Η περίληψη που έδωσε η τρόικα στις 10 Μαΐου σε σχέση με την έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο δεν αποτελεί σύνοψη των βασικών ευρημάτων αλλά μία περιγραφή των αδυναμιών του συστήματος, αναφέρει η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου. Σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός πως και οι δύο ανακοινώσεις είναι γραμμένες στα αγγλικά στέλνει τα δικά του μηνύματα.
 
Η έλλειψη διαβούλευση με τους συγγραφείς της έκθεσης και η αποτυχία να αναφερθούν στις όποιες θετικές πτυχές της έρευνας οδήγησε σε εσφαλμένα και στρεβλά συμπεράσματα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά τα ξένα, σημειώνεται.

Στη συνέχεια καταγράφονται μία σειρά από θετικά σημεία που προέκυψαν από την έρευνα.

Στην περίπτωση της Deloitte καταγράφονται τα εξής:

1.    Ισχυρό επίπεδο συμμόρφωσης στον έλεγχο πελατών και για τις έξι τράπεζες που συμμετείχαν. Μόνο τέσσερα από 27 σημεία χρίζουν περαιτέρω προσοχής.
2.    Πολύ χαμηλό επίπεδο ύποπτης δραστηριότητας που μπορεί να μην εντοπιστεί. Από τις συνολικά 570χιλ. συναλλαγές που έλεγξε ο οίκος μόλις σε 29 προτάθηκε περαιτέρω διευκρίνιση για να βρει λογική εξήγηση. Οι πληροφορίες παρέχουν ένδειξη πως πιθανές ύποπτες συναλλαγές που μπορεί να μην εντοπιστούν δεν σημαίνει πως είναι σημαντικές ή συστημικές.  
3.    Το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρότερο από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.  
4.    Από έλεγχο που έγινε από τις κυπριακές τράπεζες μόνο για το 10% των νόμιμων δικαιούχων υπήρχαν αμφιβολίες σε αντίθεση με το 25% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωπαϊκή ένωση.
5.    Οι κυπριακές Αρχές αναγνώρισαν τα ρίσκα που υπάρχουν στη δικαιοδοσία και κατέβαλαν προσπάθειες να καλύψουν τις απαιτήσεις και να περιορίσουν τα ρίσκα.
 
Η Moneyval αναφέρει τα εξής:
1.    Οι τράπεζες επέδειξαν υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας σε θέματα AML/CFT, αναγνώριση των ρίσκων για τη φήμη τους και ευρεία δέσμευση για εφαρμογή των κανόνων.    
2.    Οι διευθύνσεις των τραπεζών γνωρίζουν τα ρίσκα από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εμφανίζονται υποστηρικτικές σε μέτρα αποφυγής. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η απόρριψη μερικών επιχειρήσεων υψηλού ρίσκου ή και κλείσιμο υφιστάμενων λογαριασμών.
3.    Ακολουθώντας τις οδηγίες της Κεντρικής, οι τράπεζες αναγνωρίζουν τους πελάτες τους σε όλες τις περιπτώσεις και δεν χειρίζονται ανώνυμους ή αριθμητικούς λογαριασμούς. Αν και σε μερικές περιπτώσεις η δομή είναι πολύπλοκη και μπορεί να περιλαμβάνει νομικές οντότητες σε περισσότερους από δύο προορισμούς υπήρξε συνέπεια στις αναφορές των τραπεζών για να εντοπίσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Δεν προέκυψε κάποιο παράδειγμα που να υποδηλώνει έλλειψη κατανόησης ή αδύναμη συμμόρφωση σ΄ αυτήν την πτυχή.
4.    Τίποτα ιδιαίτερο δεν βρέθηκε στην Κύπρο που δεν μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό ίδρυμα στον κόσμο.


Με βάση όλα τα πιο πάνω, αναφέρει η Κεντρική δεν υπάρχει αναφορά ή ένδειξη για συστημικές αδυναμίες. Σε αντίθεση με την περίληψη, οι εκθέσεις καταδεικνύουν πως υπάρχει η αναγκαία δομή, τα μέτρα κατά του ξεπλύματος είναι στέρεα και γενικά οι τράπεζες έχουν ψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τους κανόνες, προστίθεται. Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες αλλά η γενική εικόνα δεν είναι αρνητική.  
Ανάλογη ανάγνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών.