πως στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων ήταν και η κατάρρευση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. «Δεν μπορούσαν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί να καταλάβουν πως μία χώρα που δεν παράγει τίποτα να έχει τέτοια ευημερία. Όσοι δεν στήριζαν τις απόψεις της Γερμανίας, έμειναν στο περιθώριο. Δεν μας στήριξαν», απάντησε.
Σε σχέση με την απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου ανέφερε πως ήταν η λύση που τους επιβλήθηκε αφού η δεύτερη επιλογή ήταν να κλείσουν και οι δύο τράπεζες.
«Ως Κύπρος είχαμε την υποχρέωση αποπληρωμής του ELA με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Ενδεχομένως μέρος του ELA που πήγε στις ελληνικές εργασίες να ήταν δικαιότερο αν μεταφερόταν στην Ελλάδα. Εφόσον πήγε στην Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο χρέος. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι».
Ήταν καλό το πρώτο Eurogroup
Aναφερόμενος στην πρώτη συμφωνία στο Eurogroup, η δική του άποψη ήταν πως η συμφωνία για συμμετοχή όλων των Κυπρίων στη στήριξη αν και κακή λύση θα ήταν σωτήρια. «Είπαμε και στη βουλή ότι έχουν μπροστά τους κάτι πολύ προσβλητικό και άσχημο αλλά πολύ καλύτερο από την επόμενη λύση. Και πιστεύω το αντιλήφθηκε και ο μέσος Κύπριος», ανέφερε ρίχνοντας το μπαλάκι στη βουλή.
Η παρανομία για κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100χιλ. ήταν εισήγηση της ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γερμανοί ήθελαν δραματικό κούρεμα και η τοποθέτηση τους ήταν πως επειδή στην Κύπρο υπάρχουν ψηλά επιτόκια το παρουσίασαν σαν φορολόγηση των τόκων. «Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ μας τηλεφωνούσαν για να μην φορολογήσουμε τις καταθέσεις κάτω των 100χιλ. ευρώ», κατέληξε ο Μ. Σαρρής.