Βαριές δηλώσεις μετά την ακρόαση των όσων έφεραν την Κύπρο στην τραπεζική καταστροφή έκαναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης και ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, Δημήτρης Τσιρώνης.
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσιρώνη για την τεκμηριωμένη παρουσία στην Επ. Οικονομικών, για τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιά και διευρυμένη έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο που στήθηκε σε βάρος της Κύπρου. Είναι τουλάχιστον 4 δισ. που έχουν χαθεί μέσα από την πλεκτάνη από μοναστήρια και περίεργες εταιρείες που ενεγράφησαν στην Κύπρο" τόνισε εξερχόμενος της Βουλής ο κ. Συλλούρης.
Με τη σειρά του ο κ. Τσιρώνης σημείωσε: "Είμαι στην Κύπρο με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην αλήθεια και για αυτά που περνά ο τόπος. Επισήμανα το υλικό για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με σκοπό να λάμψει η αλήθεια σχετικά μο σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε στην Κύπρο. Σημασία δεν εχει τι λέμε αλλά τι λένε τα στοιχεία και τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Θα τολμούσα να πω ότι θα ήταν περιορισμένο το πρόβλημα στην Κύπρο εάν δεν γινόταν αυτό το σκάνδαλο στην Ελλάδα. Σημαντικά στοιχεία είχαν καταγραφεί στην έκθεση του 2010 σε σχέση με το Βατοπέδι και τα στοιχεία που είχαμε ήταν πάρα πολύ κρίσιμα. Θα έπρεπε να δούμε και πως θα διατυπώναμε τα στοιχεία για να μην διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα και οι αγορές. Στην ουσία οι υποθέσεις με τις μονές αφορούν μεγάλα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Έχω κληθεί και από την Ερευνητική Επιτροπή και θα παραστώ εάν δεν έχω λόγους ανωτέρας βίας".
Μάλιστα ο κ. Τσιρώνης τόνισε: "Είναι αντράχτα στοιχεία που υπάρχουν και θεωρώ ότι μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια σοβαρή και βαθιά έρευνα ίσως και σε δικαστική δικαίωση για την Κύπρο".
Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών έκανε και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατέχοντας το πόρισμα για το σκάνδαλο Βατοπεδίου τόνισε πως μέσω της Μονής δόθηκαν δάνεια εκατομμυρίων χωρίς εξασφαλίσεις σε κυπριακή εταιρεία που στην πορεία τα επένδυε σε εταιρείες του ομίλου MIG, όπως η Vivartia, η Singular Logic, η Υγεία και στην ίδια τη Λαϊκή Τράπεζα. Η κα. Χαραλαμπίδου τόνισε πως θα καταθέσει τα όποια στοιχεία έχει στη Βουλή προκειμένου να λάμψει η αλήθεια, ενώ απέδωσε ευθύνες τόσο στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη όσο και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Από τις ευθύνες δεν απέκλεισε ούτε τον τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, Γιώργο Χαραλάμπους.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στη συνέχεια έχει τονιστεί ότι τα 4 δισ. δεν αφορούν αποκλειστικά τις υποθέσεις που αφορούν το Βατοπέδι αλλά το σύνολο των "κακών δανείων" της Εγνατίας που μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις υποχρεώσεις της Λαϊκής Τράπεζας μετά τη διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζών.
Tσιρώνης: Καταιγιστικά στοιχεία για δάνεια σε μονές
SigmaLive
