Την ανάγκη να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα περιοριστικά μέτρα, εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου σε συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Θωμά Καζάκου, προέβη σε γενική ενημέρωση για τον τομέα της ναυτιλίας και κατά πόσον έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο λειτουργικό και φορολογικό πλαίσιο, το οποίο γενικώς, όπως είπε, παραμένει άθικτο από τα περιοριστικά μέτρα και βάσει αυτού η ναυτιλία μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία, δεδομένου ότι θα συνεχίσει η πολιτική στήριξη σε μια βιομηχανία που κατέχει τον 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.

Σημείωσε ότι η συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία ανερχόταν το 2012 στο 7% του ΑΕΠ και «παραμένει ακόμη ένας σταθερός αιμοδότης για την κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Καζάκος είπε ακόμη ότι στόχος των προσπαθειών του επιμελητηρίου τα τελευταία 25 χρόνια είναι να αυξηθεί η συνεισφορά της ναυτιλίας στο κυπριακό ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που το φορολογικό σύστημα της ναυτιλίας παραμένει άθικτο, «μπορεί και έχει τις δυνατότητες η κυπριακή ναυτιλία να προσελκύσει και περισσότερα ποιοτικά πλοία και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες με την απασχόληση υψηλά καταρτισμένων ατόμων στην Κύπρο».

Το Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, ζητεί από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες - και αυτό το μεταφέρει και στους εκπροσώπους της Τρόικας - όσο το συντομότερο να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί για να βοηθηθεί η επιστροφή της εικόνας της Κύπρου ως διεθνές οικονομικό κέντρο.