Στην ομιλία του κατά την 52η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον ΣΕΛΚ για την προσαφορά του στην ανάπτυξη του τόπου. Ιδιαίτερα μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν πολλές λύσεις στον τόπο» τόνισε στην 52 Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης παρά τις αντιξοότητες της εποχής τόνισε πως η Κύπρος έχει τις προοπτικές και τις δυνατότητες για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. «Η Κύπρος μέσω της προώθησης της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και αύξησης της παραγωγικότητας και δημιουργίας φιλικού περιβάλλοντος για ξένους στην Κύπρο».
Στην ομιλία του κατά την 52η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον ΣΕΛΚ για την προσαφορά του στην ανάπτυξη του τόπου. Ιδιαίτερα μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν πολλές λύσεις στον τόπο» τόνισε στην 52 Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης παρά τις αντιξοότητες της εποχής τόνισε πως η Κύπρος έχει τις προοπτικές και τις δυνατότητες για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. «Η Κύπρος μέσω της προώθησης της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και αύξησης της παραγωγικότητας και δημιουργίας φιλικού περιβάλλοντος για ξένους στην Κύπρο».
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προκειμένου να υποστηριχθούν επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά και ξένες εταιρείες να κατέλθουν στην Κύπρο για επενδύσεις που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τον ρόλο του ΣΕΛΚ σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο αλλά και ευχαρίστησε για τον ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος και ευρύτερα ο κλάδος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάστασης του θετικού κλίματος.
Oλόκληρη η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την 52η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου για τη συνολική προσφορά του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, η οποία υπήρξε καθοριστική στην πορεία εξέλιξης και αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.
Και ιδιαίτερα στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες για τη χώρα μας, δεν μπορώ να παραγνωρίσω τη θετική συνεισφορά του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, μέσα από το δυναμισμό, τον επαγγελματισμό και την ευελιξία που χαρακτηρίζει τα μέλη του.
Την ίδια ώρα, θέλω με έμφαση να τονίσω την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κυβέρνησης για προώθηση πολιτικών ανάδειξης της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών και που θα υποβοηθήσουν τις προσπάθειες μας για επάνοδο στην ανάπτυξη.
Φίλες και Φίλοι,
Παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες, η Κύπρος:
(α) Με περισσότερες από πενήντα Συμφωνίες Διπλής Φορολογίας σε ισχύ,
(β) Με ένα εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής παροχής λογιστικών, νομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, και,
(γ) Με ένα από τους πλέον χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές,
εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων και ένα άκρως ανταγωνιστικό κέντρο για διεθνείς επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η εναρμόνισή της με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ρυθμίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελούν ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, καθώς αφενός διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη στο θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου και αφετέρου προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Ασίας γενικότερα.
Τούτο βεβαίως δεν αναιρεί το γεγονός πως σήμερα η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και καθοριστικές για το μέλλον προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με αμεσότητα και υπευθυνότητα.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της προώθησης της ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη τροχιοδρομήσει σειρά μέτρων. Κάποια από τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη σχετική μου εξαγγελία για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις 19 Απριλίου και ως εκ τούτου θα αποφύγω να τα επαναλάβω. Και όπως είχα αναφέρει τότε, τα μέτρα δεν ήταν ούτε εξαντλητικά, ούτε και τα μόνα.
Σήμερα, μετά και από σχετικές μελέτες και επεξεργασία, είμαι στη θέση να εξαγγείλω και τα ακόλουθα μέτρα:
Παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα όταν υπάρχει εργοδότηση επιπρόσθετου ατόμου.
Παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράταση της αυξημένης φορολογικής έκπτωσης με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.
Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο απόδοσης φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.
Ακόμη, προωθείται ως μόνιμη πρόνοια πλέον η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.
Επίσης, έχοντας πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς και τις επιπρόσθετες δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω των δυσλειτουργιών του τραπεζικού συστήματος, έχουμε σχεδιάσει μια φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.
Επιπρόσθετα προχωρούμε σε μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου βέβαια ότι ο φόρος καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.
Τέλος, για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013 μειώνουμε τον πρόσθετο φόρο από 10% σε 5%.
Επιπλέον, πέραν των μέτρων που είχα εξαγγείλει και έχω εξαγγείλει και σήμερα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, έχουν ήδη αρθεί πολλοί περιορισμοί στις συναλλαγές, περιλαμβανομένου και αριθμού περιορισμών για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας προς κάθε κατεύθυνση με απώτερο στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να αρθούν σύντομα όλοι οι περιορισμοί στις οικονομικές συναλλαγές.
Φίλες και φίλοι,
Όπως έχω πολλές φορές τονίσει, η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη και στοχοπροσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου. Και προς τούτο το σκοπό έχει ήδη διοριστεί Υπουργική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης των σχετικών μέτρων και προνοιών του Μνημονίου.
Επιπλέον, αποσκοπούμε στο ριζικό εξορθολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω ελεγχόμενων δαπανών και σωστής αξιοποίησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον, με στόχο έως το 2016 να παρουσιάσουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και, ει δυνατόν, με πρωτογενή πλεονάσματα.
Σχετικά είναι και τα μέτρα που έχουμε παρουσιάσει για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους, όπως:
Aπλοποίηση δομών και διαδικασιών που ακολουθούνται στον δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να πλήξουμε οριστικά το ανάχωμα της γραφειοκρατίας που αποτελεί έναν από τους αρνητικούς παράγοντες ανάπτυξης.
Ενίσχυση, συνένωση ή και κατάργηση υπηρεσιών.
Εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών.
Χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσίου.
Συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Μείωση λειτουργικών εξόδων της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για θέματα διαφάνειας.
Φίλες και Φίλοι,
Στο στοίχημα για επανεκκίνηση της οικονομίας και επίτευξη ανάπτυξης και σταθερότητας, καθώς και αναδόμηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Τις ευοίωνες αυτές προοπτικές για τη χώρα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση, ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προς όφελος τόσο των σημερινών, όσο και των αυριανών γενεών.
Η Κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά περιφερειακά έργα, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά.
Φίλες και Φίλοι,
Οι ώρες αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο μας. Απαιτείται ομοψυχία και συλλογικότητα, ώστε να ενεργήσουμε αποφασιστικά για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέσα από τη δανειακή σύμβαση, με στόχο την έξοδό μας από την οικονομική κρίση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας προς το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και την επίτευξη ανάπτυξης.
Η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο και στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και τη συνεργασία όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων του τόπου, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο δρόμο της προόδου και της δημιουργίας, απαλλαγμένοι από τις όποιες αδυναμίες του παρελθόντος.
Ως Κυβέρνηση, θεωρούμε το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ως ένα σημαντικό εταίρο στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της οικονομίας από την ύφεση και στα πλαίσια αυτά διατηρούμε μαζί σας ανοικτά κανάλια επικοινωνίας σε συνεχή βάση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το σχεδιασμό τόσο της πρώτης δέσμης μέτρων που εξαγγείλαμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και της δεύτερης, οι απόψεις του Συνδέσμου σας υπήρξαν καθοριστικές σε θέματα όπως είναι η προώθηση αναπτυξιακών έργων, τα φορολογικά κίνητρα, η επιτάχυνση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, ο εκσυγχρονισμός νομοθεσιών, οι κυβερνητικές εγγυήσεις για ανάληψη έργων ανάπτυξης στο εξωτερικό από εργοληπτικές εταιρείες και ο τουρισμός.
Και στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση - αναγνωρίζοντας τη σημασία του τομέα των λογιστικών υπηρεσιών και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για προσέλκυση επενδύσεων- θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του Συνδέσμου σας, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών.
Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ για ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ θερμά για την πολυσχιδή συνεισφορά σας στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα της Κύπρου, όχι μόνο κατά το παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα τούτες τις κρίσιμες ώρες.
Και θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ειλικρινείς ευχαριστίες τόσο εμένα προσωπικά, όσο και της Κυβέρνησης, για την πολύτιμη συμβολή σας στις κοινές προσπάθειες για επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης, με τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση, ως έχει ήδη αποδείξει, θα λάβει σοβαρά υπόψη τις όποιες εισηγήσεις καταθέσετε.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προκειμένου να υποστηριχθούν επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά και ξένες εταιρείες να κατέλθουν στην Κύπρο για επενδύσεις που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τον ρόλο του ΣΕΛΚ σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο αλλά και ευχαρίστησε για τον ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος και ευρύτερα ο κλάδος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάστασης του θετικού κλίματος.