Πηγές χρηματοδότησης από τρίτους θα επιδιώξει να εξεύρει ο Συνεργατισμός, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικης Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης, μιλώντας σε ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα, προβλήματα και προοπτικές», ο κ. Κληρίδης είπε ότι λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο Συνεργατισμός, αλλά και των κανόνων κρατικής στήριξης της Ευρώπης, υπάρχουν περιορισμοί στα δάνεια που μπορεί να παραχωρήσει και εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Συνεργατισμός θα μπορέσει να επιτύχει τον κοινωνικό του ρόλο είναι να έχει εισπράξεις από τα μη προβληματικά, αλλά και τα προβληματικά δάνεια.
«Εάν δεν έχουμε εισπράξεις», είπε «κι ο κόσμος ενθαρρυνθεί να σκέφτεται ''δανεικά κι αγύριστα", δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε τον δανεισμό που χρειάζεται».
Πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός δεν μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα που διαθέτει δίνοντας πιο ανταγωνιστικά καταθετικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει και άνισος ανταγωνισμός από τις ελλαδικές τράπεζες, που έχουν πάρει κρατική στήριξη.
Πέραν των ανησυχιών για την κεφαλαιουχική επάρκεια, την παραχώρηση δανείων περιορίζουν, όπως είπε, και οι ανησυχίες για τα επερχόμενα στρες τεστς.
Παρόλ' αυτά, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι σε λίγες μέρες ο Συνεργατισμός προχωρεί για να βρει πηγές χρηματοδότησης από τρίτους.
Πληροφορίες θέλουν τον Συνεργατισμό να κάνει σκέψεις για συνεργασίες με ξένα συνεργατικά κινήματα και για εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Ο Μ. Κληρίδης σημείωσε, πάντως, ότι πιο σημαντικό ζήτημα απ’ όλα είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων. «Η μεγάλη προκληση είναι πώς θα μπορέσουμε να εισπράξουμε χωρίς να χάσουμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας. Δεν πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά τα χρήματα είναι δανεικά κι αγύριστα, από την άλλη δεν πρέπει να χάσουμε τον ανθρώπινό μας χαρακτήρα, γιατί εκεί βασιζόμαστε», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι από την 1η Μαρτίου 2013 μέχρι σήμερα ο Συνεργατισμός έχασε περίπου 1,7 δισ. καταθέσεις.
Αναλύοντας το προφίλ του Συνεργατισμού, ο Μάριος Κληρίδης είπε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει για «κουμπαροδάνεια» και «χαλαρή τραπεζική».
Επικρίσεις Καζαμία
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σε δική του ομιλία, επέκρινε την προσέγγιση που ακολουθήθηκε στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Όση τεχνοκρατική ψυχρότητα κι αν θέλουμε να δείχνουμε στον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνουμε την ταξινόμηση και μετά να πούμε ότι υπάρχει χ ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βγάλαμε προς τα έξω μιαν αρνητικότατη εικόνα, ότι σχεδόν το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα, και τώρα προσπαθούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε για να πούμε ότι καλούμε τον άλφα ή τον βήτα να αναδιαρθρώσει το δάνειό του».
Ο Κίκης Καζαμίας αναφέρθηκε επίσης σε «αδικία εξίσωσης» του τραπεζικού τομέα με το Συνεργατικό Κίνημα και είπε ότι δεν μπορούν «να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.
Ανέφερε, ακόμα, ότι οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά τους είναι η διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών και ότι δεν αποτελούν επενδυτικούς οργανισμούς, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Υπέδειξε, τέλος, ότι είναι ευκαιρία τώρα που δρομολογείται η λεγόμενη τριλογία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκκαθάρισης, η κυπριακή κυβέρνηση με τη συνδρομή της Κεντρικής Τράπεζας, κι έχοντας κάθε ηθικό έρεισμα, να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του ποσού που φορτώθηκε στο δημόσιο χρέος με τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, αντί να παρουσιαστεί ως απευθείας δανεισμός για τις τράπεζες και τον Συνεργατισμό.